Home
Inget konto? Registrera dig!

Ett uppsving utan mersmak

Ska vi hitta något positivt med det “nya” Manchester United får det ändå vara att man numera uppskattar varje seger i betydligt högre grad än för bara sex månader sedan, det är alltid en skön känsla.

Ligacupen brukar ju som bekant inte vara något av de större lagens högsta prioritet om man ska uttrycka sig milt. De senaste årens vinnare har inte varit titelkandidater utan lag som presterat på en OK nivå men som också hungrat efter en titel. Trots detta är det alltid speciellt att möta Liverpool, oavsett om det gäller en träningsmatch eller en slutspelsmatch i Champions League. Det var därför extra kul att gårdagens match bjöd på, förhållandevis, ordinarie laguppställningar. United vilade (petade?) Vidic och Ferdinand efter debaclet på Eastlands i söndags. Istället fick vi se en imponerande insats av arvtagarna Johnny Evans och Chris Smalling som, med viss hjälp av en matchovan Suarez och en tafflig Sturridge, höll tätt framför De Gea.

Hur var matchen annars? Vi fick se bra tempo men okoncentration i avslutsfasen vilket ledde till att de riktigt heta målchanserna ändå uteblev i stor grad. United hade, sett över hela matchen, bra kontroll utan att för den sakens skull hota alltför mycket framåt, avsaknaden av ett speluppbyggande mittfält var tydlig när detta igår utgjordes av Phil Jones och Ryan Giggs (som det för övrigt skiljer 19 år mellan, ska det ens vara möjligt?).

Istället kom avgörandet på nick från, en av, planens minsta spelare, Javier Hernandez. Som Unitedsupporter måste det vara omöjligt att älska “den lilla ärtan” som aldrig uttalat sig negativt om klubben trots att han får på tok för lite speltid sett till vad han har gjort sig förtjänt av. Han har gjort över 50 mål på de tre säsonger han har tillhört klubben trots att han aldrig varit fullt ordinarie, något som endast högkvalitativa målskyttar klarar av.

I somras florerade det rykten om att Hernandez var på väg till bland andra Atletico Madrid som ersättare till Falcao. Det hela rann dock ut i sanden och visst är man som hängiven supporter tacksam då vi har fyra anfallare av världsklass. Samtidigt lider jag lite med Hernandez och finns det någon spelare i laget jag skulle unna en flytt så är det helt klart honom. Han visar konstant upp sina kvaliteter, inte bara i United utan även i det mexikanska landslaget där han idag är den stora stjärnan och snittar mer än ett mål varannan match. Och han är bara 25 år gammal. Vi får se hur länge United kan hålla fast vid honom, är det vår nya Solskjaer?

Hernandez nickade alltså in målet i 1-0 segern mot Liverpool, extra imponerande med tanke på hans beskedliga längd men knappast någon engångsföreteelse (3.08). Tillsammans med Rooney och backlinjen ska han ha mest beröm för gårdagens insats men på det hela var det återigen kollektivet Manchester United som vann. Det viktiga i gårdagens match var dock inte att avancera i ligacupen, ej heller att slå Liverpool (tro det eller ej). Istället var det att visa för omvärlden, och sig själva, att man kan slå ett topplag (ja, Liverpool får nog återigen ses som ett topplag). I den tunga säsongsinledningen har man endast mäktat med ett kryss hemma mot Chelsea när storlagen har stått för motståndet, något som inte kan ses som fullt godkänt. Just därför tror jag att en stor börda släpptes från spelarnas axlar efter att Clattenburg blåste av matchen igår.

Varför får inte Nani ut sin fulla potential när han spelar? Det är så uppenbart att portugisen har så mycket fotboll i sig och när allting stämmer är han en av ligans bästa på sin position. Igår blixtrade han till med fantastiska aktioner för att sedan återigen stå och stampa på bollen i 5-10 sekunder, något som sällan genererar i någonting produktivt. Jag vill se mer fart under hans fötter, mer av den energi som han hade för ett par år sedan. Då kan han ta tillbaka sin startplats i klubben och bli en ledande figur, han har alla möjligheter i världen.

Direkt efter matchen igår så lottades den fjärde omgången av ligacupen. Det mest prestigefulla mötet blir Arsenal vs. Chelsea medan Manchester United gästas av Norwich, en behaglig motståndare när spelschemat tätnar framåt hösten.

Vad har hänt med Wilfried Zaha? Förvisso var det inte Moyes värvning men ska han inte få chansen alls?

 

Keep the red flag flying high!

 

jesper
jesper - torsdag, 26 september 2013 12:40

jesper@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (4)

 1. ivarsson 1539 dagar sedan

  Sammanfattade mina tankar om situationen kring Chicharito i en annan del av forumet, klistrar in det här. Skulle vara intressant att höra dina synpunkter kring denna outnyttjade guldklimp.

  Ska bli intressant att se om Moyes lyckas få ordning på anfallskonstellationen bättre än Ferguson. Jag har inte mycket ont att säga om Fergie men en av hans få missar var behandlingen av Chicharito. Han lyckades inte sy ihop någon formation där man utnyttjade denna, enligt mig, stjärnspelare, på ett optimalt sätt. Chicharito hade varit guld värd i många lag, det är en supervass anfallare, kanske inte bidrar fullt lika mycket i övriga spelet som Rooney och RVP men som spjutspets är han minst lika vass, om inte vassare. Får man till en formation där man nyttjar Rooney, Van Persie och Chicharito på bästa sätt, då kan det bära långt. Hade gärna velat se alla på plan samtidigt, kan man lyckas trixa ihop detta på nåt sätt, ja, jag tror united kan bli livsfarliga då. Tror det är det vi skulle behöva i framförallt viktiga toppmatcher.

  • jesper
   jesper 1534 dagar sedan

   Eftersom United idag har 4 stycken högkvalitativa anfallare så finns det två vägar man kan välja. Man kan antingen spela vidare som man gör och då offras alltid 1-2 av de anfallare vi har idag, plus att Rooney troligtvis inte kan spela i sin mest bekväma position som släpande anfallare.

   Alternativet ligger i att offra kantspelet. Detta har varit signifikativt för United i många år men den skrämmande sanningen är att vi idag inte har någon kantspelare som verkligen utmärker sig på samma sätt som för ett par år sedan. Konstellationen skulle då vara en 4-2-3-1 med Carrick-Fellaini som “tvåor”, Rooney- RVP – Welbeck/Nani/Kagawa som “treor” och Hernandez längst fram. Då får man ett slagkraftigt anfall, men även ett lag som riskerar att bli väl framtungt. Ytterbackarna får sköta det kantspel som blir kvar och kraven på defensivt jobb från Rooney och Welbeck/Nani/Kagawa ökar också. Detta ser jag dock som osannolikt, kantspel anses som en viktig del av i stort sett alla lag förutom Barcelona i dagens toppfotboll.

 2. Merris 1538 dagar sedan

  Hmm han nickade inte in bollen.han bredsida in den på volley

  • jesper
   jesper 1534 dagar sedan

   Hmm, hur jag kunde missa något så fundamentalt är ett mysterium. Bra påpekat!