Home
Inget konto? Registrera dig!

När är måttet egentligen rågat?

Det har inte blivit något inlägg från min sida under årets säsong, av diverse olika anledningar. Tiden har inte räckt till i alla lägen och vissa saker är viktigare än andra. Jag har dock följt United som vanligt och tiden sedan mitt senaste inlägg har varit mer eller mindre ett totalt mörker för klubben i våra hjärtan..

Att se klubben som man älskar mer och mer börja falla ihop som ett korthus berör oss alla. Att detta skulle vara våran tuffaste utmaning på väldigt många år var nog alla ense om. Men att tiden sedan Sir Alex lämnade över till David Moyes skulle vara så nattsvart trodde nog ingen – allra minst jag själv. Jag var villig att de Moyes tid att bygga upp sitt eget lag. Jag var väl medveten om att det inte skulle bli någon ligatitel iår och att det förmodligen skulle ta ett tag innan vi såg glansdagar för Manchester United igen. Men jag tycker trots allt det finns en gräns för vad en storklubb som United kan tillåta. Och den gränsen är enligt mig nu passerad. Nedan kommer jag ta upp vissa punkter till varför jag anser att tålamodet med David Moyes nu bör vara nog.

Sommarens transferfönster

Att Moyes första månader i klubben blev ett rejält magplask har väl ingen insatt person i fotbollsvärlden gått miste om. Den enda spelaren som tillkom var Fellaini och den värvningen har ju inte gjort någon ledsen glad. Moyes extrema kåthet på sina gamla spelare från Everton verkade bli så påpasslig att han inte tänkte riktigt klart. I hans eget “försvarstal” menade Moyes på att han var i klubben för kort tid för att hinna sätta sig in i hur truppen behövde komplitteras. Att United länge saknat en dirigent på det centrala mittfältet var nog förmodligen fotbollsvärldens sämst bevarade hemlighet och att försvaret svajade rejält föregående säsong lär väl ingen med insyn i klubben ha missat. Men det berörde tydligen inte Moyes och hans medarbetare. Föregående säsong vann United många matcher på uddamålet, laget släppte in mycket mål men hade en såpass offensiv styrka att vi alltid lyckades göra ett mål mer än motståndaren. Mycket tack vare Robin van Persie. Väldigt mycket rykten florerade och formella bud på bland annat Baines och Fabregas ska enligt uppgifter ha lagts. Då spricker ju egentligen föregående uttalande helt? Och att man helt seriöst var ute efter Fabregas fick mig att ramla av stolen, sätta mig upp igen och åter falla baklänges. Man tror alltså på fullaste allvar att en kille som spelat i en av Uniteds värsta rivaler i 8 år, lämnat den klubben för drömmen att åter igen spela i sin moderklubb och enbart varit i Barca i två säsonger. Att han ska välja att gå till Manchester United? Tveksamt om värvningen ens hade varit genomförbar på FIFA 14 eller Football Manager. Varför inte kört en dubbel och försökt inkludera Messi i affären också? Herregud.

Valet att byta ut hela tränarstaben

Man fick nästan känslan av arrogans när den ene efter den andre av Fergusons medarbetare fick lämna sina uppdrag till förmån för Moyes eget team. Jag hade inte haft något emot om Moyes tagit med sig någon eller några ur sitt gamla team men att rensa mer eller mindre alla i tränarstaben har kostat mer än det smakat. Hade någon eller båda av Phelan och Meulensteen varit kvar så är jag tämligen övertygad att det inte sett ut som det gör nu. Moyes och hans team hade knappt någon erfarnhet på tränarnivå av Europaspel eller att ha huvudansvaret för en av världens största klubbar. Att Phil Neville har spelat de stora matcherna behöver inte ha någon direkt inverkan på hur han behärskar att vara tränare i liknande sammanhang. Det är enligt mig ett enormt misstag att låta en stab som har sådan erfarenhet bara få gå, och faktiskt en aning otacksamt för den delen också. Moyes har själv sagt att Meulensteen blev erbjuden att stanna kvar. Vilket Meulensteen själv har förnekat.

Den totala bristen på en klar och framgångsrik spelidé

Det är få matcher under säsongen som man efteråt varit riktigt nöjd med. Så många mindre fina ord som inte får skrivas här har jag nog aldrig uttalat under min tid som United-supporter och det har mer eller mindre varit direkt demprimerande att bevittna misären som delvis pågått. Hemåtpass, sidledspass, åter hemåtpass och några sidledspass till. Med gårdagens match i färskt minne kan vi även lägga till tjongbollar och inlägg till okänd mottagare i den kategorin. Det var nästan att det kom tårar när man summerade matchen i soffan efteråt. 81 inlägg!! Jag hade skämts som en hund om jag varit Moyes när man läser Meulensteens intervju efter matchen. Och det mest skrämmande är att alla, verkligen alla utom herr Moyes är enade om det totala förutsägbarheten som utspelade sig på våran forna borg under gårdagen. Det skär i hjärtat att bevittna Manchester United just nu.

