Home
Inget konto? Registrera dig!

Det som talar för CR7 i United

Gårdagens sjuka 5-5 match avslutade säsongen 2012/2013 och nu kommer årets Silly Season allt närmare. Det har florerat ganska mycket rykten kring United och klubben kan komma att vara aktiva under sommarmånaderna. En spelare som är mångas dröm och som det även snackats flitigt om i media är Cristiano Ronaldo. Och en återkomst kanske inte är så långt borta trots allt.

Ändå sedan Ronaldo lämnade United 2009 har många drömt om att han en dag ska återvända till klubben som formade honom till den spelare han är idag. Efter matchen där Ronaldo valde att inte fira sina mål för Real har det ryktats mycket kring spelarens framtid. Ronaldo har ytterligare två år kvar på sitt nuvarande kontrakt, men har hittills valt att avböja en förlängning. Dock Real behöver förmodligen inte känna något större panik att sälja, de lär får bra betalt även nästa sommar. Men vill man ha kvar en spelare som inte riktigt känner sig bekväm i situationen och som inte vill förnya sitt kontrakt? Svårbedömt. Spelaren själv kan komma att göra en vändning och vill stanna i klubben, och får han även ett guldkantat kontrakt på bordet kan det vara svårt att säga nej. Men kvarstår situationen som den är idag, finns det enligt min mening all anledning att vara optimistisk. Det krävs dock att vissa saker går i lås. Nedan kommer jag lista fem punkter som har en avgörande roll huruvida en återkomst kan bli verklighet.

De uteblivna framgångarna i Real

I och med värvningen av Ronaldo visade Real Madrid att man skulle göra en ny storsatsning och på sikt skapa ett nytt “Los Galacticos”. Spelare som Özil, Alonso, Benzema m.fl. inhandlades och man anställde även Jose Mourinho som tränare. Klubben verkade ha alla ingredienser för att lyckas men under Ronaldos fyra år i klubben har de riktigt stora framgångarna uteblivit. Trots att man har haft oturen att ha suveränen Barcelona som största konkurrent, är en ligatitel under dessa år är lagets största triumf. Två inhemska cuptitlar och två semifinaler i Champions League är vad klubben åstadkommit utöver ligatiteln och detta ses inte som ett godkänt resultat i huvudstadsklubben. Ronaldo kan ha tröttnat på situationen och vill tillbaka till klubben där han under 6 år vann 3 inhemska cuptitlar, 3 ligatitlar och en Champions League titel. Det är redan i princip helt klart att Mourinho lämnar sin tränarpost och även att Gonzalo Higuain kommer att säljas. En utrensning kan komma att ske, frågan är om Ronaldo ingår i klubbens framtidsplaner?

Nike och GM i ryggen

Kostnaden vid ett eventuellt köp av Ronaldo är faktorn som fått många att ifrågasätta affären. United sålde spelaren för rekordsumman 80M£ och vill förmodligen än idag se försäljningen som vinstaffär för klubben. Man släppte trots allt en av världens bästa spelare och att sedan betala tillbaka i princip samma pengar till Real, skulle kännas en aning ologiskt. Det pris som Ronaldo väntas kosta skulle förmodligen även dubbla Uniteds rekordköp av Dimitar Berbatov, som man betalade Tottenham ca 30M£ för sommaren 2008. Men kort efter ryktena om en återkomst till United uppkom även uppgifter om att såväl Nike, som GM, skulle vara villiga att ge ekonomiskt stöd till ett eventuellt köp. Sanningshalten i dessa uppgifter vet vi dock i nuläget relativt lite om. Men ligger det någon sanning i ryktena skulle detta väga tungt i planeringen till ett officiellt bud.

