Home
Inget konto? Registrera dig!

Det poleras och poleras men kärnan förblir rutten

Det råder väl knappast nån tvekan om att United fortfarande har enorma problem, även om diskussionerna brinner heta kring vad problemet faktiskt är.

En populär uppfattning är att United har för dåliga spelare, men de som främst nämns då är exempelvis Rojo, Fellaini, Darmian, Depay, m.fl. Så kanske det kan vara, men jag håller inte med. Det är inte marginalspelarna som inte håller måttet – det är centrallinjen som antingen inte håller (Rooney) eller inte finns (mittback?) eller helt enkelt är för gammal för att ta den dominerande rollen som behövs (Carrick). Spelare som Rojo, Fellaini, Darmian, Depay och så vidare är bitar att sätta fast runt en kärna, och då kan de göra ett bra jobb. Men om kärnan är rutten? Då är det klart de inte kommer prestera. Det är så jag skulle formulera problemet med dagens United. Det krävs i högsta grad en solidare centrallinje, men det tycks inte finnas någon plan för vilka som ska utgöra den.

Värvningarna har ju sen inte hjälpt – Pogba ser planlös ut och det känns verkligen som att han värvades bara för att man kunde, äkta Galactico-värvning, utan att man för den sakens skull har minsta aning om vilken roll han ska eller bör användas i. En 35årig Zlatan Ibrahimovic har naturligtvis problem uppe på topp, med ett fortsatt dysfunktinellt lag bakom sig. Mysteriet Mkhitaryan lär vi får veta mer om under säsongens gång. Och Eric Bailly är numera på skadelistan…

Börjar något se bättre ut under Mourinho jämfört med hans föregångare? Ptja. Det är fortfarande för tidigt att säga något definitivt, men José ser inte ut att må bra eller vara i balans, och det lutar mer åt att han kommer hantera motgångarna precis lika illa i United som han gjorde i Chelsea förra säsongen. Men vi får se hur det blir med det.

***

Jag har hur som helst fått ändan ur vagnen och faktiskt slagit ihop spelarbetygen för förra säsongen (enbart en match saknas: Everton hemma). Totalt fick 35 spelare speltid i någon match (alla tävlingar inräknade). Däremot så har varken Keane, Poole eller Weir betygsatts då de endast fick ett inhopp var.

För att strukturera det hela lite så kan vi gå igenom lagdel för lagdel. United hade större delen av säsongen tre målvakter i truppen, men det var bara två som fick speltid. David De Gea var etta, Sergio Romero tvåa, och Sam Johnstone fick ingen speltid. Victor Valdes fanns också att tillgå, men hans konflikt med LvG ledde till att han inte var i närheten av någon speltid.

MÅLVAKTER:

David De Gea stod i 48 matcher under säsongen, och skrapade ihop 3,52 i snittbetyg. Överlägset högst i laget av de som spelade mer än 10 matcher. Spanjoren stod dessutom för säsongens insats då han som ende man belönades med en 6a i betyg för insatsen mot Liverpool borta i Europa League, en match där samtliga andra spelare (utom Varela som knappt fick en 3a) blev underkända. United förlorade med 2-0 och det var enbart De Geas insats som gjorde att minsta hopp levde till returen.

Sergio Romero fick tio matcher, dels i början av säsongen, dels i cupmatcher, och gjorde inte bort sig utan landade på 3,00 i snitt.

FÖRSVARARE:

Topp3 för snittbetyg för försvarare är spelare som inte gjort många matcher: Timothy Fosu-Mensah toppar listan med 4,33 i snittbetyg på tre matcher, följd av Joe Riley med sina 3,50 på två matcher. Luke Shaw hade respektabla 3,43 på sju matcher innan mardrömsskadan mot PSV.

Av de försvarare som faktiskt spelade regelbundet var Chris Smalling den som satte högst snittbetyg – 3,37 på 54 matcher. 54 matcher är dessutom näst flest spelade, fast Daley Blind kniper förstaplatsen i antalet spelade matcher tack var ett inhopp mer (som inte betygsattes). Smalling var magisk under hösten och det var också då han drog till med lagets finaste formtopp, då han i matcherna mot CSKA hemma, WBA hemma, Watford borta, PSV hemma, Leicester borta och West Ham hemma drog till raden 5-4-4-4-5-4. Enbart De Gea var någonstans i närheten av att hota.

