Home
Inget konto? Registrera dig!

Sista dagen på transferfönstret – varför denna panik?

Finns det egentligen något roligare än transferfönstrets sista dag? Rykten utan någon substans börjar dö ut och faktiska affärer blir av. Panik uppstår i klubbar som precis insett att truppen kanske inte är tillräckligt stark och desperationsvärvningar visar sig vara lösningen på problemet. Det är onekligen ett heldagsjobb (även om det bara är två heldagar om året) att hålla sig uppdaterad om vad som är på gång och vad som är klart, för det är mycket under en sådan dag.

Under det, ännu, pågående fönstret har det varit ovanligt många rykten där United har varit involverade. Det har gällt alla möjliga spelare såsom Fabregas, Thiago, Özil, Khedira, Kondogbia, Lewandowski, Garay, Fellaini, Baines med flera. Silly Season indeed! Men som sagt, nu under sista dagen märker man vilka av ryktena som det finns substans i och vilka som endast var just rykten. Fellaini verkar vara på gång nu under dagen och det har även uppstått ett, relativt, nytt rykte om att Ander Herrera skulle vara på ingång. Två bra värvningar i mina ögon, framför allt Fellaini kan behövas för att stärka upp innermittfältet, det är onekligen en spelartyp vi inte har i laget just nu. Herrera kan också vara en tillgång, men det talas om att Atletic Bilbao vill att United betalar utköpsklausulen på närmare €36 miljoner, något som i mina ögon ter sig vara ett överpris.

När man, som den fotbollsentusiast man är, scoutar igenom diverse forum och bloggar verkar det som att även vanliga människor drabbats av vad som kan kallas “Silly Season hysteri”, inte minst i United kretsar. Det talas om att laget är i akut kris och behöver värva både den ena och den andra stjärnan, i äkta oligark/oljeshejk anda. Man vill se stjärnvärvningar kort och gott, något som förvisso har förekommit hos United tidigare men inte i någon enorm utsträckning.

Frågan som följer är därför, varför denna hysteri? Det stämmer att säsongsinledningen inte har varit den allra bästa (något som dock har inträffat vid flertalet säsonger) och försäsongen lämnade mer att önska. Men något som många verkar glömma är att det lag United ställer upp med idag är identiskt med det som vann ligan i överlägsen stil förra säsongen. Låt vara att Rooney inte är supernöjd, att Kagawa är skadad och att våra yttermittfältare inte är i slag – United har fortfarande ett lag som håller för att vinna Premier League. Det ska sägas att Tottenham, Chelsea och Manchester City har förstärkt sina lag nämnvärt under sommaren, men så var även fallet under förra sommaren och mig veterligen gjorde det dem inte alltför mycket bättre (snarare motsatsen). Jag repeterar således frågan, varför denna hysteri?

Alla vet att vi inför den här säsongen har tappat den pjäs som under de senaste tre decennierna varit navet i Manchester United, men det är en verklighet vi nu måste finna oss i, inte försöka ersätta med stjärnvärvningar för miljarder. Under Ferguson var stjärnvärvningar förekommande men inte något återkommande varje säsong och i mina ögon bör man upprätthålla den andan. Vi får inte glömma bort alla de fynd vi har gjort genom åren samt de spelare som tagits upp från de egna leden, det är i många fall dessa som fått störst genomslag i klubben.

Jag är inte emot stjärnvärvningar, en spelare som Marouane Fellaini tror jag kommer att tillföra mycket till United, han har potential att bli en av världens bästa på sin position. Men att drabbas av hysteri på grund av en beskedlig säsongsinledning samt en känsla av att inte ha samma kvalité som rivalerna? Nej, så långt bör vi inte sträcka oss. Lagandan har alltid varit Uniteds styrka och så ska det förbli. David Moyes är en av världens mest kompetenta tränare men man övertrumfar inte Ferguson på ett par matcher, det kommer att ta tid. Den här säsongen kan mycket väl sluta med en tredjeplats, men det bör man nog finna sig i. En ny era har inletts och det värsta man kan göra nu är att gripas av panik, överger man sin grundläggande filosofi har man raserat allt som byggts upp under de senaste årtiondena.

jesper
jesper - måndag, 02 september 2013 16:49

jesper@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer