Home
Inget konto? Registrera dig!

Nya tider – Mörka tider

Det blev klart att David Moyes fick lämna jobbet som manager för Manchester United efter inte ens en säsong på posten. The Chosen One. Sir Alex egenvalde efterträdare som skulle bära Uniteds traditioner av långsiktighet vidare. En metodisk, systematisk och solid tränare som gjort ett starkt jobb i Everton under ett decennium.

Och hur gick det?

Så mycket för den långsiktigheten. Så mycket för att Manchester United var annorlunda än sina konkurrenter. En säsong. En sketen säsong. City’s Shejk och Chelsea’s Ryss hade båda varit stolta över detta. Och ändå fanns det en hel massa kortsiktiga och bortskämda Unitedfans som verkligen älskar detta. Är det för att de är produkter av den moderna fotbollen? Eller är det för att de aldrig brydde sig om klubbens identitet? Moyes får sparken och de gottar sig och jublar, och antingen väljer att inte se eller klarar inte av att se hur det sätter United i exakt samma fack som sina konkurrenter… konkurrenter som dessa fans ser ner på för att de är “köplag” och för att de byter tränare hela tiden. Ändå jublar de nu när United sällar sig till den skaran.

Säsongen har inte varit lyckad, så mycket är klart. Att hela Fergies stab försvann var olyckligt, och uppgifterna går isär om de ville vara kvar eller tvingades bort – i slutändan spelar det ingen roll. Moyes fick ta över en trupp som förvisso vunnit ligan… Men också en trupp som pressats till det yttersta av Sir Alex, som med en järnhand styrde laget (också tack vare snubblande konkurrenter) till en tjugonde ligatitel. Vi fick se honom få ur det mesta möjliga ur spelare som Young, Cleverley och Valencia. Han kände sin trupp i detalj och visste nästan alltid exakt när och vem som skulle roteras. Den lyxen hade inte David Moyes. Den lyxen hade ingen haft och kommer ingen ha, oavsett vem som tar över nu. Många spelare var mentalt slutkörda, eller för beroende av Sir Alex vinnarinsikt för att kunna prestera utan honom.

Motivationen hos spelarna var aldrig ett problem för Moyes i Everton… Så varför fungerade det inte i United? Sanningen är enkel – Sir Alex skugga var för stor. Ingen kan matcha Sir Alex i vinnarinsikt, och i Manchester United var hans auktoritet huggen i sten. När en ny manager kom in… Så kopplade spelarna ifrån. Och Moyes lyckades inte tränga igenom den skuggan.

Spelmässigt såg det sällan bra ut, ibland rentav uselt. Men det är samtidigt något som varit mer regel än undantag i tre säsonger – den stora skillnaden har varit frånvaron av den av Sir Alex ingjutna vinnarinsikten. Problemen är samma gamla – framförallt innermittfältet har inte levererat. Man bygger inte en kärnstridsspets på en avfyrningsramp av papper. Michael Carrick har varit en skugga av förra säsongen – Darren Fletcher har presterat över förväntan men två år vid sidlinjen har ändå tvingat honom visa sig lite ringrostig – Tom Cleverley har vi fått se vara så obetydlig och genomusel att det bara gör ont – och Marouane Fellaini inledde väldigt dåligt och har bara lyckats spela sig upp till helt okej. Vänsterbackspositionen ska vi inte ens tala om.

Men det är inte poängen – det finns anledningar till att det gick som det gick, där vissa får läggas vid Moyes fötter, men betydligt fler vid fötterna av andra, och på faktorer utom allas kontroll. Poängen är den att United, de t United vi alla börjat heja på, har stått för något annat. För en långsiktighet, för ett dynastifokus. Något som särskiljt United starkt från konkurrenter som Chelsea och City. Och var står vi nu? Ja, nu har vi sällat oss till den skaran. Är ni nöjda? Är ni stolta? Jublar ni nu?

