Home
Inget konto? Registrera dig!

På tal om domare och ingenting

Disclaimer: Det kommer vara inslag av RAGEEEEEE här. Don’t like? Don’t read.

Såhär på tisdagskvällen satt jag, likt många andra här får jag förmoda, och tittade på Champions League-fotboll. I valet mellan Atletico-Real och Juve-Monaco var det ett icke-val så det blev för en gångs skull lite spansk fotboll på skärmen. Spelmässigt var det ju okej, synd att det inte blev några mål bara. Och jösse hare vad mycket stryk Mandzukic fick utan att någon straffades för det.

Nåväl, till huvudpunkten här. Spelarnas (båda lagens) beteende mot domaren. Ett systematiskt, vidrigt beteende. Varje gång domaren blåst, och ville prata med en spelare eller visa ett kort… Så gick spelaren sonika därifrån och ignorerade domarens rop, vinkningar och visselblåsningar. Ett rakt av systematiskt beteende av båda lagens spelare, och så patetiskt att det finns inte. OJ vad jag satt och önskade att domaren haft lite balls och vågat hala upp ett extra gult kort för osportsligt uppträdande eller maskning. Visserligen hade det blivit en fyra-fem utvisningar i matchen då, men herregud, det hade de förtjänat med råge.

Jag måste ju bara undra – hur kan det nå en så tragisk nivå? En nivå där vuxna, välbetalda s.k. “stjärnor” beter sig som arroganta tonåringar i rebellåldern mot domaren? Så sjukt pissigt. Man måste inte hålla med domaren – men man måste respektera domaren som domare. Punkt slut. Att bete sig på det sättet är bara så otroligt värdelöst att… att… näe. Jag skulle verkligen vilja se UEFA/nationsförbunden våga säga till domarna “Ni har auktoriteten – om spelarna beter sig sådär, ge dem de gula kort de förtjänat, we’ve got your back”. För att tillåta att spelare beter sig på det här sättet urholkar domarens roll totalt, och det finns inga positiva bitar med det.

Sådär, nu har jag skrivit av mig lite gällande det. Dags att gå över till att skriva lite Unitedrelaterat också.

***

Ingen har väl kunnat missa att jag har varit mindre positiv slash skeptisk mot van Gaal under säsongen. Med god anledning tycker jag, med tanke på hur mycket hans envishet förstörde tidigare, och hur han hafsade runt med spelare som helt klart inte presterade. Nu har han iallafall visat att han släppt på envisheten och fått laget att fungera (hoppas bara att van Persie förblir petad efter att han är frisk, annars blir det nog problem). Han har helt klart hittat rätt formation och uppställning för United nu (den 4-1-4-1 man kört på sistone). Laget har verkligen imponerat i toppmatcherna!

***

Det har ju blivit lite antiklimax vad gäller spelare också. Ashley Young, som både jag och en majoritet andra ville se försvinna i somras, har verkligen vuxit och presterat på en riktigt bra nivå. Nu har han till och med förpassat Di Maria till bänken. Det var ingen lågoddsare precis!

Att däremot Marouane Fellaini skulle kunna bidra, det hade jag inga tvivel om, men att han skulle bli en offensiv härförare för United på det sätt han blivit? Näpp, det fanns inte riktigt på kartan det heller.

Själv trodde (eller kanske snarare hoppades) jag att Darren Fletcher skulle komma tillbaka från sin sjukdom, men så blev ju tyvärr inte fallet. Att låta honom gå var förmodligen det bästa för båda parter, men Fletcher måste verkligen få komma tillbaka till en tränarroll efter kärriären.

Jonny Evans var en annan jag både trodde och hoppades på. Oj vad fel det gick. Trebackslinjen fick Jonny att trilla sex år bakåt i tiden och han såg redigt darrig ut. Sen var det skador. Sen fick han spela i fyrbackslinje och gjorde det helt okej… och fick sex matcher för att ha spottat mot Cissé. Smart Jonny. Eller inte. Nu är det svårt att tro annat än att Evans får söka en ny klubbaddress i sommar. Synd, för han har stundtals visat att potentialen finns där, men tiden har nog runnit ut för att på allvar få ut den nu.

Radamel Falcao… Mja… Eller Dong Fangzhou. Sak samma.

Luke Shaw. Lika mycket glas som Rafael. Vad hände där egentligen? I Southampton spelade han jämt, i United aldrig? Det ligger en hund begraven där nånstans.

Att Tom Cleverley fick lämna är jag ÖVERTYGAD om var bäst för både honom, klubben och universum. Killen kunde helt enkelt inte hantera pressen i United.

Hur som helst… Jag planerar att skriva lite mer utförliga reflektioner över hela truppen osv. när säsongen är färdigspelad. Komplett med sammanställda betyg (även om det kan bli lite skevt då jag som bekant var borta i December och inte kunde skriva och ha mig pga flytt).

***

Det finns egentligen bara en enda riktig nyckelfråga för United i sommar: Få. De Gea. Att. Skriva. Nytt. Kontrakt.

Misslyckas det blir han lika svårersatt som Schmeichel. Jag har svårt att se vare sig Valdes eller Lindegaard ta förstatröjan på ett auktoritärt sätt.

***

En sak till gällande domare förresten – i mitt tycke är det i 90% av fallen totalt meningslöst att lägga fokus på domaren. Jaha, han missade en straff. Eller en offside. Eller gav gult istället för rött på en tackling. Kämpigt, men så är det. I slutändan jämnar det ut sig, och ärligt talat… Om man ska prata om att “den uteblivna utvisningen avgjorde matchen” så säger man egentligen bara “vi är inte bra nog att slå dem elva mot elva”. Jag är redigt trött på hur många vill skylla allting på domaren – domaren är en konstant i alla matcher. Ibland har man tur med honom, ibland inte. Att fokusera på vad han gör är onödigt. Det man ska fokusera på är att göra så att det inte spelar någon roll vad han gör – man ska vinna ändå.

***

Och ja, jag är inte så frekvent i bloggandet… Det är svårt att komma på grejer att skriva om alltså. Särskilt inte när man lever ett tråkigt liv och inte kan dra in en massa anekdoter och roliga historier och grejer (lex Ekwall, alla kanske inte gillar hans blogg men jag diggar den)!

***

Sen måste jag alltså göra lite smygreklam också: Jonas Hanssons Frankrikeblogg på Fotbollskanalen är bland de mest läsvärda bloggarna som finns på nätet. Intressant, kunnig och med en förmåga att poppa upp stories som Niva hade varit stolt över. Stor tumme upp på den!

***

Det var nog allt för denna gång, nästa inlägg ska förhoppningsvis inte dröja så länge, även om det kanske får vänta tills säsongen är slut.

Felix
Felix - tisdag, 14 april 2015 23:20

death_khand@live.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (4)

 1. Youssef 923 dagar sedan

  Håller fullständigt med om domaren! Är inte heller något fan av spansk fotboll men man tänker nåväl, i CL är det åtminstone lite prestige och beslutar sig för att sätta på matchen en bit in på andra halvlek. Det var i situationen mellan Raul Garcia och Sergio Ramos som jag reagerade på hur jävla lång tid det skulle ta för spelarna att kliva fram till domaren. En minut ungefär stod domaren och vinkade fram spelarna utan vidare framgång. Istället får han små, ironiska applåder och “tummen upp”. Sånt förstör sporten och urholkar domarens betydelse. Hade hoppats på att han skulle våga dra fram mer än ett gult i det läget, men var nog att hoppas på för mycket. Stängde av matchen efter det och attityden hos spanska spelare förblir det den alltid varit: mesig.

  Hursom, kom att tänka på en annan match där domaren ropade, vinkade och visslade fram en viss Zlatan. Zlatan stod dock helt stilla och gick inte fram för att höra vad domaren hade att säga. Istället viker domaren sig och springer fram till Zlatan. Visst, Zlatan är ..Zlatan och vissa spelare bjuder ändå på lite skratt i sporten. Att EN spelare vägrar komma fram till domaren är dessutom inte samma sak som att ett helt LAG gör det. MEN, domaren kan absolut inte vika sig och springa fram för att prata med spelaren.

  Howard Webb var allt bra på att visa vart skåpet ska stå.

  • Felix
   Felix 923 dagar sedan

   Mjo, Zlatans demonstration var ett annat typexempel, men som du säger, skillnad när en spelare gör det en gång och när lagen helt sätter det i system. Blir bara så arg när lagen inte fattar att ju mer de urholkar domarens auktoritet på det sättet, dessto mer förlorar de på det, eftersom en domare utan auktoritet är en domare som inte kommer våga döma korrekt. >.<
   Domaren borde absolut ha haft balls nog att varna dem alltså.

 2. Sauron 923 dagar sedan

  Ge domaren en Taser

  • Felix
   Felix 923 dagar sedan

   Hahaha, det skulle kunna bli… intressant :D