Home
Inget konto? Registrera dig!

Misstagen som begåtts

Nu får det vara nog. Det går inte att sitta tyst i soffan längre. Nu har jag sovit på saken. Jag lyckades somna tillslut, även om det blev en hel den grubblande. Jag har försökt förstå allt som har gått snett det senaste halvåret. Jag har insett att misstag har begåtts nästan som i en seriekoppling. Det ena har avlöst det andra.

Misstag nummer ett.

Missatag nummer ett, även om det formellt inte är ett misstag, så känns det gott och väl som att Sir Alex Ferguson kunde ha fortsatt ett år till. Jag menar han sitter ju på läktaren på även när vi spelar bortamatcher numera och efter att ha fått höra Mike Phelans historier om vem som egentligen skötte laget mot slutet så känns det surt att det inte längre är ett existerande sammarbete.

Misstag nummer två.

Det är lätt att vara efterklok så här 15 omgånger i på en säsong och säga att Manchester United gjorde fel som anställde David Moyes. Men för mig var han aldrig den mest lämpliga ersättaren. När David Gill, Uniteds före detta VD, sade att Manchester United kommer ersätta Sir Alex Ferguson med en tränare som både har erfarenhet från Premier League och dessutom europaspel borde väl David Moyes inte ens ingå i den kalkylationen, eller har jag fel? Jag förstod aldrig poängen med att uttala sig om att den kommande managern hade erfarenhet från europaspel när han inte har det? Jag tycker inte att två kvalmatcher mot Villarreal hösten 2005 borde räknas som erfarenhet av europaspel. Nu har Manchester United som jag misstänkte att det skulle bli i höstas, gjort bättre ifrån sig i Champions League än i Premier League. Men frågan kvarstår för mig? Har David Moyes de rätta egenskaperna för att leda ett lag på allra högsta nivå? Även om Mourinho är en arrogant skitstövel emellanåt kan han det som krävs på denna nivå – att vinna. Han var mitt namn.

Misstag nummer 3.

Nu hade Manchester United och Sir Alex Ferguson bestämt sig för David Moyes. Vi accepterade helt enkelt det. Jag accepterade det. Nu kommer jag till det första misstaget som David Moyes faktiskt har gjort. När du tar steget in i en fungerande verksamhet som chef så börjar du inte med att sparka alla dina anställda. Det kvittar vilket företag det handlar om. Är du kompetent, har insikt i verksamheten, och är där för att bidra med relevanta kunskaper så bör man inte göra sig av med dessa viktiga personer. Titta på Erik Hamrén som exempel. När han ersatte Lars Lagerbäck i det svenska landslaget funderade Hamrén länge på vilka personer han skulle ha runt omkring sig i landslaget och värderade de personer som hade varit på plats längre än honom till sin stab. Han insåg att han skulle kunna dra nytta av att de som redan funnits där innan han. David Moyes gjorde precis tvärt om. Han ville ha sina egna omkring sig, vilket jag å ena sida givetvis förstår men å andra sidan inte alls förstår med tanke på det som Hamrén valde att göra. När du kommer till en miljö som har fungerat så oerhört bra de senaste 5 åren som med Mike Phelan och René Meulensteen, borde man inte dra nytta av detta då? Borde inte David Moyes ha känt att dessa personer kan hjälpa mig genom denna tuffa förvandling för att få in en fot på bästa sätt. Visserligen har han med sig Phil Neville och Ryan Giggs i sin ledarstab numera men jag ifrågasätter starkt det faktum att Phelan och Meulensteen bara skyfflades iväg från Manchester United.

Misstag nummer fyra.