Ytterligare tre försvarare lyckades klamra sig över 3,00 i snitt (dvs, i snitt godkänd): Antonio Valencia plockade på sina 17 matcher ihop 3,29, Phil Jones landade på 3,27 på 11 framträdanden och Guillermo Varela fick ihop 3,08 på sina 12 matcher. Strax bakom dem, på fel sida godkändsnittet, återfanns Ashley Young med 2,88 (24 matcher), Matteo Darmian på 2,80 (35 matcher) samt Cameron Borthwick-Jackson med 2,79 (14 matcher). Darmian inledde bra för att ju längre säsongen gick bli sämre, och Young får här räknas som försvarare även om han spelade på i princip alla positioner utom mittback och målvakt.

För Uniteds sista två välanvända försvarare gick det tyngre: Daley Blind, som mestadels spelade mittback men även en del vänsterback, skrapade på sina 54 matcher ihop 2,59 i snitt, och kollegan Rojo, som mest var förpassad till vänsterbacken, fick 2,58 på sina 26 matcher. Inte helt övertygande.

De numera till Sunderland sålda försvararna Donald Love och Paddy McNair nådde inga vidare höjder, där den förstnämnde fick ihop 2,50 på sina två matcher och den senare hamnade på deprimerande 2,00 på sju matcher. Att de såldes var nog inte mycket att orda om – Love var inte bra nog och McNair fanns det inget förtroende för. Utöver dessa fick Regan Poole ett inhopp som inte betygsattes.

Uniteds försvar led mycket av att Daley Blind tvunget skulle spela mittback – en roll där han då och då kunde slänga in en bra insats, men som också ofta visade att han inte är en mittback. Vilket gjorde att man fick lida framåt i banan också. Utöver det så var man också ruggigt skadedrabbade, vilket var hela anledningen till att exempelvis Donald Love fick speltid.

SITTANDE MITTFÄLTARE:

United spelade som bekant ett typiskt 4-2-3-1, vilket ibland såg ut som ett 4-1-4-1, men det är främst fem spelare som räknas in i kategorin sittande mittfältare: Schweinsteiger, Herrera, Schneiderlin, Fellaini och Carrick.

Av dessa var det den rutinerade tysken Bastien Schweinsteiger som presterade bäst och noterades för 3,10 på 30 matcher, vilket också gjorde honom ensam av innermittfältarna att komma upp i godkänt snitt. Detta dessutom samtidigt som tysken från och till drogs med skadeproblem och slet med tempot. Sen Mourinhos ankomst har han förpassats in i frysboxen.

Näst efter Schweini så återfanns spanske Ander Herrera och franske Morgan Schneiderlin på i princip samma betyg: den förre fick 2,79 på sina 34 matcher, och den senare hade 2,77 på sina 35 matcher. Båda hade svårt att övertyga i van Gaals evervinnerliga sökande efter ett funktionellt mittfält. Notoriskt felanvände belgaren Marouane Fellaini stannade till slut på 2,64 över 28 matcher, och åldermannen Michael Carrick hade stora problem med att hänga med och sätta prägel på matcherna, samtidigt som han hade väldigt få toppar, och detta speglas i hans snittbetyg på 2,58 över 36 matcher.

I överlag så hade van Gaal enormt svårt att få ihop ett funktionellt mittfält, och det led extra mycket av att Fellaini ofta skulle spelas som sittande mittfältare för att täcka upp då Blinds huvudspel knappast imponerade. Detta innebar däremot ett stort problem för mittfältet, vilket man inte klarade av att lösa. Bäst fungerade det ändå när Carrick var ensam sittande bakom två lite mer framskjutna mittfältare i Fellaini och Herrera, men det var en variant man inte körde särskilt ofta.

YTTRAR och ANFALLARE:

Här buntar vi friskt ihop alla yttermittfältare, anfallare och offensiva mittfältare, eftersom de flesta av dem spelade på flera olika positioner framåt.

Rekordförvärvet Anthony Martial landade på klart bäst betyg av de offensiva spelarna, då han över 46 matcher noterades för 3,24 i snitt, vilket stämmer bra då den unge fransmannen var direkt avgörande i väldigt många matcher för United. Tyvärr störtdök formen till EM och han har fortfarande inte återhämtat sig riktigt (det har ryktats mycket om personliga relationsproblem vid sidan av planen). Tvåa kom stjärnskottet Marcus Rashford som dök upp från ingenstans pga skadorna och sedemera hamnade på 3,00 i snitt över sina 17 matcher, med mål i debuten i alla tävlingar. Denna säsong har dock både Martial och Rashford förpassats till kanterna, där särskilt den senare haft svårt att bidra. Även unge Andreas Pereira nådde 3,00 i snitt, men det på blott 5 matcher.