Vinterns transferfönster

Nu kommer det första positiva i detta annars ganska bittra inlägg – värvningen av Juan Mata. Även att det inte var spelaren United egentligen var mest i behov av så tycker jag att den ändå är helt rätt, mycket beroende på att klubben visade att man var att räkna med. Det har varit allt förmånga utdragna affärer de senaste åren som slutat med att spelare valt andra klubbar. De utdragna historierna om Hazard och Moura är bara några i raden av spelare United visat stort intresse för, varit med i budgivningen för att sedan förlora. Säkerligen av många anledningar. Men nu till kritiken igen. Jag kan förstå att en central mittfältare inte köptes in under Januari. Det är en position där det verkligen behövs en spelare av den absoluta världsklassen och det är full förståeligt att just en sådan affär skulle vara omöjlig att genomföra i Januari. Sedan Fletcher kommit tillbaka har behovet på det centrala mittfältet minskat en aning. Även att behovet fortfarande är stort och bristerna lika uppenbara men med tanke på förutsättningarna anser jag ändå att det var korrekt att inte panikköpa på den positionen. Det gäller dock inte baklinjen. Maken till hönsgård har jag sällan skådat och så rent ut sagt urusla vissa spelare har varit under säsongen är jag fortfranade i chock att inte förstärkning togs in här. Patrice Evra har varit så genomgående usel under större delen att det är en fråga för gudarna varför inte Buttner eller Fabio fått chansen på riktigt. Det är i princip omöjligt att göra det sämre. Även mittbackarna har underpresterat och Evans är faktiskt den enda som får godkänt. Att heder till kapten Vidic för allt han har gjort för klubben men jag gråter inte blod över att det här är hans sista säsong. Mittbackar fanns av allt att döma på marknaden och troligtvis även en vänsterback. Men Moyes verkade så upprymd över Mata att han helt enkelt struntade i de uppenbara problemen i försvaret. Bara att gå igenom gårdagens match så förstår nog alla min poäng.

Det positiva under Moyes

Är man kritisk måste man även vara objektiv. Och det finns trots allt ljusglimtar under de senaste sju månaderna. Stora som små. Nedan rankas det jag själv anser att Moyes lyckats med under sin tid i United:

Adnan Januzaj – Att Moyes har givit våran nästa stjärna ett såpass stort förtronde ska han ha all cred för. Trots sin ringa ålder har Januzaj visat att han verkligen är en man för framtiden och i detta fall vågar jag gå såpass långt att Moyes har gjort detta bättre än vad Ferguson skulle ha gjort. Jag tror inte SAF skulle ha satsat så hårt på en såpass ung spelare och det är något vi alla får tacka Moyes för.

Wayne Rooney – Sommarens följetång Nr 1. Jag var mer eller mindre säker på att vi skulle tappa Rooney till Chelsea. Känslan var att han hade tappat motivationen för United men han verkar ha fått en nytändning under Moyes och det finns nog hopp att Rooney kan komma att förlänga sitt kontrakt trots allt. Ingen är större än klubben men ibland måste man även lyssna på en av sina tongivande spelare. Det gjorde uppenbarligen Moyes.

Champions League – Även att United inte enligt min mening imponerad extremt i CL så vann man trots allt sin grupp och spelade en stabil fotboll. Tog poäng när man borde och matchen borta mot Bayer Leverkusen får fortfarande ses som säsongens höjdpunkt. Moyes kom in nästintill utan Europa erfarnhet och gjorde det bra. Det kan ingen ta ifrån honom.

Juan Mata - En värvning som jag inte tror Alex Ferguson skulle ha gjort. Trots Rvp-affären i bakhuvudet så är Mata-affären snäppet vassare. Mest med tanke på den enorma övergångssumman och besivet på att klubben kan konkurrera med de största på transfermarknaden. Som sagt var det kanske inte den spelare vi var mest akut behov av, men att man visade musklerna på ett sådant sätt tror jag kan göra gott för framtiden.

Summan av säsongens kräftgång är helt enkelt att Manchester United kommer att missa top 4 och alltså inte spela Champions League nästa höst. Vi kommer sitta där under de sena Tisdag-Onsdag kvällarna och undra vad egentligen som hände. Och ställa oss frågan – var det verkligen värt det? Även att jag själv är väldigt stolt över att jag sympatiserar med en klubb som står för långsiktighet, tålamod och förtroende, så är det värt att verkligen släppa en hel säsong bara för det? Inte bara spelmässigt utan även ekonomiskt. Vad kommer det kosta United att missa CL? Även att jag är tämligen övertygad om att klubben klarar en säsong utanför Europas finrum så är det trots allt pengar som behövs i den situationen klubben befinner sig i. Vår enda chans just nu är att vi vinner årets upplaga av Champions League. Jag vet faktiskt inte om jag vill möta ett Bayern Munchen, Real Madrid eller Barcelona just nu. Det hade blivit förudmjukelse på den högsta nivån. Jag är inte ens säker på att vi klarar av Olympiakos över 2 matcher med nuvarande form. Så illa är det..

