Home
Inget konto? Registrera dig!

Moyes sparkas – men vem bär helhetsansvaret?

David Moyes får sparken efter mindre än en säsong. Ingen kan försvara skottens undermåliga resultat. Men vilket ansvar bär ledningen för detta? Den frågan måste ställas.

Det var länge sedan jag skrev här. Av flera olika anledningar har tid inte funnits i tillräcklig utsträckning, jag kan försäkra att det inte handlar om ett sjunkande intresse. Jag följer som vanligt  United slaviskt och engagemanget växer snarare i motgång än i medgång.

Ryktena har florerat en längre tid, trots detta blev jag väldigt överraskad när jag imorse läste att David Moyes får gå efter knappt en säsong i klubben. Moyes har levererat undermåliga resultat, ingen kan påstå något annat. Men jag hade ändå velat se honom få lite mer tid på sig, en fräsch start nästa säsong och en eventuell toppstrid. Jag vill nämligen påstå att spelet har förbättrats under våren och resultaten likaså. I toppmatcherna har man varit bleka, det går inte att snacka bort. Men kurvan pekar trots allt uppåt.

Så varför får han gå? Förutom resultaten misstänker jag att klubben oroar sig för att nästa säsong kommer att se likadan ut. En klubb som United, hur stora man än må vara, har inte råd att missa Champions League två år i rad. Jag anar därför att man inför nästa säsong kommer att ta in en erfaren, etablerad tränare som har handskats med topplag tidigare. En tränare som kan gå in och leverera resultat per omgående.

Det låter förstås jättebra. Vi vill alla se att klubben studsar tillbaka och är med i titelracet kommande år. Trots detta oroar jag mig för den utveckling klubben går mot.

 

Ska United frångå den strategi som har gjort klubben framgångsrik?

Jag vill inte påstå att United skiljer sig alltför mycket från övriga topplag i Europa. Laget köper spelare, laget säljer spelare, man har en rik ägare som förvisso tar mer än han ger, men som ändå tillhandahåller stora summor för löner och transfersummor. Men under tiden jag växte upp med United har klubben ändå präglats av flera egenproducerade spelare i kombination med oslipade diamanter som hämtats utifrån. Denna strategi har inte bara gett framgångar, den gjort laget världskänt för sin höga lagmoral. Ingen match var slut förrän domaren blåste, oavsett resultat.

Vad har hänt nu? Jo, man har börjat handla friskt för fantasisummor. Fellaini kom för strax under 300 miljoner kronor och Mata kom för strax över 400 miljoner kronor. Inget fel med det, de är båda bra spelare. Men ska United verkligen sålla sig till massan och frångå den strategi som har gjort klubben framgångsrik?

Detsamma händer nu alltså på tränarposten. Moyes sparkas efter mindre än ett år och säkerligen kommer en etablerad tränare att ta över. Hur länge stannar denne? Två år? Tre år? Oavsett så har man frångått sin filosofi helt och hållet. Sedan Matt Busbys glansdagar har United endast avverkat åtta stycken tränare. Åtta tränare på 45 år! Visst har det funnits de endast gjort ett år i klubben men jag bävar nu för att det kommer att bli regel snarare än undantag.

 

En liten del av klubben håller på att försvinna

Om ledningen nu har valt att omstrukturera hela tänket kring klubben, varför gav man då David Moyes ett sexårskontrakt? Jag tycker att det är fruktansvärt oansvarigt, sportsligt och ekonomiskt, att skriva långa kontrakt som bryts efter såpass kort tid. Vill man ändra strategi? Gör så, men skriv då endast ett kort kontrakt så man inte sitter och behöver betala Moyes i fem år till (förutsatt att han inte får jobb under tiden).

Jag oroar mig för att fotbollens kortsiktiga tänk nu även har drabbat United, i än större utsträckning. Det kommer nya rykten varje dag kring spelare som klubben vill köpa och till nästa säsong kan startelvan se helt annorlunda ut. Jag kommer fortfarande att se varje match, känna engagemanget och nervositeten i avgörande ögonblick. Men en liten del av klubben håller nu på att försvinna, den började tyna bort när Sir Alex tackade för sig och efter sommaren kan den vara helt borta. Biten som gjorde klubben speciell, som gjorde laget unikt. Det känns tråkigt att den försvinner.

jesper
jesper - tisdag, 22 april 2014 10:30

jesper@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (1)

  1. Youssef 1281 dagar sedan

    Tack för att du skriver något som många på den här sidan inte alls tänker på. Det United vi sett under Ferguson är vad som fick mig att börja hålla på United. Ferguson höll egna spelare i fokus och kunde prestera trots att han hade sämre spelare på pappret i jämförelse med övriga topplag. Det var just detta som skiljde United från mängden, att vi inte behövde spendera miljarder för att vinna titlar, det var det som gjorde oss finare än alla andra. Medan andra toppklubbar bytte tränare och spenderar miljarder varje fönster så hade vi samma gamla gubbe som köper spelare för under £40m varje sommar. I Moyes fanns hopp om att kunna fortsätt i samma spår och bevara United som United alltid varit. Men tyvärr så finns det ingen tränare som Ferguson. Vi får helt enkelt hoppas på att United någorlunda fortsätter i samma spår och inte faller in under samma kategori som Chelsea och City.