Home
Inget konto? Registrera dig!

Positionerna som brustit

Med tanke på bloggens inriktning har jag under den senaste tiden lagt mycket fokus på att studera vilka positioner som skulle behöva förstärkas framöver. Jag har även tänkt tillbaka på säsongen i sin helhet och matchbilder mot såväl bättre motstånd, som en aning sämre. Och bristerna är förvånansvärt många.

Stabiliteten får ses som den största orsaken till att United redan i kväll kan säkra klubbens 20:e ligatitel. Man har under säsongen vunnit många matcher utan att egentligen imponerat nämnvärt, ofta med uddamålet. Flera gånger under säsongen har man tappat en betryggande ledning mot såväl Chelsea och City, vissa gånger har det gått vägen ändå, andra inte. Om man ser säsongen ur ett större perspektiv får den ändå ses som godkänd. Ligan leds i överlägsen stil och man kommer förmodligen slå förra årets poängskörd med stor marginal. Med lite mer skärpa hade man lyckats hålla den 2-0 ledning man hade mot Chelsea i FA-cupen och avancerat till semifinal. Och utan en viss domare hade förmodligen Real Madrid eliminerats efter två riktigt bra insatser fram tills det röda kortet på Old Trafford.

Men går man en aning djupare i analysen och tittar mer på spelet i sig finns det enligt min mening betydligt mer att önska. Jag vill egentligen påstå att United har vunnit årets Premier League på gammal hederlig tråkfotboll. Och om man ser tillbaka på säsongen i stort kan jag på rak arm knappt komma på en handfull matcher där United spelat riktigt bra i 90 minuter. Dubbelmötena mot Real är i min mening de bästa matcherna laget spelat under säsongen men utöver detta har prestationerna varit ojämna och många gånger har ena halvleken inte varit den andra lik.

Jag tror inte detta kommer hålla nästa säsong. Det nya och unga Chelsea kommer vara mer samspelta, City kommer förmodligen spetsa laget ytterligare och baksmällan efter deras första ligatitel på 44 år har släppt. Arsenal, Tottenham och Liverpool tror jag även dom kommer vara bättre nästa år. Bra för engelsk fotboll i sig, men det kommer också krävas mer av United för att vara med och slåss om de inhemska titlarna. Och med den truppen vi besitter idag, tror jag inte vi har kvalitén för att vara med och kriga om den finaste trofén av alla – Champions League.

Jag anser i skrivande stund att det är fyra positioner som inte riktigt har kommit upp i standard sett till hela säsongen och där förstärkning hade varit på sin plats. Vissa är mer akut än andra och i listan nedan kommer jag börja med ranka den position jag anser att United är i mest behov av. Jag kommer också nämna tänkbara nyförvärv och basera detta på de namn som nämnts på senare tid och vilka jag anser någorlunda realistiska. Notera att jag själv inte tror att alla dessa positioner kommer förstärkas under sommaren utan detta är mer en analys av de platser jag anser har varit Uniteds svagare punkter under säsongen.

1. Central Mittfältare

Här är förmodligen de flesta ganska överens om att ny kraft behövs. Carrick har varit lysande under säsongen men han har fått ta alldeles för mycket ansvar och komplement till honom har lyst med sig frånvaro. Jag har tidigare tagit upp att en idé kan vara att flytta ner Rooney i en sådan position om t.ex. Lewandovski anländer. Om inte, behövs det verkligen nytt på denna positionen då Cleverley inte riktigt är mogen för en given startplats och Anderson kan mycket väl lämna klubben i sommar. Här behövs någon som kan styra spelet och fördela bollar till kanterna och anfallarna. Detta skulle även avlasta Carrick och göra att han kan lägga mer koncentration på defenvsiven.

Tänkbara nyförvärv: Kevin Strootman, PSV – Luka Modric, Real Madrid – Stven Defour, Porto – Yohan Cabaye, Newcastle – James McCarthy, Wigan

2. Yttermittfältare

Detta är egentligen den positionen United har haft mest problem med under säsongen. De renodlade yttermittfältarna vi har i Nani/Young/Valencia har alla underpresterat i den grad att Ferguson till och med valt att använda sig av en mer central uppställning i flertalet matcher. Ska United fortsätta med de så framgångsrika kantspelet behövs även här ny kraft. Wilfred Zaha är redan klar för klubben men jag anser att det behövs ytterligare nyförvärv. Nanis tid i klubben är högst osäker och jag hade inte gråtit några större floder om även Young lämnar. Valencia vill jag dock ha kvar i och med att han även kan nyttjas som högerback och en Valencia i form är en grym tillgång. Även att jag anser att hans spel på senare tid har blivit allt mer förutsägbart.

Tänkbara nyförvärv: James Rodriguez, Porto – Christiano Ronaldo Real Madrid

3. Vänsterback

Efter Evras usla inledning där han under en tid blev förpassad till bänken, har han trots allt spelat upp sig en aning och under en tid gick det faktisk känna igen den gamle Evra igen. Men man ser att fransmannen börjar komma till åren och hans ojämnhet börjar lysa igenom allt mer. Büttner har gjort det bra de gånger han fått chansen men är lite för oerfaren för att kunna lita på i de större matcherna. Fabio har gjort det helt okej i QPR men ligger fortfarande ganska långt efter sin bror i utvecklingen. Denna positionen är inte lika akut att förstärka som de två översta men jag hade gärna fått in ny kraft som har snabbheten och besitter en bättre defensiv än Evra, med tanke på att United omställningar och offensiv ofta innehåller ytterbackarna.

