Home
Inget konto? Registrera dig!

Tankar angående Falcao

Tidigare i veckan gick spanska tidningen Marca ut med uppgifter att United har inlett förhandlingar med Atletico Madrid om Radamel Falcao. Sedan dess har många nyhetssidor tagit upp ryktena, bland annat högt ansedda Sky Sports. United ska enligt uppgifter lagt en handpenning på spelaren, likt man gjorde när David De Gea värvades. Men hur sanningsenliga är egentligen ryktena?

När uppgifter kom att Robin van Persie var aktuell för United under förra sommarens transferfönster smålog jag mest åt ryktena och ansåg dom just enbart som rykten. Det började snackas mer och mer men jag var fortfarande relativt oberörd och ansåg värvningen som helt orealistisk. Att Ferguson skulle värva en spelare från en rival som Arsenal, som är 29 år och inte alls passar in i klubbens filosofi angående nyförvärv och när även Manchester City var intresserade av spelaren, la jag hela såpan åt sidan och brydde mig egentligen inte speciellt mycket om det. Hela upplägget var så långt ifrån vad United står för och efter ha förlorat ett budkrig med Chelsea om Eden Hazard, hade jag egentligen inga förhoppningar att en affär skulle bli av. När det började brännas rejält i media valde jag att följa läget en aning mer och när bomben till sist slog ner den 17:e augusti trodde jag inte mina ögon. Värvar min klubb Robin van Persie? Arsenals kapten och ikon, en anfallare som efter en säsong i klubben skulle vara 30 år och som man betalade över 20M£ för? Jag insåg i den stunden att den “nya fotbollen” även hade kommit till Old Trafford.

Jag drar i princip samma slutsatser om Radamel Falcao. En anfallare som rankas som en av de bästa i världen, 27 år gammal, som City, Chelsea, Real Madrid m.fl. varit intresserad av och som förmodligen kommer få klubbens transferrekord att ryka all världens väg. Sådana spelare värvar aldrig Manchster United. Det snackas om att Chicharito kan ingå i en eventuell delbetaling och som bloggen tidigare tagit upp – har Atletico visat intresse för Mexikanaren som en tänkbar ersättare till Falcao. Möjligtvis gör det affären en aning mer realistisk i sin orimlighet. Och även med RvP-affären i bakhuvudet så har jag oerhört svårt att se att United gör ytterligare en sådan värvning. Jag ser det nästan som mer troligt att Ronaldo återvänder, helt ärligt.

Har jag dock fel uppstår ett scenario likt det jag tagit upp tidigare angående Lewandovski-affären. Skillnaden i detta fallet är att man möjligtvis tappar en oerhört lojal, uppskattad och duktig spelare i Chicharito och utöver detta, förmodligen får slanta upp dryga 25M£ för Falcao. Pengar som mycket väl kan användas till att köpa en central mittfältare av hög klass. Så inträffar mot alla odds en värvning av Falcao finns det egentligen bara två alternativ för Wayne Rooney. Antingen flyttas han ner i en central mittfälts roll eller så säljs han. Alla andra alternativ är helt uteslutna. Ingen av Rooney, van Persie eller Falcao är några spelare som ska roteras utan bör spela mer eller mindre hela tiden.

Anledningen till att jag är mer drastisk angående Rooneys situation om Falcao anländer än Lewandovski är egentligen den ekonomiska biten. Lewandovski skulle förmodligen kosta relativt lite för en spelare av den kalibern till skillnad från Falcao. Skulle Sir Alex lägga de pengarna på en spelare och även skicka Chicharito i motsatt riktning visar det enligt min mening på två olika alternativ.

Sagan Wayne Rooney – Manchester United är över och Ferguson vill helt enkelt inte förlora på en sådan affär utan värvar en fullgod ersättare direkt. RvP och Falcao agerar anfallspar och Welbeck ses som första reserv med unge Angelo Henriquez som alternativ. En försäljning av Rooney kontra värvning av Falcao skulle förmodligen ge lite plus i kassan om man bortser från att man tappar Chicha. Överflödet skulle kunna läggas på en ny mittfältare av modellen billigare. T.ex. Kevin Strootman. Vilket skulle göra att man i princip går plus/minus på Rooney och Chicha bort – Falcao och Strootman in. Möjligtvis något i den stilen.

Eller så finns en överenskommelse mellan Ferguson och Rooney att denne går ner ytterligare i banan och agerar i en central mittfälts position, än längre ner än jag tog upp i föregående inlägget. I det fallet blir han Uniteds ankare och spelfördelare och kommer förmodligen aldrig mer petas i en större match igen. Laget tappar inget i anfallsspelet och det centrala mittfältet stärks upp med en spelare som redan finns i klubben och som jag själv tror  hade behärskat uppgiften. Denna teorin är jag själv mycket positiv till då den centrala mittfälts positionen är den som är mest panik med att lösa. Det kommer inte fungera en säsong till och jag föredrar att främst titta i materialet vi redan besitter än att köpa in någon oprövad. Positionen är väldigt svår att hantera och det tog Carrick många år innan han växte in i rollen. Vi behöver kvalité omedelbart!