Jesse Lingard tog också klivet in i a-truppen på allvar och noterades för hela 37 framträdanden, där hans uppoffrande spelstil trots allt landade honom på 2,84 i snitt. För högre betyg krävs att han börjar göra mer poäng. Javier ‘Chicharito’ Hernandez fick ihop 2,67 på tre matcher innan han skeppades iväg till Bayer Leverkusen där han gjorde braksuccé.

Därefter följer Uniteds tre klar sämsta vad gäller snittbetyget hos spelare som fick mycket speltid: megahypade holländaren Memphis Depay blandade energiska insatser med menlösa irranden, och han hade allt som oftast bara svårt att bidra med någonting – t.o.m. Lingard var bättre på att göra poäng. De få topparna holländaren hade kom i Europa League och CL-kval, mot Club Brügge och Midtjylland. I slutändan noterades han för 2,47 på 36 matcher.

Precis efter kom spanjoren Juan Mata, som fick 2,40 över sina 48 matcher. Den lille spanjoren var lagets absolut ojämnaste spelare och var dessutom den spelare som stod för de allra djupaste dalarna. Kapten Wayne Rooney hamnade blott 0,02 i snitt efter, på 39 matcher. Nådde mestadels inte lika djupa dalar som Mata, men var å andra sidan sämre i genomsnitt (med god marginal om Matas djupaste dalar ignoreras). Han stod dock för en stark säsongsavslutning och var en av de som visade absolut mest vilja när det gällde FA-cup-titeln.

Tre spelare fick dock lägre snitt, men utan att spela särskilt mycket: Adnan Januzaj fick 2,20 på 5 matcher innan han gick ut på en totalmisslyckad lånesejour i Borussia Dortmund. Numera är han utlånad till Sunderland. James Wilson och Nick Powell fick vardera en match som betygsattes, och båda fick en 2a i den matchen. Ingen av dem är kvar i United.

TRÄNARE:

Louis van Gaal fick betyg i 57 av 58 matcher, och noterades för 2,54 i snitt över dessa. Trots en vunnen FA-cup-titel så fick denne sparken och ersattes av José Mourinho.

***

Följande ‘avvikande’ betyg delades ut (dvs utanför standardbetygen 2-4):

6 – David De Gea borta mot Liverpool i Europa League, i en match där spanjoren fick göra superräddning på superräddning och ändå se sitt lag förlora, på grund av odugliga utespelare och manager.

5 – David De Gea (4: Soton borta, CSKA borta, Watford borta, Chelsea hemma), Chris Smalling (6: Spurs hemma, Newcastle hemma, Sunderland hemma, City hemma, CSKA hemma, Leicester borta), Luke Shaw (1: Newcastle hemma), Ashley Young (1: Swansea hemma), Michael Carrick (1: Stoke hemma), Bastien Schweinsteiger (1: Everton borta), Ander Herrera (1: Everton borta), Marouane Fellaini (1: Everton borta i FA-cupen), Juan Mata (2: Sunderland hemma, Wolves hemma), Anthony Martial (3: Soton borta, Stoke hemma, Everton borta i FA-cupen), Memphis Depay (2: Club Brügge hemma, Midtjylland hemma), Wayne Rooney (3: Club Brügge borta, Stoke hemma, Bournemouth hemma).

1 – Sergio Romero (1: Swansea borta), Chris Smalling (2: Newcastle borta, Midtjylland borta), Daley Blind (4: Arsenal borta, Midtjylland borta, Watford hemma, WBA borta), Marcos Rojo (2: Leicester hemma, West Ham borta), Matteo Darmian (3: Arsenal borta, Newcastle borta, Spurs borta), Ashley Young (3: Arsenal borta, Leicester borta, Spurs borta), Paddy McNair (2: Soton hemma, Midtjylland borta), Cameron  Borthwick-Jackson (1: Bournemouth borta), Michael Carrick (5: Arsenal borta, Bournemouth borta, Midtjylland borta, Pool borta i EL, Spurs borta), Morgan Schneiderlin (4: PSV hemma, Pool borta i EL, Villa hemma, West Ham borta), Ander Herrera (3: Soton hemma, Midtjylland borta, West Ham borta), Marouane Fellaini (2: Wolves borta, Soton hemma), Juan Mata (6: PSV borta, Arsenal borta, Stoke borta, Sheffield hemma, Soton hemma, Pool borta i EL), Jesse Lingard (1: Pool borta), Marcus Rashford (1: Leicester hemma), Memphis Depay (7: Swansea borta, Arsenal borta, Mboro hemma, Wolves borta, Stoke borta, Midtjylland hemma, Pool borta i EL), Adnan Januzaj (1: Soton hemma), Wayne Rooney (10: Villa borta, Swansea borta, Wolves borta, Arsenal borta, CSKA borta, City hemma, Leicester borta, Norwich hemma, Sheffield hemma, Pool borta).

