Home
Inget konto? Registrera dig!

Jones hade behövts överallt

United må vinna kriget om landet – men de förlorade slaget om stan. Den ende som kom helskinnad ur gårdagens derbybatalj var Phil Jones. 

 

I gårdagens matchprogram beskrev Sir Alex Ferguson derbyt som ett styrkeprov för sitt Manchester United. Tyvärr för de rödas del var det City som var starkast. Gästerna dominerade dels rent styrkemässigt ute på planen men även sett till kvaliteten där United var underlägset större delen av matchen. Visserligen skapade City knappt några chanser utöver målen, men samtidigt spelade United långt ifrån sin toppkapacitet och var borträknat en kort period efter kvitteringen ännu sämre än i cupen mot Chelsea.

Så det var tur för United att Phil Jones var på planen. 

På presskonferensen inför matchen hade Ferguson beskrivit Jones som “ett djur för fotboll” och sedan fortsatt ösa lovord över den unge engelsmannen. “Han greppar spelet, han förstår det. Spela honom som högerback? Perfekt. Spela honom som central mittfältare? Inga problem. Spela honom som mittback? Briljant.” Om vi ska hårdra det hade United behövt honom på alla de positionerna igår mot en granne som drevs av beslutsamheten att visa att de inte förtjänar att vara ett dussin poäng efter i titelracet.

Även om han var steget efter på Kun Agüeros 2–1-mål (vilket fantastiskt avslut) så var Jones en jätte i försvaret då Rio Ferdinand hade en, sett till denna säsong, ovanlig dipp. Men frågan är om han inte hade placerats bredvid Michael Carrick på mittfältet om Nemanja Vidic eller Jonny Evans hade varit skadefria. Frågan är om United i sådana fall hade fått ett helt annat grepp om matchen.

Och den tredje och största frågan är om United inte hade varit i Turkiet för att spela kvartsfinal i Champions League ikväll om Jones hade kunnat vara med i returen mot Real Madrid. 

Han har bevisat flera gånger denna säsong att han briljerar då han har till uppgift att förstöra motståndarnas uppbyggnadsspel, det tydligaste exemplet är från från Santiago Bernabeu. Darren Fletcher och Ji-Sung Park har hyllats för sina insatser i samma roll de senaste säsongerna och varit starkt bidragande till resultaten mot det bästa motståndet. Men utan det där destruktiva rivjärnet på mitten samtidigt som Wayne Rooney oftast gick högre upp i banan i en något naiv 4–4–2-formation för att inte lämna Robin van Persie isolerad tilläts City för mycket utrymme vilket reflekterade sig i matchbilden.

Uniteds “kräftgång” fortsätter med andra ord. Uttåg ur Champions League och FA-cupen och bara sex gjorda mål på lika många matcher är facitet den senaste månaden. Av de tre målen är dessutom tre självmål, och faktum är att det gått 339 minuter sedan en United-spelare (Rooney mot Reading) gjorde mål senast. Ältandet över vad som kunde ha varit har jag redan avverkat, och samtidigt måste vi se på saker och ting med perspektiv. Så, vi vänder på det istället: Om ni före säsongen hade fått chansen att ta tre och förlora tre poäng mot City men vara 12 poäng före med 21 kvar att spela om – hade ni tagit den?

Svaret är givetvis ett rungande ja. 

Med Stoke, West Ham och Aston Villa i de tre kommande matcherna kan guldet vara i hamn inom tre veckor. Och då firandet av den 20:e ligatiteln börjar kan jag garantera att ingen kommer att gräma sig över derbyförlusten.

Annars då?
■ Danny Welbeck hade inte sin bästa dag. Inget större hot framåt och hade problem med att stänga högerkanten med Rafael.
■ Wayne Rooney lyckades inte sätta sin prägel alls och byttes ut. Ryktena om hans framtid lär fortsätta.
■ Det är alltid lätt att vara efterklok, men jag hade gärna sett Tom Cleverley, Antonio Valencia och Shinji Kagawa istället för Ryan Giggs, Danny Welbeck respektive Wayne Rooney.
■ 78 minuter tog det innan första bytet kom. Anmärkningsvärt med tanke på hur slitet United såg ut då de jagade kvällens andra kvitteringsmål.
■ Matchen mot Stoke blir oerhört viktig nu. Förlust där och spökena från ifjol kommer att komma smygandes på riktigt. I synnerhet med tanke på hur mentalt tröttkört och oinspirerat laget har sett ut sedan CL-uttåget.

Vad tycker ni? Kommentera här under.

Marcus Hassel
Marcus Hassel - tisdag, 09 april 2013 16:38

marcus.hassel@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer