Home
Inget konto? Registrera dig!

Scenen är din, Rooney

Bänkad, skadad och nerpetad som Uniteds viktigaste spelare. Men nu har Wayne Rooney chansen att skjuta sig in i djupet av de kritiska Unitedfansens hjärtan igen.

 

Det har varit en konstig säsong för Wayne Rooney. Efter att ha burit klubben på sina axlar sedan Cristiano Ronaldos flytt för fyra år sedan har han fått se sig nerpetad som Uniteds största nyckelspelare och sedan i det närmaste blivit förödmjukad av bänkningen mot Real Madrid. Och nu spelar sin generations kanske bäste engelsman för sin framtid på Old Trafford.

Likväl kliver Rooney in i derbyt som den spelare som med störst sannolikhet kommer att avgöra för United – och säkra klubbens 20:e ligatitel. En matchvinnande insats skulle vara det ultimata svaret till de som har särskådat och kritiserat hans säsong.

Rooney har två år kvar på sitt kontrakt och Sir Alex Ferguson har insisterat på att han kommer att erbjudas en förlängning. Det har dock hjälpt föga för att sakta ner rykteskarusellen som framför allt PSG har skruvat upp farten på de senaste dagarna, och det med all rätt med tanke på vad som hänt med bland annat David Beckham, Ruud van Nistelrooy och nämnde Ronaldo i liknande situationer genom åren. Även om han fortsatt erbjuds en rekordlön på omkring två miljoner kronor i veckan måste Rooney fråga sig själv om han vill vara kvar i en klubb där han inte längre är garanterad att starta de största matcherna.

Derbyt på måndag kan bli säsongens sista riktigt stora match som betyder någonting, och efter att ha missat FA-cuputtåget vill Rooney garanterat visa var han står. Hans säsong behöver det.

Spelare av Rooneys kaliber bedöms utifrån sina insatser i de störsa matcherna. Och när det kommer till honom är åsikterna snedvridna mycket beroende på den förväntan han har burit med sig sedan han slog igenom som 16-åring i Everton. Varför skulle han annars få så mycket kritik trots att han har gjort 16 mål på sina 20 senaste matcher? Jämför det med Robin van Persies enda fullträff på 12 matcher och bilden av att Rooney bedöms efter andra kriterier blir allt klarare. Siffrorna inkluderar bland annat en dubbel borta mot City i december – en match där van Persie stal uppmärksamheten med sitt sena avgörande.

Om Rooney stannar i United och håller sig skadefri kan han bli klubbens bäste målgörare genom alla tider (han är med sina 197 mål ”bara” 52 bakom Sir Bobby Charlton). Men det kan ändå inte förnekas att hans status har dalat denna säsong efter van Persies intåg. Och om han lämnar i sommar skulle det vara mindre chockerande än då han var på väg bort hösten 2010. Om vi läser mellan raderna i Fergusons mantra som han har upprepat om Rooney hela säsongen och så sent som i onsdags (”Han behöver matcher, han är den typ av spelare som behöver spela hela tiden.”) så kan det tolkas som att han bygger upp en anledning att sälja Rooney genom att kunna säga att ”han behöver spela mer än jag kan lova” och så vidare.

Det sista är givetvis bara ren spekulation. Men klart är att Rooney nu har en gyllene chans att visa vad han är kapabel till för de som tvivlar. I och med van Persies måltorka kommer engelsmannen (såvida han är kvitt sin ljumskskada) med all säkerhet att starta på måndag kväll.

Det är en ultimat möjlighet att påminna Sir Alex om sin storhet – och de som tvivlar.

Vad tycker ni? Kommentera här under.

Marcus Hassel
Marcus Hassel - fredag, 05 april 2013 12:37

marcus.hassel@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (4)

 1. ManU2000 1663 dagar sedan

  Jag tycker att allt det hära med Rooney börjar bli riktigt löjligt, det va inget snack alls om att Rooney skulle flytta innan han vart “bänkad” mot Real. Jag håller med det som SAF sa efteråt ska vi ta upp Rooney frågan eller ska vi prata om något riktigt som inte är löjligt och påhittat, jag blev först arg på pressen som “hittade” på massa saker om en flytt. Men när andra United fans sitter och skriver att Rooney ska säljas och att SAF vill sälja honom trots att SAF har gått ut och sagt att Rooney inte ska någonstans alls. Då blir man bara arg pressen skriver alltid skit, men när dom egna fansen skriver saker och summor och allt då blir man nästan illamående .. Längtar tills Rooney får ett nytt kontrakt så man kan lämna det hära bakom sig, och så kan alla som har skrivit att Rooney kanske ska eller ska säljas lära sig att om SAF säger något så blir det så också!

  • Marcus Hassel
   Marcus Hassel 1662 dagar sedan

   Precis som du och alla andra United-fans vill jag så klart att Rooney stannar i klubben. Han har varit en av lagets viktigaste spelare under flera säsonger nu och att förlora honom skulle vara ett hårt slag. Jag skriver inte att han ska säljas utan resonerar öppet kring hur hans situation är jämfört med tidigare år då han har varit det givna valet på sin position. Jag hoppas också att han skriver på ett nytt kontrakt snarast möjligt så spekulationerna tar slut och United-ledningen kan fokusera på att få in nya spelare.

  • Youssef 1662 dagar sedan

   Det är viktigt att man inte glömmer bort att det bara är spekulationer. Men i mina ögon så har alla spekulationer en grund. I det här fallet var den avlösande faktorn just att Rooney blev bänkad. Men om man ser lite djupare.. Rooney sitter på en fet lön som nog tär på Ferguson en hel del. Sedan Rooney skrev på det nya lönekontraktet så har han sjunkit i fansens ögon. Nog stannade han kvar, men är det så vi vill bli behandlade? Ser man till Rooney’s säsong så har han gjort en del mål och en del assister. Men han har inte alls fått samma erkännande som RVP. Dels kan det bero på just det att RVP intagit scenen och Rooney hamnar i skuggan. Eller också så kan det vara fansens val att uppmärksamma RVP trots att Rooney leder poängligan. Jag tycker iaf att Rooney inte alls briljerat denna säsong likt tidigare och jag saknar glöden och kylan han haft tidigare. Kanske har även han insett det, och kanske vill han vidare i karriären. Tycker att petningen mot Chelsea kom oväntat och att han sträckt sig under landskamperna? Njaa, vet inte riktigt.

   Mycket återstår dock att se.. Missförstå mig inte, Rooney är en personlig favorit.

 2. Emil 1660 dagar sedan

  Att han bänkades mot real var ju ren taktik av SAF, som dessutom fungerade perfekt tills domartavlan. Alla spelare har sina svackor, och jag tror att hypen kring detta är så stor eftersom Rooney är ett “ansikte utåt” för united. Om Messi blivit bänkad i en match mot real så hade det skrivits samma sak, om spanska ligan haft likadana iglar till journalister som premier league har förstås.