0 – Daley Blind (1: West Ham borta), Juan Mata (3: Bournemouth borta, Midtjylland borta, WBA borta), Wayne Rooney (1: Mboro hemma).

Tränare Louis van Gaal utmärkte sig bara åt det negativa hållet med: 0 x4 (Bournemouth borta, Midtjylland borta, Pool borta i EL, West Ham borta) samt 1 x8 (Arsenal borta, Mboro hemma, West Ham hemma, Wolves borta, Norwich hemma, Stoke borta, Soton hemma, Spurs borta).

***

Bästa rad för spelare är som redan nämnts Chris Smallings 5-4-4-4-5-4 i matcherna mot CSKA H, WBA H, Watford A, PSV H, Leicester A och WHU H.

Sämstra rad tillhör däremot kapten Wayne Rooney som i matcherna mot Wolves H, Arsenal A, Everton A, CSKA A, City H, Mboro H och Crystal Palace A noterades för raden 1-1-3-1-1-0-2…

…vilket inte räcker för att bräcka allas vår favoritgeni Louis van Gaal som mot Watford A, PSV H, Leicester A, WHU H, Wolves A, Bournemouth A, Norwich H och Stoke A fick ihop föga imponerande 2-2-2-1-1-0-1-1 innan den avbröts med en 4a mot Chelsea hemma.

Det är ändå anmärkningsvärt att Juan Mata tilldelades hela 3 nollor, men det tyder på att även om han hade sina toppar så hade han oerhört djupa dalar. Det stämmer också in på profilen att han är en ‘lyxlirare’ som behöver ett fungerande lag runt sig. Blandade och gav gjorde ju annars kapten Rooney, men 10 ettor säger det mesta om hur hans form egentligen såg ut mestadelen av säsongen.

Säsongens tre bästa matcher överlag kom hemma mot Stoke (4,00 i snitt för betygsatta deltagare), City borta (3,85 i snitt) samt Everton borta (3,79 i snitt).

Memphis Depay fick göra flest korta inhopp – 9 stycken som inte betygsattes. Marouane Fellaini och Andreas Pereira gjorde 6 var.

Endast nio spelare (sju, om vi räknar bort målvakterna De Gea och Romero) slapp göra inhopp som var för korta för att betygsättas: Chris Smalling, Cameron Borthwick-Jackson, Guillermo Varela, Juan Mata, Marcus Rashford, Wayne Rooney och Javier Hernandez. Samtliga andra gjorde minst ett.

***

För att återkoppla på bloggens början så kan väl sägas att nej, jag tror inte att det är precis så enkelt. Problemen är betydligt mer djupgående än att det bara råkar saknas en uttalad centrallinje. Problemen, vilket oroar mig, sträcker sig betydligt djupare (i mitt tycke, i varje fall). Först och främst: Ed Woodward. En affärsman som är en mästare på att fixa sponsorkontrakt, och som har lärt sig att värva spelare. Men kan han någonting om fotboll? Högst tveksamt. Finns det någon tydlig styrka, kompetens eller ledarskap i styrelsen ifråga om det? Högst tveksamt.

Den punkt United befinner sig i just nu befinner man sig i på grund av en total intern kollaps efter att Sir Alex Ferguson avgått. Hela Uniteds struktur hade under 25 år utgått från Sir Alex Ferguson som manager. En central, stark manager som bestämde allt. Det var Sir Alex som pekade på vem han ville ha, och David Gill och dennes företrädare som rodde affärerna i hamn. Det var en långsiktighet och en manager som satt bergsäkert. Så vad hände?

Sir Alex avgick, och David Gill följde med. In kom Ed Woodward, tänkt enbart som ersättare för David Gill (på kort sikt gick det illa, på lång sikt kan det gå helt okej). Som manager kom David Moyes in – han var rätt val. Men man klarade inte av att ha tålamod, och Moyes fick gå efter inte ens ett år. Det var exakt här problemet cementerades – strukturen var intakt, men ingen manager kan längre känna den långsiktighet som krävs för att det ska fungera. Louis van Gaal och José Mourinho har inte lyckats än, och den förre lyckades uppenbarligen inte heller. Kraven på kortsiktiga framgångar lamslår en manager som måste bygga om, särskilt om det är något så stort som en centrallinje som måste fixas – van Gaal försökte desperat tejpa ihop Rooney utan framgång.