Jag vet att denna artikel är extremt kritisk mot David Moyes. Jag vet även att det inte enbart är en mans fel att vi är i den situationen vi just nu befinner oss i. Spelarna har sitt ansvar, ledningen likaså. Men det är trots allt managerns uppgift att lösa de problem som finns. Det är Moyes arbetsuppgift att få laget på rätt väg igen. Vi har truppen för att vara top 4 i PL, inget snack om den saken. Och tanken på att vi besitter en anfallstrio av yttersta världsklass i Rvp, Mata och Rooney men sättet att utnyttja resurserna på är inte godkänt. Man slår inte enbart inlägg i en hel match när man besitter sådana spelare. En Juan Mata som har ett av fotbollsvärldens bästa spelsinne, använder man verkligen hans kvalitér för att tjonga inlägg i 90 minuter?

Jag tycker att David Moyes har fått sin chans. Hur mycket jag än vill och försöker se en framtid med nuvarande tränarstab så kan jag det inte. Det finns i nuläget ingenting som talar för att Moyes ska kunna vända den här skutan på rätt väg. Jag är ganska säker på att anledningen till att han fortfarande sitter kvar är stolthet från klubbens sida. Man var tydlig med att ersättaren till Ferguson skulle ges tid och och att han har ledningens fulla förtroende. Att sedan Ferguson själv har handplockat Moyes gör heller inte saken bättre. Men eftersom situationen nu är så akut så tycker jag det vore på sin plats att alla inblandade kröp till korset och erkänner att man gjort fel. Även den bästa kan göra fel. Till och med Sir Alex Ferguson.

Många frågar sig säkerligen vem som jag isåfall skulle ersätta Moyes i nuläget. Och jag vet att bristen på alternativ är stor. Men hade jag själv fått bestämma hade jag lyft luren och ringt Jupp Heynckes. En mer erfaren tränare får man leta efter. En tränare som har vunnit det mesta inom klubblagsfotboll och vet hur man bygger en vinnande lag. Efter sin trippel med Bayern förra säsongen valde han dock avsluta sin tränarkarriär. Men att få den utmatingen han skulle få i United kanske skulle höja motivationen igen. Vem vet? Skulle Heynckes-spåret gå åt pipan hade jag heller inte haft något emot ge Mike Phelan en ärlig chans. Sir Alex närmaste man under många år och erfarenhet skulle inte saknas. Han har ju trots allt lärt sig av den störste. Meulensteen hade även han varit välkommen tillbaka. Frågan är hur säkert han sitter i Fulham? Jag är säker på att ingen av dessa herrar hade gjort det sämre än vad det redan är. Och jag tror verkligen att en nytändning behövs för att United ska komma på fötter igen. I detta fallet anser jag att det är på bekostnad av David Moyes..

Jag är medveten om att alla inte kommer dela mina åsikter i detta ämnet. Vissa kanske tycker jag har helt fel, andra inte. Men nu bestitter jag den fördelen att ha en blogg där jag utåt kan beskriva mina tankar och åsikter i det ämnet som berör oss alla. Oavsett ståndpunkt. Jag kommer alltid stå bakom Manchster United - hur än den här situationen utvecklar sig. Ovanstående inlägg är som många säkert förstår skrivet med mycket känslor och det är möjligt att jag missat att ta upp vissa delar, inte helt fullt ut motiverat mina åsikter osv.. Men ordet är fritt och utveckla gärna erna egna tankar och åsikter. För även att vi kanske har olika åsikter, så vill vi alla trots allt mot samma mål – att Manchster United ska resa sig, lägga den tunga tiden bakom sig och komma tillbaka starkare än någonsin.

Tills nästa gång – Keep the red flag flying high!

 

 

 

 

 

 

Johan Kuylenstjerna
Johan Kuylenstjerna - måndag, 10 februari 2014 16:30

johan@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (5)

 1. Alex Kaloudis
  Alex Kaloudis 1352 dagar sedan

  Jag är lika frustrerad som dig och håller med dig i nästintill allt du skriver. Jag är också inne på att man bör erkänna att man helt enkelt har gjort fel som anställde Moyes. Jag var tydlig redan när SAF bestämde sig för att sluta att man måste erkänna deen största med något som är hälften lika stort och det tycker jag inte man gjorde…

  Det känns inte som om moyes vet hur han ska vinna matcherna längre… forrtsättning följer..