Jag skäms. Jag skäms över de som jublar över att Moyes fått gå, över de bortskämda och kortsiktiga fans som inte ens klarade en medioker säsong utan att börja gråta som Citys oljeshejkfans. Jag skäms över dem som hånat vår tränare värre än de grinigaste och omognaste Pool- och Gunners-fans jag sett. Och jag skäms över klubben och dess styrelse som nu pissat på de värderingar klubben stod för, för de värderingar som särskiljde den från övriga.

David Moyes rosade ingen marknad, och United gjorde ingen bra säsong. Men att signa honom på ett sexårskontrakt och sen inte ens låta honom bygga om truppen? Pinsamt. Många har också gnällt på att “nä det har gått så dåligt att vi vågar inte låta Moyes handla”!. Det enda det säger mig är att ni har noll koll på vem David Moyes är. Everton har dragits med dålig ekonomi länge – deras värvningar har inte varit för stora pengar, utan oftast väldigt billigt eller gratis. Ändå har det varit tillräckligt för att hålla klubben på övre halvan, något som inte ens borde ha varit möjligt. Och varför? För att när David Moyes kom till klubben etablerade han ett helt nytt scoutningsnätverk, ett han byggde från grunden. Ett som än idag hittar billiga och effektiva spelare för Everton.

Ryan Giggs tar över som manager de sista matcherna – att han sitter kvar som manager finns inte ens på kartan. Många pratar Klopp (som redan dementerat), Guardiola (som i princip dementerat och bara är ett år inne på kontraktet i Bayern) och Simeone (varför skulle han lämna sitt långsiktiga Atletico-projekt när United bevisat sig kortsiktiga?). Det realistiska alternativet är tydligen Louis van Gaal. En Holländare som förvisso har väldigt fina meriter… Men också en holländare som håller i Holland över VM och därmed inte skulle kunna ta över United förrän i mitten av Juli. En van Gaal som är 62 år gammal och som inte känner truppen. Ändå tror många att han på något sätt ska värva bättre. Varför?

Av David Moyes hade vi fått se långsiktiga värvningar; strukturerade, metodiska, djupgående. Det har varit hans signum länge. Vi hade fått se en ombyggnad av truppen, en ombyggnad som behövs. Av Louis van Gaal, skulle vi få se det? En 62årig holländare som tillträder efter VM, med en månad till säsongsstarten? Skulle han göra sig av med de spelare som faktiskt måste bort? Han som inte känner truppen, har han verkligen intresse av att göra sig av med Evra då? Eller Young? Eller för den delen Nani, Anderson, Ferdinand? Kan vi vänta oss värvningar som bygger laget för tio år framåt? Eller får vi in färdiga spelare med 1-2 år kvar då styrelsen tycks prioritera kortsiktighet (vilket är det enda Louis van Gaal kan representera)?

Nej, att sparka David Moyes efter inte ens en säsong är det sämsta och mest pinsamma beslut klubben och styrelsen stått för överhuvudtaget. Det beslutet dödade en del av klubbens själ. Nästa gång City och Chelsea sparkar en tränare – då är det bara att hålla käften. För vi är inte bättre än dem nu. Vi är inte annorlunda. Vi har sällat oss till den kortsiktiga skaran. Det är nya tider – och det är mörka tider.

Felix
Felix - onsdag, 23 april 2014 14:07

death_khand@live.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (12)

 1. Crippeman 1330 dagar sedan

  Jag tror alla fans vill ha ett långsiktigt tänk, vare sig laget heter United eller Chelsea. Vem vill inte ha det United haft under SAF’s era?

  Men det är inte så simpelt. Moyes må ha gjort det bra i Everton, sett till klubbens ekonomi. Betyder det att han per automatik skulle göra ett bra jobb i United? Gjorde han någonting som tydde på att han skulle lyckas i framtiden, sett till spelidé/värvningar? Han hade uppenbara problem med att motivera spelarna. Räcker “bra” för United? Har United råd att lita på att en “bra” manager, med tid, kanske blir en “världsklass” manager?

  Personligen så ville jag att Moyes skulle lyckas i United. Jag gillar långsiktighet. En av anledningarna till att jag håller på United är pga klubbens historia och värderingar. Det fanns ingenting som talade för att Moyes skulle lyckas som manager för United, så varför ska man då ha kvar honom?

