Home
Inget konto? Registrera dig!

Lewandovski känns alltmer rätt

Efter Dortmunds och inte minst Robert Lewandovskis uppvisning mot Real Madrid i onsdagens Champions League semifinal har ryktena om skyttekungen avlöst varandra. Efter Götzes kontroversiella övergång hävdar Bayerns agent att även Lewandovski redan är klar för de tyska mästarna. Men tillåter Dortmund att Bayern ger dom två käftsmällar så kort efter varandra? Jag tror inte det.

Robert Lewandovskis framtid har länge varit en snackis i fotbollsvärlden och hans fyra mål mot Real Madrid spädde på spekulationerna än mer. Om man lägger ihop all typ av rykten framkommer i dagsläget tre alternativ:

Dortmund väljer att inte sälja honom i sommar och låter istället Lewandovski gå som bosman året efter. Enligt rykten ska detta vara Dortmunds vilja eftersom man tappar Götze till Bayern nästa säsong och inte vill sälja ytterligare en spelare under så kort tid till deras största konkurrent i hemlandet. En annan anledning till en sådan lösning kan också vara att man inte vill röra om så pass mycket i en välfungerande offensiv och istället tar den ekonomiska smällen som framkommer i och med att släppa Lewandovski gratis nästa sommar. Detta skulle göra att man minimerar skadorna som uppstår när man tappar två av sina nyckelspelare.

Det andra alternativet kan vara att man trots allt tvingas sälja spelaren till Bayern som har en betydligt bättre ekonomi än Dortmund och kan erbjuda det klubben vill ha för spelaren. Man får även ha i tankarna att spelaren möjligtvis själv föredrar att stanna i Tyskland istället för att dra utomlands. Detta skulle verkligen åter igen visa vilken som är Tysklands största och mäktigaste klubb och skulle ge Dortmunds fans ytterligare en stenhård känga. Men man måste också ställa sig från vart Lewandovski ska få plats i det så stjärnspäckade Bayern? Med tanke på värvningen av Götze och med spelare som Kroos, Müller, Ribery, Shaqiri och Robben som offensiv kraft får det ses som troligt att man fortsätter att spela med en ensam anfallare när Pep Guardiola tar över nästa säsong. På den positionen finns redan Mario Mandzukic som köptes in förra sommaren och självklart Tysklands anfallsstjärna nummer ett – Mario Gomez. Vid en värvning av Lewandovski skulle man isåfall besitta tre anfallare i absoluta toppklass och det får nästan ses som en för mycket. Till och med för Bayern München.

Det tredje alternativet är det som också intresserar det flesta av oss mest – Lewandovski till United. Eftersom spelaren har deklarerat att han inte kommer förlänga sitt kontrakt är detta sista tillfället för Dortmund att få någorlunda betalt för polacken. Vid en försäljning till United skulle Dortmund slippa att sälja ytterligare en toppspelare till en ligakonkurrent och framförallt skulle förmodligen klubbens fans uppskatta att inte behöva se ytterligare en av deras kelgrisar i en rivals tröja. Detta bör göra att United har ett visst övertag gentemot Bayern, även om United-ryktet har varit det svalaste alternativet de senaste dagarna. Mycket handlar förmodligen om den prislapp som sätts på Lewandovski. Väljer Dortmund trots allt att sälja vill man förmodligen ha så mycket betalt det bara går och detta kan vara en nackdel för United. Till en början snackades det om så pass lite som 15M£ för Bundesligas skyttekung men ska man tro tidningarna har det priset ökar radikalt på senare tid. Hur mycket skulle United vara beredda att lägga på en ny anfallare när man så sent som förra sommaren betalade Arsenal 24M£ för Robin van Persie?

Jag som många andra har ställt mig frågan ända sedan ryktena om Lewandovksi och även Falcao kom upp. Behöver verkligen United ytterligare en anfallare? Är det inte bättre att fokusera på andra positioner? Ge Chicharito chansen istället?

Men det är en sak som fått mig att till viss mån ändra åsikt. Något som jag tagit upp flertalet gånger i bloggen och som nu kan bli en permanent lösning på det enligt mig största problemet under säsongen – Wayne Rooney som central mittfältare. Det är något som Ferguson flaggat för tidigare och ser man till de senaste matcherna verkar tanken nu ha blivit verklighet. Matchen mot Aston Villa var det tydligaste exemplet. När jag såg startelvan inför matchen förstod jag att Rooney skulle spela i positionen bredvid Carrick och valde då att fokusera extra på just honom. Och även att han såg lite vilsen ut emellanåt och slog bort flertalet bollar så tror jag att den lösningen är den bästa för klubben. Han har kvalitén att slå dom där “Scholes passningarna” och långbollen fram till van Persie som ledde till 2-0, var ögongodis på hög nivå. Med det i åtanke känns ett köp av Lewandovski allt annat än konstigt. Ett anfallspar med van Persie och Lewandovski är kriminellt att inte attraheras av och dessutom ha Rooney på planen samtidigt, gör tanken än mer fantastisk.

Trots att jag många gånger ställt mig frågande till en värvning av Lewandovski har jag haft en känsla att han någon gång kommer till United. Jag ser honom som en typiskt United-spelare och jag har kunnat se han framför mig i världens vackraste tröja. I och med Rooneys “nya” position de senaste matcherna har känslan stärkts ytterligare och med Bayerns nyliga dementi är saken klar. Med en känsla, alla rykten och fakta hoplagt sticker jag utan hakan lite smått och hävdar det jag innerst inne trott en längre tid. Robert Lewandovski spelar för Manchester United säsongen 2013/2014.

