Home
Inget konto? Registrera dig!

Den belgiska invasionen har nått Manchester United

Utan att imponera överdrivet mycket vann alltså United mot Crystal Palace med säkra 2-0. Ur spelmässig synpunkt var det ingen solskenshistoria, det krävdes en tveksam straff för att målskyttet skulle lossna. Innan dess hade United inte skapat så extremt många målchanser, trots att man hade ett enormt spelövertag. Jag tror, med handen på hjärtat, nästan aldrig jag har sett ett lag varit så överlägsna sett till spel och hur man förhindrade motståndarna att skapa något. En målchans skapade man i Crystal Palace men i övrigt rörde De Gea endast bollen när han fick tillbakaspel från sin backlinje. Trots spelövertaget skapade United alltså på tok för få chanser, allt såg genomgående bra ut fram till den sista fjärdedelen där missförstånd uppstod alltför ofta. Men 2-0 är 2-0, och att vinna den här typen av matcher är nog så viktigt.

Jag nämnde efter matchen mot Liverpool att man då inte borde ha startat med Ashley Young som varken hade matchvana eller form att tillgå. Jag kände istället att Moyes, om han nu ämnar använda honom regelbundet, borde spela in honom i en lättare match, som den mot Crystal Palace. Såhär i efterhand kan jag inte undgå att känna mig lite nöjd. Uniteds kantspel har hackat rejält de senaste åren och det är en dimension som behövs i mer eller mindre varje lag. Young visade idag att han fortfarande besitter stora kvaliteter och att han gillar att vara i centrum. Idag var det av både positiva och mindre positiva anledningar. För samtidigt som han är en fantastisk dribbler har han en förmåga att alltför ofta, bokstavligt talat, dyka i närkamper. Så även idag, och även om jag ställde mig tveksam till det gula kortet han fick för “filmningen” så är det något han bör slipa bort. Jag kunde inte låta bli att tänka hur det skulle se ut om Valencia anammade Youngs vilja att utmana och dribbla, tror att han skulle kunna bli en ledande figur i klubben då eftersom han redan har snabbheten och en fin inläggsfot.

På tal om vilja att utmana. Vi har de senaste åren sett en stor drös av belgare fullkomligt invadera Premier League och framför allt dess toppklubbar.  Detta beror förstås på att den belgiska ungdomssatsningen gett goda resultat och spelare som Kompany, Hazard, Lukaku, Vertonghen och Vermaelen är idag stora profiler i sina klubbar. United har inte tagit del av denna invasion på allvar förrän idag, lördag 14/9. Då fick vi se två belgare, från två skilda världar, göra debut för klubben. Marouane Fellaini, spelaren som kostade mer än 250 miljoner kronor att köpa loss från Everton samt Adnan Januzaj, 18-åringen som imponerat på försäsongen. Att Fellaini kommer att bli en tillgång kan vi nog alla räkna kallt med, men då var det mer spännande att se unge Januzaj.

Vi ska komma ihåg, detta var en hemmamatch mot Crystal Palace och bortalaget hade 0-1 samt en spelare utvisad, men jag tycker ändå insatsen är värd att uppmärksammas. Det som slog mig var sättet Januzaj agerade på, som om han hade spelat den här typen av matcher hela förra säsongen. Allt han gjorde på planen kändes så självklart och samarbetet med Evra fungerade utmärkt efter bara någon minut. Efter att ha sett debuter från unga spelare som Pogba, Zaha, Fabio, Rafael med flera, så var det här något helt annat. Januzaj agerade bestämt, med en självklarhet i sitt spelsätt och utmanade med framgång på vänsterkanten. Jag hade bara sett honom kort innan den här matchen men känner mig nu övertygad om att han kan bli ett spännande inslag under den här säsongen, så tillvida att han fortsätter agera med samma självklara inställning.

Nu väntar alltså ett möte med Bayer Leverkusen i veckans Champions League och senare ett derby nästkommande söndag. Jag ser gärna att United sparar ett par spelare i veckans match för att satsa allt i ett derby som inte kommer vara avgörande för resten av säsongen, men likväl kan sätta tonen för densamma. Vi har redan förlorat mot Liverpool, en till förlust skulle vara dråplig och eventuellt skadlig för lagets självförtroende. Kanske kan Januzaj få chansen i Champions League? Det vore något.

 

Keep the red flag flying high!

jesper
jesper - lördag, 14 september 2013 16:23

jesper@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (5)

 1. richard 1551 dagar sedan

  en bra artikel….jag tror också på januzaj….undra bara vart han ska få plats,,,,hoppas han kan bli ytter eller cmf…..young har nog nått sin topp tyvärr.Jag tror inte young blir bättre än så här

  • richard 1551 dagar sedan

   fellaini tror jag grymt mycket på

  • jesper
   jesper 1549 dagar sedan

   Jag ser honom som en renodlad ytter, det är där han gör sig bäst och inte minst är det på den positionen United haft lite problem de senaste säsongerna. Young verkar vara pånyttfödd och om vi bortser från hans konsekventa filmande så tror jag att han kan bidra med mycket den här säsongen, förutsatt att han får förtroende på vänsterkanten. Förhoppningen är att laget kan närma sig samma kantkvalitet som man besatt för 5-6 år sedan

 2. Affe 1548 dagar sedan

  Belgarna,javisst imponerar dom lite överallt.Tycker det är lite konstigt
  att “experterna” nästan glömt bort dem inför VM i Brasilien. Dom kommer
  bli livsfarliga om dom får ihop det. Beträffande Januzaj läser jag nu att shitty
  lurar i vassen.Hans kontrakt går ut i år och vi har tydligen förhandlat sedan
  april.Varför alla förhandlingar ska vara så tröga,begriper inte jag iaf.Ju längre
  sånt drar ut på tiden desto oroligare och ovissare.På tiden att Woodward
  kommer till skott för det är viktigt för framtiden.Jag vill inte ens tänka tanken
  att shitty snor åt sig honom.Vad förra matchen anbelangar tycker jag du har
  missat en sak.Anderson,hur många chanser ska han få? Tycker inte han bidrar
  med någonting positivt överhuvudtaget.Kunde förstått det om han var ung
  men det kallas man väl knappast för vid 25 års ålder? Åtminstone inte inom
  fotbollen. Han räcker helt enkelt inte till på den här nivån,tyvärr.Eller vad
  tycker du.

  • jesper
   jesper 1548 dagar sedan

   Det är mycket man ska få med i en matchsummering ;)
   Anderson ja, vad ska man säga? Jag vill inte påstå att han är genomgående värdelös, däremot blandar han på tok för mycket för att aspirera på en kontinuerlig startplats. Detsamma gällde mot Crystal Palace där han blandade säkert och stabilt spel med katastrofala ingripanden. Det är en utsatt position för oss, tror det är därför han är kvar i klubben. Men höjer han sig inte ligger han illa till, den saken är klar.