  • Felix
   Felix 1330 dagar sedan

   Jag tycker att det är just attityden, professionalismen, långtidstänket och metodiken som talar starkt för att Moyes hade lyckats i United. Att nu spelarna tydligen inte kunde ställa om från att ha Sir Alex till att ha Moyes, ska Moyes hängas för det? Nej, det tycker inte jag. Moyes borde ha fått chansen att bygga om truppen, för det är en ombyggnad som behövs. Och nu, istället för att få se den ombyggnaden göras av en manager med framtidstänk i fokus… Får vi förmodligen se den ombyggnaden göras av en manager med korttidstänk. Skjuta upp problemen, varken mer eller mindre.

  • Youssef 1330 dagar sedan

   Om nu alla supportrar hade velat ha ett långsiktigt tänk, varför gnäller så många om titlar? Ta bara majoriteten av de som kommenterar här på unitedsverige. De flesta har inte kunnat ta sig igenom en tuff säsong innan man kräver att en tränaren ska avgå eller sparkas. Och det är då alltså dessa fans som ska ingå i de du påstår vill ha ett långsiktigt tänk? Ett långsiktigt tänk kräver tålamod.

   Det är svårt att se det till det positiva arbetet som Moyes gjort när du lägger upp det så som du gör. Jag tycker trots allt att Moyes visat prov på bra ledarskap. Först och främst förlängde han Rooneys kontrakt, något som jag tror SAF hade misslyckats med av olika skäl. Dessutom tyder det mer eller mindre på att Rooney haft förtroende för Moyes’ arbete. För det andra så förlängde han även med Januzaj och har inte snålat med den ungas speltid. SAF misslyckades så sent som för två år sen att ge Pogba speltid och förlängt kontrakt. En Pogba som nu, två år senare, gör dundersuccé i Juventus. En Pogba som kunde ha varit lösningen till United’s mittfältsproblem.

   Men vi är inte här för att jämföra de båda tränarna. Jag tycker dock att dessa faktorer bör lyftas fram när man ser över Moyes’ prestationer i United. Moyes har inte haft det lätt och det går inte att bedöma enbart honom, och ge honom skulden för att hela säsongen gått katastrofalt. Spelare som så sent som ifjol överpresterade, har den här säsongen nått den djupaste botten. RvP, Carrick, Ferdinand, Evra, Vidic, Young, har inte gjort det jobb som vi vet att de är kapabla till. Moyes’ misslyckande eller det faktum att de tappat motivation? Andra spelare hör inte alls hemma i United och man kan klaga på att SAF inte bäddade upp tillräckligt bra för Moyes; Smalling, Cleverley och Nani är spelare som borde gjorts av med.

   Det går inte att beskylla Moyes för en hel säsong när han inte fått arbeta med “rätt” material.

  • Crippeman 1329 dagar sedan

   Viljan att ha en långsiktig tänk och tålamod är två helt olika saker. Jag får ändra mitt uttalande, majoriteten av fans vill ha ett långsiktigt tänk. Jag kan inte stå för vad alla sagt här på unitedsverige under säsongens gång. Jag var långt ifrån glad när jag fick reda på att Moyes avgått.

   Givetvis ska ha ha cred för att ha fått Rooney att krita nytt och att han gett Januzaj speltid. Men är “bra” ledarskap tillräckligt? Det krävs nog mycket mer för att driva en storklubb som Manchester United. Hade Pogba haft en annan agent hade han förmodligen stannat i United.

   Men är det inte en managers jobb att motivera spelarna? Sen om spelarna vägrade lyssna på Moyes är något vi aldrig kommer få reda på.

  • Youssef 1329 dagar sedan

   Det är klart det är tränarens uppgift att motivera spelarna. Men jag tror inte det är en lätt uppgift med tanke på hans situation, att ta över efter självaste SAF. Jag tror att spelarna redan från den sekund Moyes’ namn dykt upp i tidningarna känt att han inte har något att tillföra de.