 

Johan Kuylenstjerna
Johan Kuylenstjerna - fredag, 26 april 2013 13:30

johan@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (4)

 1. Youssef 1642 dagar sedan

  Jag tror precis som du att Lewandowski lär spela för oss nästa år. Men jag undrar vad vi verkligen ska med honom till.

  Rooney som nu flyttats ner i banan, lär förbli på den positionen. Jag kan inte tänka mig att Ferguson petat Cleverley av någon annan anledning. Därmed blir det färre anfallare och “endast” van Persie, Chicharito och Welbeck är de som faktiskt kan agera strikers. Är desto mer tveksam till Welbeck då han ännu inte är den där box-spelaren. Därför är deet kanske ändå bra att köpa in Lewandowski.

  Men om man ser det på lite djupare plan så innebär det att vi då har två strikers som absolut inte vill/kan/ska sitta på bänken. Lägg där till Welbeck och Chicharito (även om Welbeck fått agera ytter denna säsong). Alltså bör och kanske måste Lewandowski och RVP finnas på planen samtidigt. Detta innebär stora konsekvenser för Kagawa. Om nu även han ska spelas med både RVP och Lewa på plan så lär det inte vara centralt bakom de båda, eftersom att vänster/högerkanten då lämnas helt tom. Eller har jag fel? Alltså måste Kagawa fortsätta spela den roll som vi ser honom i ibland, irrandes mellan kant och mitt. Och att Kagawa då spelas i en sådan roll, med Lewa och RVP på plan så får en ytter än mindre speltid. Det lämnar Welbeck, Chicharito, Young och Zaha/Valencia utanför. Är inte det lite överflödit?

  Jag själv tror att Lewandowski skulle vara ett stort tillskott, samtidigt som han rör om i uppställningen ordentligt. Sedan får vi ju även se om Chicharito lämnar eller inte, vilket avbelastar anfallet om något. Jag tycker om Kagawa och jag tror att han kan bli riktigt, riktigt, riktigt bra redan nästa säsong OM han får spela centralt bakom RVP i en 4-2-3-1/4-4-1-1 uppställning. Det är synd att kasta bort sådan talang genom att låta honom spela i en position där han uträttar väldigt lite. Om man vill se något av vår japan så måste jag tyvärr rösta bort Lewandowski. Vid sidan om det innebär det att en ytter till kan få spela.

  Har jag fel? Kanske kan Lewandowski och RVP rotera? Men hur blir det då med Welbeck och Chicharito? För att inte nämna Kagawa + två yttrar som får bänkas. Väcker en del intressanta frågor inte minst om speltid, utan även om spelstil.

  • Affe 1641 dagar sedan

   Bra analys Youssef! Tar fasta på din inledning,vad ska vi egentligen
   med Lewandowski till.Det blir en förfärlig rotation på spelare och till
   vilken nytta? Trots allt har vi gjort överlägset mest mål av alla i Premier
   league.Och jag förstår inte varför Rooney skall flytta ner på mittfältet
   för att bereda plats för honom eller någon annan.Johan säger ju att han
   såg vilsen ut och slog en massa felpass.Det är precis det man inte får göra
   i den positionen!Nej,konstra inte till det utan låt Rooney vara det han är
   bäst på,anfalla.Det är på det centrala mittfältet det behöver förstärkas!

 2. Youssef 1641 dagar sedan

  Affe – Jo, man kan ju alltid diskutera för hur Rooney kommer att klara av sitt nya uppdrag som innermitt. Kanske bör vi ge honom lite tid. Han har redan bevisat att han kan slå långbollar i världsklass men småspelet saknas ännu. Men tänk om han inte alls klarar av att fungera som innermitt? För just nu förlitar vi ju oss på Rooney till 100% att det är han som kommer att lösa mittfältskrisen. Om han misslyckas så har vi ju visserligen alltid Cleverley, Giggs m.fl. Men då står vi där igen med ett olöst mittfältsproblem, och lägg därtill en eventuell ankomst av Lewandowski samtidigt som Rooney kanske återigen går upp som anfallare. Och som nämnt även Kagawa och yttrarna. Kanske låter lite långsökt, men det är vad som eventuellt kan uppstå om Lewandowski köps in och Rooney “misslyckas” totalt.

  Av den anledningen håller jag med om att Rooney bör stanna kvar på sin position. Men om han storlirar? Då har vi sparat enormt mycket pengar samtidigt som vi fått behålla en stor ikon som kan få med sig fansen på nytt som innermittfältare.

  Egentligen uppstod “Kagawa-problemet” då RVP köptes in. För att kunna ge både Rooney och RVP speltid samtidigt har han fått irra omkring lite varstans. På senare tid, t.ex. mot West Ham, bevisade han att han ska och måste spelas centralt bakom RVP. Jag röstar på en 4-2-3-1 uppställning.

  • Affe 1640 dagar sedan

   Youssef,jag tycker inte alls att problemet med Rooney är långsökt,tvärtom.
   Han har under många år bevisat att han är en fantastisk anfallare,men vad är
   det som säger att han ska bli lösningen på vårt mittfält?Det är ju en helt annorlunda
   position att spela på.Då står vi där med Lewandowski och han lär inte bli billig nu
   efter uppvisningen i veckan mot Real Madrid!Dom pengarna anser jag kan användas
   till en färdig mittfältare av yppersta klass,så slipper vi experimentera med ikonen Rooney för det förtjänar han inte. “Kagawa-problemet” kan jag stå ut med efter
   RvPs formidabla succe.Nästa säsong tror jag Kagawa kommer visa sin klass.För
   övrigt gillar jag skarpt att debattera med såna sakliga och pålästa personer som
   du! Inget onödigt tjafs,tack för det!