Home
Inget konto? Registrera dig!

En dag på jobbet som inte engagerar längre

En poäng borta mot Real Sociedad. Tja, det verkar vara standard i dagens United, tre poäng hemma och en poäng borta. Matchen var inget att hänga i julgranen, det blev bättre när Young och Van Persie kom in men överlag lös den offensiva energin med sin frånvaro och att Van Persie missade ett öppet mål och straff kändes lite symboliskt. Nu kommer United säkerligen att gå vidare och vinna gruppen ändå, och det har sett ut så här i flera år nu, men det gör inte saken roligare.

*Ashley Young, ständigt denna Ashley Young. Han verkar aldrig lära sig, hur mycket kritik han än får för sina dykningar. Idag blev han belönad med en straff men jag måste erkänna att det kändes ganska bra när Van Persie missade straffen, rättvisan segrade någonstans ändå. Young lär inte starta i helgen, vi vet ju alla vad Moyes tycker om filmningar.

Jag kunde känna ibland att matchen var symbolisk för hur säsongsinledningen ungefär har sett ut. Det är svårt att beskriva men det känns som att inledningen mestadels har varit….intetsägande. Jag är medveten om att United har gjort sin sämsta ligastart på många år vilket såklart borde uppröra och det gör det. Resultaten har inte varit de önskade men om man istället vänder fokus mot spelet så känns det annorlunda.

Ni som minns förra säsongen minns den, minst sagt, turbulenta ligastarten där Uniteds försvar läckte som ett såll men där man samtidigt sprutade in mål, gärna i slutet av matcherna för att göra det extra spännande. Säsongen innan det, 2011/2012 inledde man med att spela propagandafotboll för att sedan falla igenom totalt, inte minst i Champions League. Det var säsonger som skapade känslor, det var matcher där som pendlade mellan himmel och helvete och känslorna var därefter. På något sätt känns matcherna mer ospännande nu och resultaten mindre viktiga. Okej, det är kanske inte rättvist att dra den analysen efter en gruppspelsmatch i Champions League, matcher som brukar vara ganska avslappnade, men samma känsla har infunnit sig i ligaspelet.

Vad beror det här på? Det finns ett par teorier. Till att börja med känns det ofta, redan inledningsvis, hur dagens matcher ska sluta. Är laget på spelhumör? Då syns det omgående, och man gör inte mer än nödvändigt, precis som mot Fulham i helgen. Samma sak gäller för matcherna då det inte stämmer, dessa har varit betydligt fler den här säsongen. Då känns det direkt och engagemanget är därefter. Är detta känslan av att vara ett mittenlag? Det hoppas jag inte. Den andra teorin är mer självklar och skulle i så fall bero på tränarbytet. Sir Alex var en fantastisk tränare men han skapade även uppmärksamhet utanför planen, ibland på gott, ibland på ont. Ingen skugga ska falla över Moyes men det är något som inte engagerar mig på samma sätt som tidigare.

Spelet? Jo, det blir bättre och bättre men känns inte heller det lika spännande som tidigare. Kan man kräva spänning? Nej, att kräva ett instabilt försvar som bjuder in motståndarna vore självklart dumdristigt. Lägg därtill att målen gärna tillkommit på fasta situationer eller efter en del tråcklande så är det kanske inte så konstigt att jag känner som jag gör.

Missupfatta mig inte nu, jag är fortfarande engagerad och känner fortfarande ett visst pirr inför varje match. Det är bara inte lika starkt som tidigare. Kanske är det säsongsinledningen, kanske är det tränarbytet. Hur som helst lär det kännas mer när matcherna får en större vikt runt nyår och inför det efterföljande Champions League slutspelet. Det kan låta lite plastigt, men i dagsläget sprudlar inte engagemanget som det en gång har gjort. Vi får se hur det känns om ett par veckor.

jesper
jesper - tisdag, 05 november 2013 22:41

jesper@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (4)

 1. Olsson 1498 dagar sedan

  Det kan vara säsongens viktigaste match på söndag mot arsenal. Vinner vi den har vi chansen att hänga med i toppen, förlust skulle förstöra hela säsongen enligt mig, 11 poäng är för mycket. Så nog kommer det vara pirr i magen, det är det redan idag.

  • jesper
   jesper 1493 dagar sedan

   Helt rätt, visst blir det extra pirrigt dessa matcher. Men samtidigt tar det emot att erkänna att det inte är samma känsla som tidigare, varför har jag svårt att riktigt förstå själv.

 2. Ivarsson 1497 dagar sedan

  Håller med dig exakt i vad du skriver, du satte verkligen ord på hur jag känner. Känns inte lika intressant längre, känns tråkigt, enformigt, ja, jag vet inte hur man ska beskriva det. Inte så spännande. Personligen vill jag lägga detta på Moyes. Jag vet att man ska ge Moyes tid osv, men jag tvekar starkt över om han är rätt man att ta över imperiet. Jag tror verkligen inte det. Börjar kännas allt igenom mer fel, ju längre tiden går. Jag är verkligen inte för att sparka tränare stup i kvarten, men detta känns inget bra och hoppas styrelsen är beredda att göra nåt om det fortsätter i samma negativa spiral….

  • jesper
   jesper 1493 dagar sedan

   Jag tror inte det handlar om Moyes utan snarare om avsaknaden av Sir Alex. Han har varit i klubben ända sedan jag började följa laget. För mig, och många andra, VAR han Manchester United. Konstigt vore det om ens passion inte dämpas något när en såpass stor del av klubben försvinner från ena säsongen till den andra. Någon annan vettig förklaring kan jag inte se, resultaten i fråga borde egentligen göra engagemanget större än mindre. Helt enkelt en klurig fråga.