Jag ser egentligen inga andra alternativ än de jag tar upp. Visst kittlar det att ha 3 av världens kanske 10 bästa anfallare i laget, men ska tre stycken av den kvalitén dela på två plaster, är den en för mycket. Jag kommer förmodligen också vidhålla min teori att detta enbart är lösa rykten och påhitt. Men jag blir också den första att erkänna mitt fel om utgången blir en annan. För självklart passar Radamel Falcao in i kategorin som “drömvärvning”.

Hur går era tankar och funderingar i ämnet?

Johan Kuylenstjerna
Johan Kuylenstjerna - fredag, 12 april 2013 12:09

johan@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (11)

 1. Ivarsson 1656 dagar sedan

  Jag har tidigare lanserat idén att welbeck går ner som innemitt, står fortfarande kvar vid att jag tror det kan vara något för framtiden, han känns inte som en naturlig målgörare, men samtidigt, vilken spelare och framförallt, en blivande unitedikon som varit där sen småbarnsåren… jag tror hans framtid finns på mittfältet och inte anfallet. Rooney däremot är en sjuhelvetes anfallare, vet inte hur positiv jag är till att skola om honom. Kanske vill Ferguson skippa tydliga yttermittfältare och övergå i en 4 3 3 uppställning? Med Rooney – Falcao – RVP på topp? Känns lite kittlande och intressant..

  En tänkbar elva skulle kunna vara något i stil med (nå spånar jag vilt)
  David De Gea
  Rafael Vidic ferdinand Evra
  Jones
  Welbeck Carrick
  RVP Falcao Rooney
  Vad säger ni? Lite barca-uppställning fast med united material…

  • SirGiggsy 1656 dagar sedan

   Som du säger så är inte Welbeck den där målgöraren, ännu. Jag hoppas och tror att han fortfarande kan utvecklas och kommer vara nyttig för Uniteds anfall många år framöver, på alla positioner i anfallet och med olika direktiv likt Real-matchen. Så att flytta ned honom till en innermittfältsposition tror jag inte på utan hoppas mer på en riktig stjärnvärvning där.

   Men annars så skulle jag mycket väl kunna tänka mig din anfallstrio. Förutom att man skiftar kant på RvP och Rooney då den förstnämnde tycks söka sig oftare ut mot vänsterkanten, iallafall i uppspelsfasen. Men det klart, de tre skulle nog ha rätt fria roller med platsbyten.

  • Johan Kuylenstjerna
   Johan Kuylenstjerna 1653 dagar sedan

   Jag tror inte riktigt på att flytta ner Welbeck i en sådan roll. Han har sin snabbhet och gör ofta grymma djupledslöpningar som luckrar upp försvaret och ger andra mycket yta. Blir han bara bättre på att förvalta sina lägen kommer han bli en grym tillgång i framtiden i en anfallsposition.

   Visst ser uppställningen riktigt trevligt ut för ögat men jag tvivlar till att det skulle fungera i praktiken. Om man kollar till Barcas 4-3-3 uppställning är deras yttrar i den uppställningen inte lika renodlade anfallare som dessa tre du nämner. Det är väl egentligen bara Villa som är striker utav honom, Sanchez, Tello eller Pedro. Så tror nog det hade blivit lite för mycket centralt även om uppställningen ser mycket intressant ut!

 2. SirGiggsy 1656 dagar sedan

  Jag tror och hoppas att det inte ligger så mycket i dessa rykten, även fast det inte är en spelare som man skulle tacka nej till så känns det inte som att det borde vara prio 1. Om det mot all förmodan skulle ske så hoppas jag ändå att det skulle vara möjligt att behålla alla inblandade spelare, även fast det vore svårt. Man vet ju aldrig hur många år RvP har kvar på topp (ålder, skadehistorik), Rooney (ständiga rykten om att försvinna), Welbeck (om han inte utvecklar målsinnet).

  Om man isåfall skulle börja spela fler av dom och kanske gå över mot en uppställning likt Ivarssons förslag om 4-3-3 och skippa tydliga yttrar så anser jag att en som Young känns överflödig. Han känns vara den som kanske är mest begränsad till en position men framförallt inte nått upp till den nivå jag förväntat mig.

  • Johan Kuylenstjerna
   Johan Kuylenstjerna 1653 dagar sedan

   Som jag skriver tror jag inte heller att det ligger speciellt mycket i detta även att det har blivit en stor nyhet. Ska en ny anfallare in ser jag Lewandovski som det troligaste alternativet.