Kärleken till klubben

Förmodligen den största enskilda orsaken till att Ronaldo skulle vilja lämna Real, och välja just United. Klubbar som City och PSG hade onekligen kunnat betala en högre lön och gjort Ronaldo till en av världens absolut bäst betalda fotbollsspelare. PSG är säkerligen fortfarande ett alternativ men jag har svårt att se att Ronaldo skulle vilja tillbringa de nästkommande åren i franska ligan. Även att klubben förmodligen kommer tillhöra Europas toppskikt framöver så är väger en PL-titel betydligt tyngre än en fransk ligatitel. Ronaldo vill hela tiden spela på den högsta nivån och den finns betydligt mer i England än i Frankrike. City har tidigare försökt locka honom med skyhög lön och diverse bonusar. Men en övergång till lokalrivalen skulle förvåna mig oerhört. Den kärlek och respekt Ronaldo känner för Manchester United och framförallt Alex Ferguson, tror jag själv väger tyngre än pengar. Även att Sir Alex inte längre står vid sidlinjen.

United älskar Ronaldo och Ronaldo älskar United. Det såg man inte minst i dubbelmötena mot Real och anades inte lite tårar i hans ögon när han prickade in målet på Old Trafford? Om en försäljning blir aktuell tror jag Ronaldo själv föredrar United framför allt annat. Men hur tänker Real? I ett budkrig är vi chanslösa mot City och PSG. Men den goda relationen mellan Real och United kanske ger oss ett mindre övertag? Vi har ju trots allt sålt ett antal spelare till den Madrid under årens lopp. Time will tell..

Rooneys transferbegäran

Egentligen tror jag chanserna är goda att Ronaldo kan ansluta även om Rooney blir kvar. Men en fösäjlning av Rooney kan trots allt komma att ha en viss inverkan i slutändan. Egentligen på två olika sätt: Det ena kan vara att om United tvingas sälja Rooney tappar man inte bara kvalité, utan även en stor ikon, ett stort affischnamn och en spelare som verkligen kopplas samman med klubben. Om man inte ersätter med en liknande spelare kan detta få stora konsekvenser, såväl sportsligt som ekonomiskt. Och den enda spelaren som passar in i båda de kategorierna är Cristiano Ronaldo. Även att han nu tillbringat fyra år i Real är han ändå en United-ikon och hans kvalitéer på planen är långt ifrån ett nerköp. Snarare tvärtom. Skulle man även få in ca 30M£ för Rooney skulle det givetvis underlätta ett köp av Ronaldo.

Det andra kan vara att Rooney skulle kunna ingå i en eventuell delbetalning. Real har tidigare varit intresserade och söker minst en ny anfallare till nästa säsong. Rooney själv skulle förmodligen inte sätta käppar i hjulet för en sådan affär och skulle då komma till en storklubb utanför England, vilket troligtvis United skulle föredra. Jag tror själv inte en sådan flytt skulle gynna Rooney. Men det är ju då i så fall varken mitt, eller Uniteds problem längre. Någon av dessa lösningar kan öppna den sista dörren. Men behöver heller inte ha någon bidragande faktor.

Tottenhams misslyckande

Nu kanske vissa undrar vad Tottenham har med Ronaldo att göra. Men med tanke på klubbens miss av Champions League, kan deras misslyckande vara Uniteds vinst. Och orsaken stavas – Gareth Bale. Jag är medveten om att många vill se Bale i United, även jag själv. Jag tror däremot chansen är lika med noll. För det första vill förmodligen Tottenham till varje pris behålla Bale. Om man inte lyckas med detta vill man troligen i första hand sälja honom till en klubb utanför England. Antar vi att det inte spelar Tottenham någon roll vart han går, kommer klubbar som Real, PSG, Chelsea och City stå i kö. Och vid en sådan budgivning skulle inte United ha en chans eller kanske inte ens ge sig in i överhuvudtaget. Den enda spelaren man skulle betala de summorna för är just Ronaldo. Anledningarna finns i föregående text. Så nej, Gareth Bale kommer inte gå till United.

