Home
Inget konto? Registrera dig!

Upp som en sol och ner som en pannkaka

Att tappa poäng på bortaplan mot Cardiff kan man väl i längden leva med, värre saker har inträffat den här säsongen. Men det sätt United uppträder på för närvarande är oroväckande och står inte alls i paritet med vad man är kapabla till. Den stora boven är på nytt det centrala mittfältet och oförmågan att kontrollera händelserna.

Första halvleken var inget att jubla över, trots ledning med 2-1. Inledningen var bra med snabbt omställningsspel och starka individuella aktioner från de offensiva spelarna. Som en följd av detta kom också ledningsmålet där man effektivt utnyttjade Cardiffs försvarsmisstag på bästa sätt. Då, efter 15 minuter, kändes det ändå ganska tryggt. Men ju längre halvleken led blev det tydligt att United saknar Michael Carrick. Man hade fruktansvärt stora problem att ta tag i händelserna vilket ledde till ett mer böljande spel där Cardiff fick chansen att påverka utgången. Följden blev ett antal fel passningar, miss av Fellaini och Cleverley i ytan framför mittbackarna och ett inte alls oförtjänt kvitteringsmål, det kändes mer eller mindre som en tidsfråga innan snabba djupledsspelare som Campbell och Odemwingie skulle få chansen. Att Evra sedan kunde göra 2-1 precis i slutet var mer frukten av Rooneys fantastiska hörnor än någon spelmässig förtjänst.

Sedan hände inte så mycket mer i den andra halvleken, United hade fortsatta problem att kontrollera händelserna men försvaret gjorde sitt jobb och släppte inte till några heta målchanser överhuvudtaget. Det såg ut att bli en föga imponerande trepoängare, igen. Men så kom till slut en försvarsmiss i sämsta tänkbara läge, på stopptid. Då hjälpte det inte att matchens spelare i övrigt, Rooney, fick ett jätteläge bara sekunderna efteråt, det var inte Uniteds dag idag helt enkelt.

Just förmågan att kontrollera matcher känns det som att man har förlorat lite på senare tid, något som i mångt och mycket kan härledas till ett innermittfält i behov av förstärkningar. Ska man se på det positivt fungerar omställningsspelet bra när man har så formstarka yttrar som Valencia och Januzaj på planen, men när deras individuella spel går i stå finns det inte mycket att falla tillbaka på. Individuell skicklighet i all ära, det behövs inom toppfotbollen, men när de spelare som står för den kvaliteten inte har sin bästa dag måste det finnas ett grundspel att falla tillbaka på, något som stundtals saknades idag.

Vilka effekter får ett spel där man inte kontrollerar matchen? Delvis öppnar man upp för slumpmässiga möjligheter bakåt, något som visade sig vid första målet som kommer ifrån ingenstans. Sedan kan man även se att Hernandez blir helt osynlig när spelet ser ut som det gör, han är i behov av att få bollar i straffområdet att jobba med men sådana bollar kommer inte om man inte kan etablera ett spel på motståndarens planhalva. Cardiff gjorde en spelmässigt bra match, det kan ingen ta ifrån dem, men United lät dem också få utdelning på sin press genom att skicka höga bollar mot Walesarnas backlinje.

Några ljusglimtar går trots allt att finna:

 • Kantspelet. Efter ett antal år av torka på kanterna verkar manegen nu vara krattad för Adnan Januzaj och Antonio Valencia, när dessa spelare är i form får det en att minnas fornstora dagar. Nu krävs det bara att man hittar tillbaka till spelet också, även på bortaplan.
 • Wayne Rooneys högerfot. När han inte använder den till att sparka ner motståndare levererar han hörnor som inte är av denna värld. Det kan se enkelt ut men det är sällan man ser hörnor leda till så många farligheter. Och då är Cardiff ett synnerligen huvudstarkt lag.
 • Marouane Fellainis huvud. I kombination med Rooneys fot kan belgarens huvudspel bli ett viktigt inslag under den här säsongen, speciellt i matcher när spelet inte stämmer. Även i defensiven var Fellaini på plats och höll rent, det var först när bollen gick mot Ferdinand/Rooney som det brast i den 91:a minuten.

 

Nu följer Champions League till veckan och personligen vill jag se att man faktiskt visar lite engagemang när man möter Leverkusen borta på onsdag. Hittills har insatserna i Europas stora turnering osat av alibispel och säkerhet, något som har avspeglat sig i resultaten. Tidigare gånger som samma tendenser har visat sig var under år som 2005 och 2011, då försvann man i gruppspelet mot högst beskedliga lag. Skulle man kryssa på onsdag bjuder man in Shaktar Donetsk i kampen om avancemang och Ukrainarna får då en möjlighet att komma till OT och spela sig vidare av egen maskin, något som i allra högsta grad bör undvikas (minns Basel 2011, minns Benfica 2005). Därför vill jag se en helt annan mentalitet mot Bayer Leverkusen på onsdag, det tycker jag att man kan kräva efter den sömniga tillställning vi fick se idag.

Och nästa vecka väntar Tottenham på White Hart Lane. Får helt enkelt hoppas att deras hemmaform håller i sig då….

 

Keep the red flag flying high!

jesper
jesper - söndag, 24 november 2013 19:13

jesper@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (2)

 1. Affe 1480 dagar sedan

  Lite reflektioner,vi ska inte lägga alltför mycket ansvar på Januzaj.Men idag
  var han helt enkelt värdelös,ursäkta.Sen förvånar det mig att ingen
  ifrågasätter de Gea?Vad sysslade han med när Cardiff kvitterade?Stå
  och hoppa på mållinjen som en handbollsmålvakt och låta en liten
  Korean nicka in bollen från ca.fem meter????? Han måste väl för
  helsicke ta ett par steg ut och rensa undan!Han kan ju till skillnad
  från utespelarna använda händerna.Det var direkt orsaken till två
  onödigt tappade poäng,i varje fall enligt mig.Det var inte bättre förr,
  men det hade ALDRIG hänt under Schmeichels eller van der Saars tid.

  • jesper
   jesper 1479 dagar sedan

   Jag kan väl hålla med om att De Gea inte har sina största färdigheter i luftspelet, men han var inte ansvarig för målet. För det första är det en bra frispark, den sitter perfekt i en yta där många spelare befinner sig och det är således svårt för en målvakt att komma ut. För det andra ser vi ett slapphänt försvarsarbete från dels Ferdinand men framför allt från Evra. Fransmannen står helt stilla i straffområdet och låter Kim springa förbi honom, utan att ens försöka stoppa honom. DÄR ligger upprinnelsen till målet. Läxa? Inga fasta situationer i slutet av matcherna när United leder, då blir det mål.