Home
Inget konto? Registrera dig!

Stopp i maskineriet

Som supporter till Manchester United har man vant sig vid en viss standard de senaste åren/decennierna. Att förlora matcher kan man göra, man kan till och med förlora mot de som ligger riktigt långt ner i tabellen. Men att konsekvent förlora matcher och tappa poäng mot sämre motstånd, och på hemmaplan? Det är en ny verklighet för många av oss.

Mot Newcastle fortsatte man egentligen på samma sätt som man avslutade mot Everton. United kontrollerade stora delar av matchen utan att för den sakens skull skapa ett hotande spel, bollen rullades i backlinjen och på defensivt mittfält men längre än så kom man sällan. Avsaknaden av spelare som Carrick och Rooney är idag påtaglig och det är väl just detta som är Uniteds problem idag. Jag tänkte ägna den här bloggen åt att utvärdera lite varför United i år presterar som de gör.

 

Den röda maskinen krackelerar

För lite mindre än ett år sedan skrev jag ett inlägg om varför Manchester United lyckas så bra som de gör, även utan större stjärnor. Det handlade om spelare som i det närmaste var vana vid att överprestera när man upprätthöll en nivå som var så fruktansvärt hög i match efter match. Oavsett motstånd visste man att man skulle vända på steken när det väl gällde, det fanns aldrig anledning till oro eller nervositet. Viktigast av allt var att motståndarna visste det, de vågade inte göra annat än försvara under slutkvarten av ren och skär rädsla.

Idag fick vi se raka motsatsen. Sin vana trogen maler United på under slutet och inte sällan får man även in en eller ett par mål också. Under matchen mot Newcastle syntes det tydligt att motståndarna visste att detta inte skulle hända, det fanns ingen reflexmässig känsla av överdriven respekt som man har kunnat urskönja tidigare. Istället kunde de rulla runt bollen utan att förta sig, något som kändes ovärdigt vilket lag som helst som ligger under på hemmaplan.

 

Individualism vs. Kollektivism

Många stjärnor har passerat i United de senaste decennierna, jag avstår från att rabbla upp dessa eftersom deras namn talar för sig själva. Men en tydlig linje har alltid varit tränarens, Sir Alex, syn på att laget är viktigare, och klubben större, än den enskilda individen. Få av dessa storspelare har valt att avsluta sina karriärer i United, vissa blev osams med Fergie, andra lämnade för nya utmaningar. Men laget har alltid varit intakt och precis som med “den röda maskinen” har detta inneburit att man kunnat förvänta sig ett malande kollektiv på planen.

Idag ser det lite annorlunda ut, det kan ses i skuggan av Rooneys utväxling. Engelsmannen har gjort en riktigt bra säsongsinledning vilket till stor del beror på att han har fått rollen som den stora stjärnan. Problemet med detta är att de andra spelarna börjar spela ett alibispel utan att ta sitt fulla ansvar, vilket märks extra tydligt när Rooney inte är med/är i sämre form. Förra säsongen har Van Persie i inledningen av säsongen en liknande roll, skillnaden var att han backades upp av ett helt lag när han själv inte lyckades, därav fick vi se många klassiska vändningar under hösten. Då var problemet försvarsspelet, men det vägdes upp av en sprakande offensiv. Idag är helheten beskedlig och måltorkan talar sitt tydliga språk.

 

Ska vi lyfta fram något positivt också? Försvarsspelet anser jag fungerar förhållandevis bra, det är snarare det offensiva försvarsspelet, presspelet, som kunde förbättras. Men jämför vi till exempel med förra årets säsongsinledning där försvaret var en riktig hönsgård så slipper i åtminstone se detta i år. Oroar mig dock för Patrice Evra, han är riktigt bra offensivt men slarvar allt oftare i defensiven. Kanske vore det en idé med en ny vänsterback ändå.

Nu väntar snart ett intensivt matchande under jul och nyår där jag förväntar mig att United studsar tillbaka. Man har, förutom Tottenham, inte speciellt tuffa matcher och i mina ögon får man gärna offra någon av cuperna för att hänga på i ligan, den måste prioriteras fullt ut hädanefter. Mycket brukar kastas om i tabellen i juletider och man kan endast hoppas att detta är till Uniteds fördel i sedvanlig ordning.

