Home
Inget konto? Registrera dig!

There’s only one Darren Fletcher!

Nu har det gått rätt länge sen jag bloggade sist, av diverse orsaker. Mycket vatten har runnit under broarna. Så vad har hänt sen dess?

Vi börjar med det viktigaste: Darren Fletcher är tillbaka. Och han är tillbaka med besked. Det finns nog inga ord som kan beskriva hur mycket Fletcher faktiskt betyder för United, men jag ska göra ett försök.

Ingen som tittat det minsta på United de senaste två decennierna har kunnat undgå att se att klubben i mångt och mycket byggt på spelare som var villiga att göra vad som helst för klubben. Spelare som Gary Neville och Paul Scholes ledde genom exempel, med uppoffrande spel och stort hjärta. Samtidigt var de naturligtvis lysande spelare också. Men Gary Neville och Paul Scholes har båda gått i pension, och framförallt den senare lämnade ett stort hål i laget efter sig. Men en stor anledning till att hålet efter Scholes blev såpass stort och förödande var just att Darren Fletcher tvingades till två års vila i sin kamp mot sjukdomen ulcerös kolit. En Fletcher som var en otroligt nyttig box-to-box-mittfältare som dessutom visat tendenser på att kliva fram när det gällde som mest. Två år. Det är lång tid, och få spelare är borta från planen så länge och ändå kommer tillbaka. Men Fletcher övervann sjukdomen och är nu tillbaka på planen.

Vad tillför Darren Fletcher i dagens United? Väldigt mycket. Fletcher är unik av Uniteds mittfältare i det att han har rejäla ledaregenskaper. Han bemästrar både det korta och det långa spelet. Han matchar Carrick i defensivt positionsspel och spelsinne och han är till och med lugnare än denne med boll; han har Anderson’s vilja att alltid gå framåt; han har Cleverley’s arbetsmoral och han har erfarenhet av de stora matcherna. Darren Fletcher är helt enkelt en väldigt komplett innermittfältare som fungerar lika bra åt båda håll, vilket är exakt vad United saknat ett par år nu. Men Fletcher är också en Unitedprodukt, en välskolad och professionell spelare som framförallt är en helt naturlig ledare, vilket man märker både på och av planen.

Få skulle ifrågasätta om man påstår att Rooney är Uniteds största stjärna… Men är han verkligen lagets viktigaste pjäs? Jag säger nej. Rooney gör mycket poäng, han jobbar hårt om han spelar i en roll han trivs i och han ligger bakom mycket offensivt. Men Rooney har också tidigare visat att hjärtat är nog kvar i Everton, och även om Rooney är en stjärna är han långt ifrån en ledare. Han kan jobba, men han har aldrig gett intrycket att han drar med sig lagkamraterna. Fletcher däremot, han är naturlig ledare som andas United, en spelare som först och främst alltid kan dra med sig lagkamraterna för att han är en självklar Unitedspelare som manifesterar Alex Fergusons Unitedkaraktär.

Rooney ryktas lämna till sommaren. Det vore tråkigt, men med Fletcher tillbaka så har klubben fått in den vinnarinstikt och själ som sett frånvarande ut under stora delar av den här säsongen. Många tycker säkert att jag överdriver nu, men jag tror inte att Darren Fletchers betydelse för dagens United kan överdrivas. Darren Fletcher är klubbens hjärta. Så länge spelare som han finns i truppen så får de s.k. stjärnorna lämna bäst fan de vill om de är så giriga eller dåliga på att ta motgångar, för klubben lever vidare i de spelare som verkligen är klubben. Förhoppningen är nu att spelare som Tom Cleverley, Jonny Evans, Phil Jones, Danny Welbeck och Rafael ska lära sig av Fletcher, framförallt av hans sätt att vara på planen och hans sätt att leda genom att visa hjärta.

Vi har sett på sistone vilken enorm skillnad det är på ett mittfält bestående av Carrick-Cleverley och ett mittfält bestående av Fletcher-Carrick eller Fletcher-Cleverley. Är det för att Fletcher är en otroligt mycket bättre spelare än sina kollegor? Delvis, men den stora skillnaden är att Fletcher är United med en självklarhet som ingen kommit nära sen Scholes och Nevilles glansdagar. Han är United med samma självklarhet som Sir Alex var det. Det är runt Fletcher laget måste byggas, för även om man skulle kunna värva in mittfältare med högre spelmässiga kvalitéer så kommer man aldrig kunna ersätta hans ledaregenskaper och hans hjärta.

There’s only one Darren Fletcher!

*** 

I övrigt kan vi konstatera att Silly Season är milt sagt Silly. United kopplas ihop med alla innermittfältare på norra halvklotet och ett par på södra, samtidigt som man ryktas rycka i en hel drös med både vänster- och mittbackar. Kommer vi få se några värvningar i Januari? Kanske. En vänsterback vill man nog ha in men om inte Coentrao anländer får det nog vänta till sommaren. En innermittfältare kan komma in, och det kan behövas, men det är svårt att få loss avgörande spelare i Januari. Silly Season lever upp till sitt namn och det är bara att vänta och se. Sommaren kommer onekligen bli intressant iallafall.

United har på senare tid blandat och gett väldigt mycket, där man i vissa matcher imponerat och i andra matcher stått för rakt av usla insatser. Med Fletcher tillbaka på planen så tror jag det kommer stabiliseras. Nu gäller det bara att få Rooney och van Persie skadefria också så det blir lite spets framåt. Då kan resultatraden plötsligt börja se riktigt bra ut. För även om det sett dåligt ut och resultaten har gått emot så är det bara att komma ihåg att steget upp till toppen är mycket litet.

 

***

Anderson uppges också vara klar för ett säsongslångt lån hos Fiorentina med en utköpsklausul om han gör bra ifrån sig. Spelmässigt så gör transfern ingen skillnad för United, men det är tråkigt att se honom lämna då han var en skön karaktär som inte gnällde och alltid jobbade hårt, även om han inte så ofta lyckades få ut så mycket. Det vi minns är de spelmässiga topparna då han i enskilda matcher kunde diktera tempot och slå geniala passningar som skar sönder motståndarförsvar. Det vi vill glömma är det urusula defensiva positionsspelet och de matcher där han hade typ noll i passningsprocent. Men jag hoppas att Anderson lyckas i Fiorentina, och i ett Italien med lägre tempo och förhoppningsvis en offensivare roll i Fiorentina än i United, så finns det alla förutsättningar för honom att lyckas. Det unnar vi en lojal och hårt jobbande spelare som visade hjärta för United.

***

Oavsett vilka som lämnar i sommar… Vidic, Rooney, van Persie, Kagawa, Nani, Evra… Så är jag inte orolig. Inte nu längre. För vi har Darren Fletcher!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felix
Felix - tisdag, 14 januari 2014 16:01

death_khand@live.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (1)

  1. Torbjörn 1379 dagar sedan

    Fint skrivet. Oerhört kul att återigen ha honom i truppen! I dagens trupp är det enbart Giggs som har mer erfarenhet om man ser till antalet år i klubben.