Tänkbara nyförvärv: Alex Sandro, Porto – Leighton Baines, Everton

4. Mittback

För några år sedan besatt United ett är världens bästa mittbackspar i Ferdinand och Vidic. Och även att herrarna fortfarande besitter en grym spelförståelse syns det när dom spelar tillsammans att farten inte riktigt finns där. Målen mot West Ham i förra veckan talar egentligen sitt tydliga språk – dom är inte vad dom varit helt enkelt. Jones har på senare tid visat riktig god form och att han är en man för framtiden. Men ska han spela back eller defensiv mittfältare? Smalling och Evans är bra komplement men jag anser inte att dom riktigt håller klassen för att vara den där mittbacksgeneralen. Likt vänsterbacken är detta ingen position som är i akut behov av förändring. Vidic, Ferdinand och Evra håller förmodligen ett tag till men United har släppt in oroväckande mycket mål de senaste två åren och även att De Gea var den svagaste länken till en början, har han mer och mer växt in i kostymen på riktigt och har många gånger under senare hälften av säsongen räddat laget.

Tänkbara nyförvärv: Ezequiel Garay, Benfica – Eliaquim Mangala, Porto – Kyriakos Papadopoulos, Schalke 04

Vilka positioner anser ni att United är i mest behov av och föredrar ni andra namn än de som nämnts?

För övrigt hoppas jag att ni har champagnen på kylning inför kvällens match då United med 3 poäng kan säkra klubbens 20:e ligatitel hemma på Old Trafford. Det lär bli en grym inramning och i kväll kan vi åter igen visa att Manchester är – och alltid kommer vara rött!

 

Johan Kuylenstjerna
Johan Kuylenstjerna - måndag, 22 april 2013 10:20

johan@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (3)

 1. jesper
  jesper 1646 dagar sedan

  Håller med om de två första positionerna, kanske behövs även en vänsterback även om jag inte ser detta som brådskande. Mittback ser jag dock ingen riktig vits med att inhandla. Vi har fem stycken mittbackar som samtliga håller hög klass, det räcker för en klubb som United. Visst börjar Vidic och Ferdinand komma till åren men vi ska inte glömma att de varit ruskigt stabila under 2013 och med rätt matchning kan de spela i ett par år till. Under denna tid kan de tre andra fasas in för att på så sätt utvecklas till toppspelare, något som samtliga har potential för.
  Uniteds sätt har aldrig varit att värva in en drös färdiga spelare och så bör man inte göra nu heller. En central mittfältare behövs, här kan eventuellt Rooney passa om det blir ett permanent positionsbyte. Sedan kommer en ytter behövas om ingenting drastiskt sker i prestationsväg hos framför allt Young och Nani, men detta är inte heller akut i mina ögon sett till att Uniteds spel inte är lika kantbaserat som tidigare. Zaha blir ett gott tillskott som ska bli spännande att följa nästa säsong.

  • Johan Kuylenstjerna
   Johan Kuylenstjerna 1646 dagar sedan

   Som jag skriver angående mittbackspositionen är det inget akut som behöver göras. Dock tycker jag det är en bidragande orsak till att vi många gånger har släppt in väldigt enkla mål som i vissa fall kostat segern.

   Att Uniteds filosofi alltid varit att köpa ungt och utvecklingsbart är ju ingen hemlighet men t.ex. Strootman, Mangala och Sandro ingår ju faktiskt i den kategorin även att dom har erfarenhet på högre nivå. Men som sagt, jag tror själv inte alla dessa värvningar kommer göras till sommaren. Men jag anser att positionerna bör ses över och nummer 1&2 är det mest behov av. Som jag skriver ovan håller backsidan förmodligen ett tag till, men jag tycker inte den har fungerat speciellt bra om man ser till säsongen i helhet.

 2. Youssef 1646 dagar sedan

  Likt jesper håller jag med om de två första positionerna. Ingen snack om att innermittfältet ser allt för fantasilöst ut. Yttermittfältarna kompenserar inte för det utan underpresterar när de väl får chansen, vilket de inte får så ofta alla tre då Welbeck ofta prioriterats. Diverse skador har även minskat speltiden för de. Hur som helst så tror jag på att Nani blir den som lämnar och efter dagens vinst såg han inte speciellt nöjd ut. Ferguson verkar ha gett upp. Valencia och Young i form kan vara riktigt bra och Young/Valencia som back-up är inte dåligt. Tycker även Giggs visade idag vad han ännu kan på vänsterkanten.

  Angående vänsterbackarna och mittbackarna så är det som du säger – det är inte lika krisande som mittfältspositionerna. Har vi bara lite tålamod med Smalling/Evans samt Buttner/Fabio och låter de banas in så tror jag att de efter nästa säsong inte har någons åsikter emot sig. Under tiden får vi förlita oss på Vidic/Ferdinand och Evra som ändå gör det bra. Vidic och Ferdinand kan man inte klaga så mycket på och tycker Ferdinand gjort det riktigt bra i år, kanske är Vidic ännu lite ringrostig men han är definitivt en startspelare i de största matcherna. Likaså Jones och Ferdinand Evans och Smalling är nästan där och hanterar matcher som Tottenham och Arsenal men Evans mot Real känns inte 100.