Home
Inget konto? Registrera dig!

Rätt av Rio att nobba Rio

Han har stämplats som passé och petats av “spelmässiga skäl” bara för att han stod upp för sin lillebror då han utsattes för rasistiska påhopp. Så varför skulle Rio Ferdinand någonsin vela ta på sig den engelska landslagströjan igen? 

 

Till att börja med: Rubriken är hårt vinklad, ja. Men om England spelar sina kort rätt och inte gör samma fatala misstag som i kvalet till EM 2008 (Wally with the brolly, ni minns) så ska laget bara kvala in till VM i Brasilien och Rio de Janeiro nästa sommar. Av allt att döma kommer de engelska lejonen dock få fortsätta sin jakt på biljetten utan Rio Ferdinand.

Med mittbackar som John Terry, Michael Dawson, Gary Cahill, Phil Jagielka och Phil Jones (spelare som samtliga skulle gå rakt in i den svenska startelvan) otillgängliga för spel vet ni alla att Ferdinand  i förra veckan togs ut av förbundskapten Roy Hodgson. Mittbackskrisen var, och är det fortsatt inför tisdagens viktiga möte med Montenegro, djupare än på många år på ön i väst, och både fans och experter jublade därför över att en Rio nära sitt livs form nu plötsligt var tillgänglig.

Trodde de åtminstone. Kort därpå kom nämligen beskedet från Ferdinand att han tackade nej till spel på grund av sina ryggproblem. Och jag kan inte annat än att stödja honom fullt ut. 

Ni som har hängt med vet att det har hänt mycket märkligt med Rio Ferdinand de senaste åren. Han påstods först inte platsa på grund av “spelmässiga skäl” efter att rasistbråket mellan John Terry och lillebror Anton Ferdinand briserat i oktober 2011, och stämplades därefter som passé i landslaget av Roy Hodgson i ett inspelat samtal med passagerare i Londons tunnelbana(!). Dåvarande förbundskapten Fabio Capello tog den lätta utvägen och ställde sig bakom sin kapten varpå Ferdinand plötsligt inte var önskad. Där och då verkade Rios landslagskarriär vara över, men när så John Terry togs ifrån kaptensbindeln och Capello hoppade av som förbundskapten i protest varpå Terry själv gjorde detsamma i höstas öppnades dörren igen för Ferdinand.

Rio drämde dock igen dörren lika fort som den öppnades, skyllde på den minutiösa vården av hans rygg som strulat de senaste åren och markerade sedan sitt missnöje än tydligare genom att åka till Qatar för att kommentera fotboll, en nätt flygresa på 15 timmar. Och i min värld är det som sagt helt rätt gjort.

Varför skulle han återvända till det lag som han blev utfryst från för mindre än två år sedan? Där flera lagkamrater och vänner vände honom ryggen för att ta den lätta vägen ut. Varför skulle han vilja offra svett och blod för de lagkamrater som tog Terrys sida? Hur mycket betyder det att få representera sitt land när han vet att han är andravalet? Och hur mycket mer värde sätter han då på att vinna matcher med United där han är älskad av såväl ledare, medspelare som supportrar? 

Om nejet står fast under fortsättningen av kvalet och när (?) det blir dags för VM-slutspelet återstår att se. Klart är i alla fall att beslutet är bästa tänkbara för United. 34-årige Ferdinand går mot slutet av sin karriär, och för att finna tydliga exempel på spelare som har lyckats spela längre och ge mer för United genom att tacka för sig i sina respektive landslag räcker det att Rio kollar på andra lagkamrater (Paul Scholes, Ryan Giggs och Edwin van der Sar).

Så jag hoppas att han fortsätter att nobba landslaget. Dels för att det gynnar United, och dels för att det är moraliskt rätt. 

Vad tycker ni? Kommentera här under.

Marcus Hassel
Marcus Hassel - söndag, 24 mars 2013 15:58

marcus.hassel@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (1)

  1. Jocke 1674 dagar sedan

    Helt rätt av Rio!!