Home
Inget konto? Registrera dig!

Landslagsuppehåll – då förlorar vi

Två av Uniteds tre ligaförluster denna säsong har kommit efter landslagsuppehåll. Så om City får en livlina, om än i kortaste laget, på lördag vore det ingen chock. 

 

Att Sir Alex Ferguson ogillar landslagsuppehållen är en illa bevarad hemlighet. Att han ständigt uttalar sig negativt om avbrotten då han tvingas släppa iväg sina spelare till alla världens hörn kan spela in i att supportrarna tycker detsamma, men känslan är att United ofta har problem med den första matchen efter ett uppehåll.

Även om United mer eller mindre har varit förskonade från det denna säsong (ta i trä) har spelare mer än en gång återvänt till Carrington med skador. Samtidigt som Rafael, Javier Hernandez och Antonio Valencia måste korsa Atlanten för att representera sina land tillbringar Shinji Kagawa lika mycket tid med att flyga i motsatt riktning till Asien. Ferguson har på senare tid visserligen chartrat privatplan för att snabbare få hem sina spelare som lämnar kontinentens gränser, men faktum är så klart att resandet sliter på spelarna samtidigt som avbrotten ger United mindre tid att förbereda sig för nästa match.

Givetvis är situationen densamma för alla toppklubbar i ligan där det också kryllar av landslagsmän. Men frågan är hur hårt uppehållen slår mot United gentemot övriga guldkandidater. Därför har jag kollat på resultaten direkt efter de fem landslagsuppehållen denna säsong för de närmaste konkurrenterna vilket har lett till nedanstående:

18/19/20 augusti
Man United: Everton (b) 0–1
Man City: Southampton (h) 3–2
Chelsea: Wigan (b) 2–0
Tottenham: Newcastle (b) 1–2
Arsenal: Sunderland (h) 0–0

15/16 september
Man United: Wigan (h) 4–0
Man City: Stoke (b) 1–1
Chelsea: QPR (b) 0–0
Tottenham: Reading (b) 3–1
Arsenal: Southampton (h) 6–1

20/21 oktober
Man United: Stoke (h) 4–2
Man City: West Bromwich (b) 2–1
Chelsea: Tottenham (b) 4–2
Tottenham: Chelsea (h) 2–4
Arsenal: Norwich (b) 0–1

17/18 november
Man United: Norwich (b) 0–1
Man City: Aston Villa (h) 5–0
Chelsea: West Brom (b) 1–2
Tottenham: Arsenal (b) 2–5
Arsenal: Tottenham (h) 5–2

9/10 februari
Man United: Everton (h) 2–0
Man City: Southampton (b) 1–3
Chelsea: Wigan (h) 4–1
Tottenham: Newcastle (h) 2–1
Arsenal: Sunderland (b) 1–0

Tabell för matcherna direkt efter landslagsuppehållen
Arsenal             3   1   1   12–4    10
Chelsea            3   1   1   11–5    10
Man City           3   1   1   12–7    10
Man United      3   0   2   10–4    9
Tottenham       2   0   3   10–13   6

Resultatmässigt finns det helt klart fog för Fergusons inställning till uppehållen. United har totalt förlorat tre ligamatcher denna säsong, och två av dessa har kommit direkt efter uppehållen. Om det beror på bristande fokus, slitna kroppar eller andra saker är det ingen som vet, men det intressanta är att laget de facto har svårt att leverera då ligan “startar om”.

Å andra sidan har de närmaste konkurrenterna inte presterat så mycket bättre. I synnerhet inte Tottenham där Andre Villas Boas har än större anledning att klaga än Sir Alex. Samtidigt har Arsenal, Chelsea och City bara tagit en poäng mer, så sett till det missgynnas ingen av toppklubbarna (borträknat Tottenham så klart) mer av uppehållen än någon annan.

Vad tycker ni? Kommentera här under.

Marcus Hassel
Marcus Hassel - måndag, 25 mars 2013 11:39

marcus.hassel@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (3)

 1. ManU2000 1674 dagar sedan

  Jo det är ju sant som du skriver, men SAF kan ju knappast förbjuda sina spelare från att repesentera sina länder ju. Jag tycker landlagsuppehåll är helt okej, jag tycker bara att dom borde ha färre. Kanske göra dom längre men färre för just nu är 5 gånger under en säsong för många enligt mitt tycke iaf.

 2. Alex Kaloudis
  Alex Kaloudis 1674 dagar sedan

  Även om United denna säsong har förlorat två av dessa matcher så kan du se till det inlägget som jag skrev senast. Där är det tydligt hur United är bättre än samtliga klubbar i PL. 5 förluster på 6 år..

  • Marcus Hassel
   Marcus Hassel 1670 dagar sedan

   Det var intressant läsning, Alex. Givetvis blir statistik mer talande och förlitlig om man kollar på den stora bilden, men syftet med denna artikel var att belysa att United varit svagast i sitt ligaspel direkt efter landslagsuppehåll. Nu hoppas vi att det inte upprepar sig imorgon.