United har hur mycket pengar som helst, och ekonomiskt har man muskler som ingen annan – men man har ingen ledare. Varje tränare vill värva, men de värvar för sin egen tanke, och det har vi sett EXAKT hur det går i Sunderland. Tränare efter tränare som fått värva sitt, och sen blivit sparkad. Ett missmatchande lapptäcke av värvningar utan någon högre tanke. Precis vad United har nu. Värvningarna görs för namnets storlek, i sann affärsanda, utan att vidare tänka på någon långsiktig strategi eller hur laget egentligen ska byggas, eller helt enkelt för att fixa de mest akuta problemen just nu utan att se hur det påverkar andra pusselbitar. Paul Pogba känns som ett perfekt exempel på detta – ett stort namn som ska komma in och vara en quick fix – utan att man faktiskt har klart för sig hur.

Det faktum att man dessutom hellre spelar spelare som knappt håller PL-kvalitet (likt Marcos Rojo, och Daley Blind som mittback) hellre än de egna talangerna som skulle kunna utgöra en framtida centrallinje, det säger mycket. Spelare som Blind kan aldrig utgöra en centrallinje för United, särskilt inte som mittback, men ändå är det så han används. Rent generellt så undrar jag väldigt mycket hur Uniteds scoutingnätverk alls är uppbyggt numera, och hur det används. För någon vidare värvningsstrategi har man inte och den fotbollsmässiga kompetensen tycks saknas högre upp i organisationen samtidigt som klubbens hela struktur beror på att managern kan och vet – vilket inte går med den marknadsmässiga kortsiktigheten som råder.

Så hur länge kan egentligen José Mourinho sitta säkert? Hur stark är hans roll? Portugisen ser inte ut att må bra – han är butter, sur och påminner mycket om den pressade man som ballade ur totalt för Chelsea förra säsongen. Hur bakbunden är han egentligen i klubben? Det finns många frågor, och väldigt få svar, men för tillfället ser Uniteds framtid mörk ut. Hur mycket man än polerar ytan så förblir kärnan rutten.

Felix
Felix - fredag, 04 november 2016 21:07

death_khand@live.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (3)

 1. Ömer 404 dagar sedan

  Bra skrivet Felix. Det gör ont i hjärtat att se United så tamt. Spelarna pissar på historien som märket på deras tröja symboliserar.

  • Sauron 404 dagar sedan

   DETTA:

   Problemen är betydligt mer djupgående än att det bara råkar saknas en uttalad centrallinje. Problemen, vilket oroar mig, sträcker sig betydligt djupare (i mitt tycke, i varje fall). Först och främst: Ed Woodward. En affärsman som är en mästare på att fixa sponsorkontrakt, och som har lärt sig att värva spelare. Men kan han någonting om fotboll? Högst tveksamt. Finns det någon tydlig styrka, kompetens eller ledarskap i styrelsen ifråga om det? Högst tveksamt.

   Håller med, det handlar inte speciellt mycket om att spelare inte tar 100% hemmåtlöpningar, att Miki inte anpassat sig till England eller att spelare pissar på historien. Det är klubben, företaget, själv som pissat på sig.

 2. Sir Alex Ande 342 dagar sedan

  Man kan inte göra annat än att skratta åt det här blogginlägget i efterhand. Jag känner igen mig i allt du skriver i princip och var också verkligen oroad vid den tidpunkt jag tänker mig att du skrev ned detta. Även om jag hade vidhållit att Mourinho är rätt man in i döden pga att jag inte klarar ett till tränarbyte nu på ett tag 
  Det är sjukt hur fort det vänder ändå?
  Våra värvningar av Mkhi, Ibra, Bailly och Pogba kan man väl knappast ge något annat är MVG i betyg såhär halvvägs in i säsongen? Ed Woodward har fått upprättelse minst sagt.
  Mourinho har lyckats vända en känsla av stor oro till stor hoppfullhet inför framtiden. Verkligen starkt jobbat enligt mig då han var nere på botten och vände.
  Rojo förvandlade sig själv från en pajas till en världsback över en natt, det är bara att tacka och ta emot.
  Centrallinjen som får ta en jävla massa skit i ditt blogginlägg har förvandlats till kanske ligans starkaste med De Gea, Rojo-Blind, Pogba-Herrera-Carrick + Ibra?

  Det vore kul om du kunde göra ett nytt blogginlägg där du uppdaterar läget kring alla dessa frågetecken du tar upp.

  Eller vad säger du själv Felix?