Home
Inget konto? Registrera dig!

Passion och Pension

Klockan är 22.36. På resultattavlan står det Bayer Leverkusen – Manchester United 0 – 5.  Manchester United har precis gjort sitt bästa resultat någonsin i Champions League på bortaplan. Då talar vi inte det bästa sedan Moyes tog över, nu talar vi om det bästa sedan Champions League startade 1992/1993. Inte ens Sir Alex Ferguson mäktade med ett resultat likt detta på bortplan i Champions League.

Wayne Rooney är troligen i sitt livs form. Jag har inte sett Wayne Rooney i detta slag sedan hösten 2011, ni vet den hösten då United slog Arsenal med 8-2.. Vi talar passion som inte synts hos Rooney på ett bra tag. Moyes verkar ha trollat fram hungern hos Wayne igen, vilket verkligen har visat sig under hösten då han i särklass har varit Uniteds bästa spelare. Igår var inget undantag. Fyra assist, sedan byttes han ut med tanke på söndagens otroligt viktiga match på White Hart Lane. En arena United inte har förlorat på sedan maj 2001, i en match som inte betydde något då seriesegern redan var säkrad vid det laget.

Men det är inte riktigt därför jag skriver i dag. Jag vill trots storsegern i går även tala om något negativt. Jag vill tala om Pension på en viss spelare i United. Nej, jag talar otroligt nog inte om Ryan Giggs. Han var briljant i går. Fantastiskt att se att karln som fyller 40 år i morgon gå in och levererar i en sådan viktig match som det var under gårdagskvällen. Jag talar om Rio Ferdinand. Han har under hösten visat att han inte längre hänger med på denna nivå. Nu talar vi bokstavligt talat inte hänger med. Han har inte längre en chans att stoppa kvicka anfallsspelare som kommer i full fart. Under gårdagen höll jag på att sätta något i halsen varje gång han hade bollen eller när Evans fick kasta sig fram och hindra Leverkusen från att göra 1-0 då Ferdinand enkelt blev ifrånsprungen.

Frågan jag ställer är om han kommer få spela så många fler matcher när alla är friska? Det tror jag att han kommer få. Men frågan är om han borde? När alla är friska så anser jag givetvis att Vidic är självskriven, sedan kommer troligen Evans, som bara växer i mina ögon. Jones har möjligen en sämre passningsfot än Ferdinand men det känns bra mycket tryggare att ha Jones bredvid Vidic i backlinjen än Ferdinand.

Kontraktet sträcker sig säsongen ut och frågan är om det inte är dags att säga tack för denna underbara tid med Rio nu? Vad anser läsarna? Är jag helt fel ute?

Alex Kaloudis
Alex Kaloudis - torsdag, 28 november 2013 09:50

kalodis@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (3)

 1. illeMUFC 1425 dagar sedan

  Har funderat på exakt samma sak ända sedan matchen mot Spurs förra säsongen då Ferdinand hamnade i en löpduell mot Bale. Nu är det visserligen inte rättvist att jämföra Ferdinand med Bale då Bale är känd för sin löphastighet men det öppnade mina ögon mer för hur slö Ferdinand faktiskt blivit och efter det har jag haft ett extra öga på honom.

  Saken är den att när det kommer till hur snabb fotbollen är idag och hur kontringsorienterat många lag spelar numera så behöver man snabba mittbackar.

  I och med att både Jones och Evans nu är väldigt bra form båda två och yngre och som du själv skrev att Vidic är självskriven så ser jag inte att Ferdinand kommer/borde få agera något annat än backup. Lägg även till en Smalling som även han varit i bra form defensivt (offensivt går att diskutera då han inte är en skolad ytterback) i den ekvationen och Ferdinands chanser blir ännu mindre.

  Detta är dock ganska ironiskt då vårat försvar i början på förra säsongen var smärtsamt dåligt. Visserligen är inte vårat försvar perfekt i dagsläget men om man får lite bättre struktur på defensiva fasta situationer så ser jag ingen anledning till varför unitedförsvaret skulle behöva ändras ett dugg, som det så vilt diskuterades för ett år sedan.

 2. jesper
  jesper 1425 dagar sedan

  Inte mycket att tillägga om det egentligen. Han har varit en av världens bästa mittbackar i snart ett decenium men alla eror kommer till ett slut. Det blir väldigt påtagligt när du inte håller som mittback också eftersom positionen är väldigt utsatt, det är svårt att alibispela. Ferdinand bör få spela, i viss mån, säsongen ut men sedan är det nog dags för honom att tacka för sig. Hoppas att han kommer till den insikten själv också.

 3. Youssef 1425 dagar sedan

  Jo, ingen snack om saken. Sedan säsongens början så har Ferdinand inte levererat en enda bra match. Det går inte direkt att klaga på honom som om han vore ur form, men det är som ni säger, han hänger inte med längre. Han har gjort sitt. Kanske fokuserar inte heller han på vad som händer på plan, han har ju redan haft sin testimonial, tackat för sig till landslaget och blickar nu mot sitt liv efter fotbollen? Hade förväntat mig en säsong till men nu kanske det får räcka. Lite märkligt att han gått ner sig så snabbt när han ändå spelade grymt förra säsongen i Vidic’ frånvaro, och hållt igång under sommaren på egen hand.