Summa summarum så måste Moyes försöka hitta det kollektiva lagets styrka igen, jag hoppas innerligt att detta blir en prioritet istället för att han ska storhandla i januari, det är endast en kortsiktig lösning. Han har ett material som är av hög klass, så när som på en innermittfältare av hög rang bredvid Carrick, och det är något han bör jobba med fullt ut. United har aldrig varit laget som kastar iväg pengar på storstjärnor (i hög utsträckning) och bör inte göra så nu heller. Vi vet alla vad det här laget är kapabla till och det är det vi ska söka efter i tuffa tider, det är så vi får till en långsiktig lösning och en ny framgångsfylld era.

jesper
jesper - lördag, 07 december 2013 16:29

jesper@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (7)

 1. rickard 1467 dagar sedan

  Bra artikel…men vill du inte se några nya spelare som kan gå in och lyfta laget…som özil gjort med arsenal….Vi måste ha in mer kvalite.Centralt mittf så borde vi få in 2 st tunga spelare.Ytterback på vänster för att avlasta evra som alltid joggar hemmåt.En bra mittback till.

  • Nykvist 1467 dagar sedan

   Får vi in 2 centrala mittfältare kan ju Phil Jones gå tillbaka som mittback vilket faktiskt är hans naturliga position.

  • jesper
   jesper 1467 dagar sedan

   Både ja och nej. I Arsenals fall anser jag dock att det har handlat mer än om just Özil. Framför allt har lagets mittfält i övrigt varit fantastiskt och Giroud har lämnat den misslyckade debutsäsongen bakom sig. Sedan har Özil varit grädden på moset som utgör skillnaden i särskilda situationer, så visst hade han varit en grym värvning för vilket lag som helst.
   Dock tror jag inte att det är rätt väg att storvärva. Det har aldrig varit Uniteds väg och bör inte vara det nu heller. Anfallet är tillräckligt i mina ögon, vår starkaste lagdel. Det offensiva mittfältet har varit ojämnt men med yttrar som Nani, Valencia, Januzaj, (Kagawa) tycker jag det handlar mer om att få upp dessa på en jämnare nivå istället för att värva nytt. En central box-to-box vore önskvärd, själv är jag svag för Sami Khedira i Real. Försvaret tycker jag också har bra täckning, där finns 4-5 mittbackar som håller klassen (försvaret har inte varit Uniteds största problem i år). Det skulle eventuellt vara förstärkning på ytterbacken (back up till Rafael/utmanare till Evra) men jag tror samtidigt att vi har tillräckligt bra spelare där för att kunna prestera riktigt bra fotboll.

   Summa summarum: En mittfältare behövs, i övrigt anser jag att det handlar om att motivera de spelare som faktiskt finns i truppen. Detta gör man inte genom att värva ett halvdussin nya spelare.

 2. rickard 1467 dagar sedan

  jesper :vad tror du om fellaini på vårt centrala mittfält….Jag själv ser han som en riktigt dåligt nyförvärv…

  • jesper
   jesper 1467 dagar sedan

   Fellaini är en tuff morot. De prestationer vi fick se av honom i Everton visar att han håller en enormt hög nivå, den saken ska vi ha klar för oss. Det känns dock som att rollen han hade där var extremt annorlunda och på slutet var han i det närmaste anfallare, eller åtminstone en länk mellan mittfält och anfall. Den rollen kommer han aldrig att få i United. Jag hoppas innerligt att Moyes har en plan för Fellaini, för än så länge har han sett vilsen ut och presterat beskedligt. Än så länge har han inte kommit upp i önskad nivå, vi får se om han överhuvudtaget kommer att göra det.

 3. Youssef 1467 dagar sedan

  Tyvärr ser jag alldeles för många spelare som underpresterar. Det är inte något som kommit upp nyligen under Moyes, utan pågått i några år även under Ferguson. Skillnaden, tror jag, är att med Ferguson fanns där rädslan att förlora – man fick inte det, man var tvungen att vinna och man vann. Det är inte något som Moyes kan skapa. Och därmed kan Moyes heller inte få dessa underpresterande spelare att ändå vinna matcher, som Ferguson kunde. Ferguson kunde klämma ur vinster ur sina spelare. Och som du skriver, den här mentaliteten är som bortblåst. United ser inte ens ut att försöka vinna i slutet av matcherna.

  Nu har det ändå sagts att även Moyes är en sån tränare som kan klämma ur det bästa ur sina spelare. Det var delvis därför han fick jobbet, för att han med en snål ekonomi skulle kunna vinna. Men Moyes är ingen Ferguson. Och frågan är om man inte blir tvungna att öppna plånboken, och förändra truppen. United har kanske 2-3 spelare på mittfältet som presterar (Carrick, Giggs, Januzaj och Jones om man vill räkna honom som IM). Det räcker ingenstans.

  • jesper
   jesper 1467 dagar sedan

   Du sätter fingret på en intressant sak. Det är svårt att sia om hur Moyes fungerar i omklädningsrummet men jag tror att han behöver skaffa sig den auktoritet som krävs för att skrämma livet ur sina spelare, att få dem att inse att en förlust inte är acceptabel.
   En innermittfältare behövs, det tror jag att vi alla är överens om. I övrigt handlar det mer om att bygga ihop kollektivet än att öppna plånboken.