Nästa misstag var att vänta till det var 5 minuter kvar av transferfönstret innan det kom en ny spelare. Ja jag vet att Fellaini inte var prioritet 1 för David Moyes, han kan inte ha varit det med tanke på att man innan den 30 juli kunde köpa honom för 22 miljoner pund med hjälp av en klausul i hans kontrakt. När man så här i efterhand får höra att Manchester United ansåg att de inte behövde Mesut Özil blir åtminstone jag mer mörkrädd än vad jag blir kalla decembernätter när jag går ensam hem från stan.  Oavsett om Manchester United med David Moyes i spetsen anser att de har spelare på den positionen så värvar man en av världens bästa spelare om man får chansen. Jag inbillar mig att man kan spela med Özil på ett mittfält oavsett om man måste plocka ner honom några meter i plan. Tittar man det mittfält vi spelade med sista halvtimmen mot Newcastle i går så skulle dessa spelare knappt plats i Bolton eller Blackburn.. Zaha – Anderson – Jones – Januzaj.  Med denna mittfältsuppsättning kan jag förstå att Manchester United inte vinner några matcher. Det är extremt oturligt att Michael Carrick är skadad för tillfället. Det är dock skrämmande att se att en klubb som Manchester United inte har en enda spelare som kan ersätta honom på ett bra sätt. Ett bra sätt. Jag vet att United försökte värva spelare i somras för att ha ett slagkraftigt innermittfält. Frågan jag ändå ställer mig är: Försökte Manchester United tillräckligt? Jag tror faktiskt inte det.

Misstag nummer fem.

Jag är tyvärr inte klar än. För mig handlar en hemmamatch på Old Trafford om att sätta skräck i motståndarna, få de att känna sig små, vilsna och slagna på förhand. I dagsläget kommer lag till Old Trafford och känner att de här kan vi slå. Den känslan har jag aldrig upplevt. Oavgjorda matcher på bortaplan kan jag köpa, ingen tvekan om det. Men om man tittar på Manchester Uniteds hemmafacit denna säsong så har klubben mäktat med tre segrar. Självklart kan man inte hålla på att resonera i hur det hade sett ut ifall Manchester United hade vunnit sina hemmamatcher men jag vill göra det ändå. Vi säger att matchen mot Chelsea fått sluta 0-0 som den gjorde. Det kan man köpa. Med WBA 0 p, Southampton 1p, Everton 0p, Newcastle 0p, i säcken går det att konstatera att detta borde ha resulterat i 11 poäng till vid 4 segrar. Något som skulle innebära att Manchester United varit en poäng efter Arsenal inför deras match i eftermiddag. Anledningen till att jag ändå väljer att nämna detta är för att det inte känns som någon omöjlighet att ha vunnit dessa matcher. Jag pratar inte matcher mot Bayern München, Barcelona eller möjligtvis Juventus. Jag pratar om matcher mot seriens mindre bra lag. Matcher som Manchester United bör vinna – om de nu vill vara med och tampas med de andra lagen i toppen. För närvarande ser det inte ut som någon förutom Wayne Rooney vill det.

Jag är troligen lika ledsen som många andra över den situationen klubben har satt sig i för närvarande. Jag tycker trots resultaten inte att man borde sparka Moyes. Skulle Manchester United hamna utanför topp 4 och därmed missa Champions League nästa säsong. Då kanske man måste vara så pass självkritiska att man inser att man begått ett misstag.

Ny match på tisdag mot Shaktar. Vid seger eller oavgjort så vinner vi gruppen och kan konstatera att vi har något att se fram emot efter jul. Jag kommer sitta där i soffan. Precis som alla andra gånger Manchester United spelar och hoppas att det kommer en vändning på detta tillfälliga elände.

För oavsett vad som händer så står vi bakom er. 

Alex Kaloudis
Alex Kaloudis - söndag, 08 december 2013 12:36

kalodis@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (6)

 1. jesper
  jesper 1416 dagar sedan

  Håller med i det mesta du säger. Samtidigt anser jag att väldigt mycket fokus blir på Moyes, här bör även spelarna få sig en känga kan jag tycka. Maken till lojt framträdande, alltså mot Newcastle, har jag inte sett på år och dar från United. Visst är det en tränares uppgift att motivera sina spelare men någon ansvarsdelning bör ändå finnas. Jag hoppas innerligt att Moyes tar efter de hårtorkar Sir Alex införde för de behövs onekligen nu. Det minsta ett lag i kris kan göra är att kriga, ungefär som Sunderland gör varje match. Men de sista 10-15 minuterna igår, när lagmaskinen ofta kommer igång på OT, var istället ett sömnpiller där man inte ens försökte pressa högt. Man skämdes helt enkelt över inställningen.
  Att klara CL är ett måste, annars krävs en noggrann utvärdering. Tror dock att man kan vända på detta, fler lag har stått för flertalet beskedliga insatser i år (förutom Arsenal då kanske) så att vända på steken är nog inte lika svårt som i vanliga fall.