Vad United däremot kan vinna på i en försäljning av Bale, är om Real drar längsta strået. Det är ingen hemlighet att klubben har följt spelaren under en längre tid och det har pratats om summor runt 70M£. Ett sådant bud tror jag inte Tottenham har råd att neka, speciellt inte nu när klubben missade de stora pengarna i CL. En spelare av Bales kaliber bör också spela de stora matcherna, och frågan är om han själv vill spela Europa League nästa år. Vid en försäljning till Real slipper Spurs också se i spelaren i något annat lag i England. Real sitter egentligen i samma sits med Ronaldo som United gör med Rooney. En försäljning av Ronaldo skulle göra att klubben tappar både intäkter och status. Antigen vill man ha både Bale och Ronaldo i laget, eller så ser man Bale som en ersättare. Bale har på senare tid ökat sin status avsevärt och vid ett sådan “byte” skulle Real varken tappa nämnvärt med kvalité eller status på spelaren i sig. Så det kan mycket väl vara så att Real inväntar förhandlingar med Bale, innan man lyssnar på bud angående Ronaldo. Inte alls ett orimligt scenario.

Som sagt, det är mycket som behöver falla på plats för att Ronaldo ska göra den där efterlängtade återkomsten till Old Trafford. Men det behöver i sig inte betyda att en affär är långt borta. Ingen av de punkter jag tagit upp är speciellt orimliga om man ser till situationen som den ser ut idag. Vi följer utvecklingen med spänning. Men en sak är säker: Det lär bli en grym Silly-sommar ute i Europa!

Johan Kuylenstjerna
Johan Kuylenstjerna - måndag, 20 maj 2013 16:52

johan@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (2)

 1. Youssef 1618 dagar sedan

  Mycket sant det du skriver. Jag håller helt klart med i de faktorer som du tar upp. Men vill gärna lägga till några anledningar till varför Ronaldo kan komma att lämna Real.

  Ronaldo har erbjudits flera kontraktsförlängningar av Real men avböjt de, enligt flera uppgifter. Tyder ju på att han inte gillar läget riktigt. Anledningen sägs ju ha varit att Ronaldo inte känner sig få något stöd av lagkamraterna som världens bästa fotbollsspelare. Diverse tjafs med Ramos, och framförallt med Casillas, stärker det faktum att Ronaldo vill bort. Huruvida Ronaldo varit inblandad i Mou’s bänkning av Casillas kan vara värt att ta upp.. även om fejden mellan Ronaldo och Casillas sägs ha varit löst.

  På tal om Mourinho så lämnar han klubben. Man kan ju alltid diskutera kring hur Ronaldo vill jobba med en ny ersättare, antagligen Ancelotti, eller om han vill tillbaka till United. Mou och Ronaldo hade ju även de sin lilla relation och tror att Mou var den som höll Ronaldo kvar i år. Nu när Mou sticker så kan Ronaldo göra det samma.

  Jag tror även på att Ronaldo tröttnat på att ständigt jämföras med Messi. Att världens två bästa fotbollsspelare spelar i samma liga, och dessutom i de två toppkonkurrenterna, tvingas möta varandra jämnt och ständigt i El Clasico kan naturligtvis vara tärande för världens näst bästa. Han får hela tiden se sig besegrad och bristen på vunna titlar kan vara en saknad faktor för att kamma hem guldbollen. Med “nya” titlar i United kan han vara på banan igen och kanske t.o.m. få ner Messi.
  Vad jag tror iaf..

 2. Antonio 1612 dagar sedan

  Allt du skriver är sant, men det som talar emot..
  Nu när gudfadern SAF slutat så kanske Ronaldo inte är så sugen på United längre med Moyes, så därför han kanske ser Mourinho som sin “andra” pappa vilket han gjorde med SAF när han var kvar.. & just därför kanske han väljer & gå till Chelsea med Mourinho och krossar våra hjärtan.. Hoppas gud detta inte händer, men man vet aldrig.

  Jag älskar dig CR7, kom tillbaka SNÄLLA.