   Jag känner dock att Moyes saknat karaktär. Han saknade förmågan att kunna fatta egna beslut, att kunna riskera lite för att kunna vinna. En tränare fattar ibland beslut som vi fans inte alls kan förstå Han gjorde för mycket av det fansen vill ha. Han saknade också förmågan att dra fram hårtorken. Hade han gjort det någon gång innan jul hade han nog fått spelarna på sin sida. Istället säger han femtioelva gånger att “vi spelade bra”, vilket man å ena sidan förstår, å andra sidan var fel att säga efter tredje matchen utan vinst.

 2. Youssef 1330 dagar sedan

  Riktigt bra skrivet! Jag blir besviken, arg och irriterad när jag ser hur många Unitedfans som jublar över Moyes’ avsked. En säsong utan en titel, och det är droppen? Ibland bör fans ställa sig frågan, varför håller jag på det här laget? Jag kan köpa att man hejar på ett lag som Barcelona, Dortmund, Munchen, ja, till och med Liverpool. Men sedan har vi de som hejar på Chelsea, PSG och City.. Vad är skillnaden mellan dessa lag? Vad står de för i grund och botten? Varför hejar du på Chelsea och inte City? Lagen i den första gruppen är lag av värdighet, med karaktär, historia och säregna drag.

  Så, nu när de flesta vill att Moyes ska sparkas och gärna vill tillsätta en tränare som Mourinho. Hur tänkte ni där? Jag förstår inte riktigt. Jag hejar på United för att det är ett lag med stolthet, ett lag som gör sig förtjänta av sina vinster med egna spelare ur egna led, och inte spenderade pengar. Jag hejar på United för den stil spelarna har – majoriteten bär klubbens märke med stolthet, de spelar inte för pengar. Jag hejar på United för att VI inte är som alla ANDRA. Om då en tränare i stil med Mourinho skulle tillträda, tror ni inte då att United som klubb inte skulle vara den samma? Vad skulle skilja United från Chelsea och City? Vi skulle snart också ligga i samma spår, spenderandes sjukt mycket pengar med pengakåta spelare, och titlar som aldrig kommer. Vad är det som karakteriserat United i 27 år, och innan dess under Sir Matt Busby? Allt skulle vara som bortblåst.

  Moyes skulle vara den tränare som skulle bevara United det United alltid varit. Men tyvärr, han fick inte tiden. Varken av fans eller ägare. Det är tråkigt, men med de ägare United har, som använder klubben som ett medel för avbetalning av deras skulder, så har dessa ägare inte råd att missa fjärdeplatsen två säsonger i rad. Tyvärr så är pengar viktigare för dessa ägare, än att bevara United som United alltid varit.

  Jag vill bara avsluta med att säga hur tålmodiga Liverpool-fansen varit under ca 6 års tid nu. Senast 08/09 var de i toppen av PL. Sedan dess har det bytt tränare tre gånger. Både Dalglish och Rodgers fick god tid på sig. Trots det att Rodgers gjorde det sämre under sin första säsong än vad Dalglish gjorde, så fick han tid på sig. Han byggde om laget, köpte de spelare han ville ha och spelade ihop de. Rodgers lyfte fram unga spelare. Nu två år senare så kan han leda Liverpool till sin första PL-titel någonsin. Jag beundrar den tid som tränarna i Liverpool fått på sig. Men ännu viktigare, jag beundrar Liverpoolfansens tålamod!

  • Crippeman 1329 dagar sedan

   Skillnaden mellan Rodgers och Moyes var att Rodgers kom med en spelidé, han la grunden direkt. Han avslutade dessutom säsongen starkt vilket gav honom något att bygga vidare på.

  • Youssef 1329 dagar sedan

   Man kan diskutera fram och tillbaka huruvida Moyes haft en spelidé eller ej, men jag tycker att sen han fick in Mata i laget så började vi se ett allt bättre spel. Kan hålla med om att Rodgers la grunden direkt men det beror också på att han fick igenom allt han ville under hans första sommar. Han fick igenom sina värvningar direkt. Det fick inte Moyes, så de båda arbetade under olika förutsättningar. Jag håller inte med om att Rodgers avslutade säsongen starkt. Om du anser det som starkt att Rodgers fixade en sjunde placering (Dalglish fixade sjätte och åttonde platsen säsongerna innan), då bör du inte klaga på Moyes.. I och med en sjunde plats så hade inte Rodgers mycket att bygga på nej.