 2. Clichy 1415 dagar sedan

  Riktigt bra sammanfattat och jag har varit inne på liknande spår som du ang. alla dessa misstag som begåtts. Dock var jag mer positiv till Moyes i början än vad du var men såhär i efterhand håller jag med dig att det borde ha blivit en tränare med mer erfarenhet av att träna en storklubb.

  Efter matchen i söndags var jag eld och lågor över Moyes och tyckte att han kunde dra åt … mm. Efter att ha fått lite perspektiv så håller jag nog trots allt med om att han borde få sitta kvar ett tag till och ges chansen en hel säsong åtminstone. Men jag ifrågasätter ändå hans ledarskap då det känns som att laget saknar såväl passion som riktlinjer, vilket är en ledares uppgift båda delarna.

 3. matte 1415 dagar sedan

  Håller med om det mesta, men jag tror nog att Moyes var rätt man då och är det troligen fortfarande. Vi har samma lag som i fjol- då hade vi flyt att de andra var så jävla dåliga mot sämre
  motstånd – det är ju inte precis så att vi bjöd på några sprakande föreställningar direkt förutom i
  några enstaka matcher. SEdan hade vi missflyt mot Madrid med en katastrof till domare.

  Jag tror faktiskt inte vi är så mycket bättre än en fjärde plats i år- de är ju bara att titta på trupperna! Nej Moyes lär få fortsätta att bygga eftersom några quickfix inte förekommer för oss i form av världsstjärnor, du prickar det klockrent när du skriver om vårt mittfält- jag tror fan det är den sämsta uppställning jag sett sedan -87 .
  Ditt stora misstag Alex;-) gör du i nummer 4, väldigt fokus på Moyes när det gäller värvningar MEN detta skulle SAF ha åtgärdat för 2-3 år sedan- då var det troligen lättare att få in en spelare än vad det är nu. Redan då såg vi att Scholes började bli till åren, Cleverley troligen dominerar i championship men ingen annanstans etc etc. Här skedde det stora misstaget, vi väntade och väntade och sedan blev vi nästan tvingade att köpa Fellaini för att inte bli helt utskrattade. Dock har jag roat mig med att titta bakåt- och då inser jag det fruktansvärda- ingen världsklasspelare ser det som någon större merit att komma hit. Bortser vi från Rooney och övriga engelsmän så har vi under SAF;s tid bara lyckats få hit en spelare som var världsklass och det var Veron(sedan att han var katastrof är en annan sak, i världslaget skulle han platsat). Vi har huggit på Zidane, Ronaldinho, Ribery, Benzeema genom åren etc etc men vi är tydligen inte intressanta! Nej det lutar åt ett stålbad tyvärr.
  SEdan är det ju fullständigt pyramidalt, monumentalt dåligt att inte värva Özil om det är sant att vi blev erbjudna honom- man tar sig för pannan. MJ

  • Ante 1413 dagar sedan

   Du glömmer väl ändå Van Persie, måste väl anses vara en världsklasspelare…

  • Matte 1412 dagar sedan

   Javisst är han det , men han är ju i princip assimilerad engelsman, kanske var otydlig men menar naturligtvis värvningar utanför de brittiska öarna.

 4. mogge 1411 dagar sedan

  United har alltid haft en värvningspolicy där utveckling kommit i första hand. Tyvärr är detta till en nackdel om du ser en utveckling rent generellt de senaste 2-3 åren i hur pengar tagit över mer och mer. Jag föredrar utveckling med kryddan av kvalite, dock måste man numer inse, även United att man måste lätta på lädret när så krävs. Özil hade varit den injektion som behövts, inget snack om saken. Speglar man en bild idag är det första gången jag känner att United är väldigt beroende av 2-3 spelare eftersom den kvalite’n i övrigt inte längre är tillräcklig. Faktorer till detta är delvis att United som lag inte är ett lag som under Sir Alex men den största faktorn ligger i det jag precis pratat om. Ett misslyckande både på gott och ont i värvningspolicyn.