 2. Ulf 1351 dagar sedan

  Jag håller med dig till stora delar, framför allt så håller jag med om dina åsikter kring ledarstaben. Jag tycker att Moyes verkar ha rätt karaktär för att leda United, men jag tror också att han har en bristande taktiska förmåga. Hade vi behållit Phelan och/eller Maulensteen hade Moyes kunnat få inspiration och taktiska förslag, från personer med erfarenhet om vad som krävs. Nu arbetar han och bollar ideér med samma gamla nissar som fanns vid hans sida i Everton, och jag tror inte att dem har det som krävs för att leda vår kära klubb.

 3. Arild 1350 dagar sedan

  Håller med dig till 100%, förstår inte alls hur Moyes tänkte då han gjorde sig av med så många rutinerade i tränarstaben, detta kombinerat med sjabblet i sommarens transferfönster gör så man skäms som supporter, hur kan det vara möjligt? Att också förlita sig på en spelare som Cleverly säger väl det mesta om hur situationen är….Han ska spela kvällens match mot Arsenal, det förstår jag inte, MR sidled/bakåtpass gör ju ingen glad utom Moyes då uppenbarligen.

 4. Johan Kuylenstjerna
  Johan Kuylenstjerna 1349 dagar sedan

  Betydligt bättre insats igår om man ser till defensiven. Tycker fortfarande United får ut väldigt lite av sin offensiv med tanke på de krafter vi har. Hade situationen varit annorlunda hade jag varit nöjd med gårdagens match, nu var det dock 3 poäng eller inget och jag förstår inte riktigt varför det var så passivit offensivt i vissa stunder. I och med Liverpools vändning igår är det nu definitivt adjö och godnatt till Champions League spel nästa säsong. Ytterst tveksamt om det ens blir Europa League, lika bra det kanske..

  Moyes lär inte sparkas nu heller då man egentligen inte tjänar någonting på att sparka honom och då även få erkänna sina fel utåt. Om kräftgången fortsätter nästa säsong ska det bli oerhört intressant att se hur lång tid han är kvar vid rodret.

  Ser framemot sommaren och den utresning som väntas ske. Och framförallt vilka spelare som kan tillkomma. Säsongen 2013/2014 kommer bli ihågkommen som ett katastrofalt fiasko och även titulera sig som den sämsta säsongen på över 25 år. Och förklaringen kommer kommas ihåg som de mest använda orden under samma säsong – “Moyes behöver tid”.

  Vi alla får verkligen hoppats att der var värt tiden…

  • jj 1349 dagar sedan

   jag har totalt tappat fattningen när det gäller moyes. jag har fått nog som ovanstående skribent till inlägget och håller helt med på samtliga punkter. samma sekund som han anställdes så ansåg jag att det var ett kraftigt felbeslut, det enda som egentligen kan tyckas stämma in på vår profil till tränare är just hans nationalitet samt långa era med everton. men om bortser från det så har jag personnligen aldrig gillat moyes. han är en tränare som med små medel gjort ett helt okej jobb med en klubb som everton. Det kan tyckas att helt okej är en underdrift men det är det verkligen inte. det finns andra tränare som med liknande medel uppnått liknande resultat (Martin O’Neill) exempelvis, som visserligen sa upp sig från villa och haft det svårt efter det. det jag försöker förklara är att en klubb som united måste agera efter klubbmärket, vi är inte everton vi är manchester united. när vi anställer en tränare så kan inte vi söka runt med kraven “du måste vara en långsiktig tränare” för det är tränarens uppgift att leverera för att få stanna därav blir man långsiktig. självklart hade mourinho aldrig vart ett alternativ. men branschen ser ut som den gör idag och det kommer aldrig någonsin att hända igen att ngn tränar en fotbollsklubb i 27år. givetvis så är det saf som kommit med önskemål om ersättare samt vart med under själva valet men även han kan göra fel. ingen hade förväntat sig titlar och skönlir 90m varje match men jag kan på riktigt säga att sedan moyes kom till rodret så kan jag inte ens räkna på min ena hand bra insatser vilket skrämmer mig ngt enormt. han har skött allt fel från dag 1 och jag tror helt ärligt att han själv insett detta. hans intervjuer behöver ju knappast göras efter varje match. dom låter likadant och kommer med samma svar “turen kommer vända snart, vi spelade bra”. Det är en skam att vi supportrar som inte backar upp moyes kallas för medgångssupportrar osv, jag kommer föralltid älska mitt kära united och stötta dom till 100%, det innebär nödvändigtvis inte att jag stöttar en tränare bara för det, jag stöttade inte anderson heller! en förändring behövs direkt nu i sommar innan det kan bli försent.