   Vad jag kan säga att Rodgers gjorde bra under sin första säsong var att han visade karaktär. Han är känd för att vilja spela med bollinehav och ett fint passningsspel och rörelse på spelare, och det var vad han försökte redan från start. Dessutom vann han nog spelarnas förtroende snabbt genom att göra små ändringar som att byta ut den gamla “This is Anfield” – skylten.

  • Ivarsson 1329 dagar sedan

   Yuossef: Ärligt talat, vet inte om du är ironisk eller dum, men allvarligt talat. Du beundrar den tid som tränarna i Liverpool fått på sig, men Dalgish fick inte mycket mer tid än Moyes på sig, det vet du eller? 1 och en halv säsong typ. Däremellan hade man Hodgson som man sparkade efter dryga halvåret, betydligt mindre tid än Moyes fick på sig, trots att han har ikonstatus i Liverpool. Rogers fick fortsatt förtroende efter första året, trots mediokra resultat, men hade han fortsatt i samma spår även detta året så kan man bara spekulera i om han fått fortsätta. Okej, du beundrar Liverpool för den tid tränarna fått på sig, med andra ord, du beundrar att Liverpool också visat upp ett relativt kortsiktigt tänk på tränarfronten? Tänk gärna efter innan du skriver inlägg där du talar emot dig själv.

  • Youssef 1329 dagar sedan

   Ivarsson: Jag nämnde aldrig Hodgson här ovan. Men jag förstår vart du vill komma. Dalglish fick ett och ett halv år på sig, och enligt mig är det tillräckligt lång tid. Han tillsattes i januari 2011 och signade då Suarez och Carroll samt sålde Torres. Han fick alltså igenom ett par värvningar. Säsongen slutade inte så värst bra, OK, han fick sommaren på sig att göra ändringar. Under sommaren köpte han in sex (!) spelare. Den säsongen gick inte bra, slutade till och med sämre än säsongen innan – och han fick sparken. Enligt mig fick han god tid på sig. Han fick chansen att renovera truppen så som han vill ha den, men resultaten uteblev, och enligt mig sparkades han korrekt. Den chansen fick aldrig Moyes. Hade Moyes fått värva i sommar fritt som han ville, men ändå ligger på en nionde plats kring jul, ja då hade jag nog velat ha honom sparkad. Jag kanske utryckte mig fel, tid kanske inte var det rätta ordet, men syftade på chansen att få bygga som han vill. Rodgers fick senare återigen renovera som han ville.

   Så, jag var god medveten om att Dalglish endast var tränare i ett och ett halvt år, men vad jag sakligen syftade på var att han fick chansen att bygga om sitt eget lag. Det fick aldrig Moyes. Och du behöver inte vara så näsvis, ibland räcker det med att du själv tänker till och försöker se till vad som försöker sägas.

  • Crippeman 1328 dagar sedan

   Youssef: Det jag menade med starkt var att spelet såg bra ut. Dom hade en dålig höst men en mycket bättre vår, vilket gav hopp för framtiden. Med Moyes har det bara blivit sämre och sämre, då är det svårare att tro att det skulle bli bättre, hur mycket tid och pengar han än hade fått. Sen är det skillnad att Liverpool då, med deras trupp kom 7a jämfört med Uniteds trupp i år.

   Liverpool hade befunnit sig på den positionen under flera år, innan Rodgers tog över. Moyes tog över mästarna, så hur du än vrider och vänder på det så gjorde Rodgers ett bättre jobb än Moyes.

 3. tyko 1328 dagar sedan

  Felix: det här var det bästa jag läst på länge, kanske den bästa analysen någonsin! Tack! Du skriver exakt det jag känner som gammal Utd supporter.