 3. Geniet Mackan 1656 dagar sedan

  Falcao är absolut en av världens bästa anfallare. Han har haft 4 magiska år i både Porto och Atletico Madrid där han 2 Europa League titlar åt vardera lag. En typisk nu. 9 men extremt talangfull. Hursomhelst tar jag dessa rykten med en nypa salt som många andra. Vi har 4 anfallare varav 2 är världsklass. Rooney, Rvp, Chicharito och Welbeck. Jag ser inte varför Ferguson skulle värva ytterligare en anfallare. Som du själv säger kan det antingen bero på att Rooney droppar ner som central mittfältare eller att hans säljs. Alla andra teorier utesluter jag. Jag vill inte att Rooney lämnar klubben eftersom han bidrar mycket i Uniteds spel. Man såg hur mycket vi saknade honom i Måndags när vi spelade mot City, men Rooney har kontrakt till 2015 och kanske vill ha en ny utmaning i en ny klubb. I övrigt så ser jag gärna Lewandowski anlända i sommar då han också är en väldigt grym forward, endast om Chicharito lämnar. Jag tycker att Ferguson måste prioritera mittfält och försvar i sommar. Det syns tydligt i de stora matcherna hur lite bollinnehav vi har och är utspelade centralt. Jag tycker att det bara är Carrick som är tillräckligt bra och jämn på mittfältet. Resten är svajiga och för det mesta skadade. Kevin Strootman , Lars Bender eller Wanyama är definitivt spelartyper som United behöver. En bollvinnande mittfältare som även är passningssäker. Strootman är drömvärvningen då han även har bra spelsinne, snabb och har förmågan att attackera med sin fart och bollkontroll. Sedan behöver vi en ytter av världsklass. Den här säsongen har yttrarna Young, Nani och framför allt Valencia underpresterat. Vi måste ha yttrar som håller en jämn nivå säsongen ut. Alla tre kan inte var ur form. Det går helt enkelt inte. James Rodriguez är som Strootman en drömvärvning med sin farliga vänsterfot, teknik och snabbhet. Även en bra lagspelare. Skulle älska att se honom i den röda tröjan i sommar. Sedan bör försvaret även förstärkas. Ferdinand och Vidic börjar sakta men säkert bli äldre och är inte lika bra som förut. Jones & Smalling har en ljus framtid i United. Men jag ser Evans som givande alla dagar i veckan. Han har utvecklats enormt efter all kritik och skit han fick ta på sig. Jag ser honom som Unitedkapten om några år. Han är väldigt stabil och säker. Men ändå tycker jag att vi behöver en mittback av världsklass.

  • Johan Kuylenstjerna
   Johan Kuylenstjerna 1653 dagar sedan

   Håller i princip med dig på varje punkt här. Rodriguez ser jag som en riktig klassvärvning om det skulle ske. Flyttas inte Rooney ner ser jag nog också Strootman som det bästa och det troligaste alternativet. Där behövs det verkligen något nytt!

 4. Merris 1656 dagar sedan

  De gea
  Rafael Jones evans smalling
  Götze carrick rooney
  Kagawa falcao
  Rvp

  Hade dock hellre köpt götze o strootman och bytt plats så Rooney tar falcaos plats och strootman rooneys plats

  Hade vart ett superlag :)

  • Johan Kuylenstjerna
   Johan Kuylenstjerna 1653 dagar sedan

   Härlig elva! Ser dock Götze som en lika otrolig värvning som Falcao. Det skulle kosta såpass mycket pengar att köpa loss någon av dom och jag tvivlar på att United skulle slanta upp de pengarna.

 5. Affe 1653 dagar sedan

  Ska jag vara riktigt ärlig förstår jag inte den här debatten om nya anfallare.
  Definitivt inte Falcao för den fantasisumman och Lewandowski,vem ska han
  flytta på? Jag har sagt det förr men upprepar det gärna:ska vi ha någon från
  Dortmund är det Götze,ingen annan.Så sluta upp med spekulationerna om
  nya anfallare genast.Lägg energin på de positioner i vårt lag som behöver
  förstärkas och då till rimliga summor,inga fantasier tack!

  • Johan Kuylenstjerna
   Johan Kuylenstjerna 1653 dagar sedan

   Anledning till att en ny anfallare kan tillkomma är förmodligen om Rooney flyttas ner i banan. Såg du matchen igår så var det exakt vad som inträffade och det kan vara något som Ferguson vill gå över till mer och mer. Om vi snackar fantasisummor kan du nog räkna in Götze i den kategorin också. En av världens största talanger som redan nu visat mycket hög klass och har kontrakt med Dortmund i ytterligare 3 år. Så ska vi snacka realistiska värvningar kan vi nog skippa Götze ganska omedelbart. Håller dock med dig om vi är i större behov av förstärkningar på andra positioner.