Home
Inget konto? Registrera dig!

Därför tror jag det blir Mourinho

Det är enligt mig mycket som talar för att Mourinho är ett mer logiskt alternativ än Moyes…

Det hör inte till vanligheterna att jag skriver blogginlägg då jag sköter de objektiva nyhetsflödet på Unitdsverige, men en dag som denna måste även jag ventilera åsikter.

Den stora frågan är givetvis vem som tar över efter Sir Alex. Enligt tidningarna, även trovärdiga Sky Sports, så är David Moyes favorit till uppdraget men även Mourinho nämns. Frågan är om David Moyes har den erfarenhet som krävs för att ta över en enorm klubb som Manchester United, även ett av världens största varumärken. Visserligen så har han gjort ett stort arbete i Everton under över tio års tid och dessutom jobbat med små medel, men hans erfarenhet av titlar och framförallt spel i Champions League är bristfällig och obefintlig.

Moyes kontrakt med Everton går ut till sommaren och han har ännu inte förlängt, vilket givetvis kan ses som en indikation på att han är redo för ett nytt uppdrag men man måste ändå säga att det skulle vara anmärkningsvärt om man lyckats hålla det så hemligt. Givetvis har Sir Alex tänkt länge och väl på beslutet att lämna sin tron och givetvis är jobbet med ersättaren långt gånget, om inte klart. Skulle Moyes vara ersättaren så borde media ha snappat upp det genom någon vistelse på Old Trafford, möte med United-representant, rykte som spridit sig etc, kan man tycka. Visserligen har han alltid nämnts som en het kandidat till att ta över klubben men det har varit tyst om det på sistone och i och med att han alltid setts som en tänkbar kandidat så borde han ständigt vara hårdbevakad eftersom det alltid spekulerats i Sir Alex pension.

Att Sir Alex och Mourinho är goda vänner och har en ömsesidig respekt för varandra är ingen hemlighet och portugisens meritlista talar för sig själv. Det sägs ofta att de båda är varandras motpoler och att Mourinho är lite för mycket “strulpelle” för att passa in i Unitedprofilen, men Sir Alex är väl också en färgstark karaktär som ofta skapat rubriker? En upprorsmakare om man så vill. Kanske inte till samma grad som Mourinho men han är ändå en man som syns, hörs och säger vad han tycker på gott och ont.

Att de båda dessutom kunnat ses i samband med Uniteds och Reals matcher i Champions League, ta ett glas vin på kontoret efter match och diskutera framtiden i lugn och ro utan att media tror att deras möte handlar om jobbet som manager i United bör man också fundera över. Skulle de båda vännerna setts under andra omständigheter skulle givetvis spekulationerna exploderat, men ett vänskapligt glas vin efter match hör till vanligheterna och vad som sagts där bakom lyckta dörrar är det ingen som vet.

Mourinho sägs vara mer eller mindre klar för Chelsea, men alternativet att ta över United har inte (offentligt) funnits förrän i dag. Att Mourinho skulle gå tillbaka till Chelsea verkar i mina ögon dessutom ganska ologiskt. Den mannen söker nya utmaningar och vill bygga sitt CV. Att ta över och försöka fylla Sir Alex skor är den största utmaningen inom sportens värld och det mest prestigefulla jobbet inom sportens historia. Det skulle passa honom som handen i handsken – frågan är om de konservativa gentlemännen i Uniteds styrelse tycker detsamma. En sak är dock väldigt säker. Sir Alex har en tung röst i frågan och han tycker bra om Mourinho.

Man bör även betänka de affärsmässiga aspekterna kring valet av manager. Uniteds aktie rasade i dag när Fergusons avgång offentliggjordes. Glazers behöver göra ett statement och klubben behöver fortsätta att underhålla sitt extremt starka varumärke omgående genom att fortsätta skörda framgångar. Givetvis långsiktigt, men även kortsiktigt. David Moyes är som sagt en utomordentligt skicklig manager men skulle han klara av att ta över ett jobb med så hög profil och skulle det konvertera i troféer omgående? Det är ett stort frågetecken. Visserligen passar han Uniteds profil. Han är skotte, han är disciplinerad och långsiktig och lite av en underdog som skulle kunna gjutas in i formen.

Mourinho däremot har tagit titlar med varenda klubb han varit i sedan Porto och skulle antagligen vara ett snabbare recept på direkta och fortsatta framgångar. Det skulle vara ett statement som är starkt nog för att underhålla varumärket. Världens näst mest meriterade aktiva manager tar över jobbet efter världens mest meriterade.

Mourinho är dock inte känd för sin lojalitet men skulle han ta över jobbet i United så har man säkerligen klargjort att det inte finns på kartan att lämna efter ett par år, och det bör vara något han respekterar och är införstådd med. Han har vid tidigare tillfälle sagt att det inte går att jobba långsiktigt i Italien och Spanien, och återvänder han till England så finns det med stor sannolikhet en långsiktig ambition. Att jobba långsiktigt i Chelsea har visat sig vara svårt. Det har han själv fått erfara och för att ta ett färskare exempel så sparkades Di Matteo trots att han vann både FA Cupen och Champions League med klubben bara några månader innan Abramovich sa tack och hej.

David Gill sa i dag att man givetvis kräver att ersättaren har den nödvändiga erfarenheten av både inhemsk (engelsk) och europeisk fotboll. Mourinho har VUNNIT Champions League med både Porto och Inter, samt tagit Real till ett antal semifinaler , och han har vunnit Premier League med Chelsea. David Moyes har alltid gjort ett bra jobb med Everton men han har ingen erfarenhet av att vinna titlar och hans enda erfarenhet av Europa-spel är några vändor i Europa League med Everton.

Jag tror inte heller Sir Alex skulle kunna lämna sin post i vetskapen om att Mourinho kommer tillbaka till Chelsea och får en enorm transferbudget att handla för. Den vänskapliga rivaliteten och faran för en lång framgångsrik period för Chelsea, tror jag skulle vara för vansklig för Sir Alex att beskåda från håll. Det enda jag kan tänka mig är att Sir Alex känner sig bekväm med pensionen då han vet att det är just Mourinho som tar över United och inte Chelsea.

Kontentan av detta är att jag – trots tidningarnas odds – tycker att Mourinho, med tanke på Gills uttalande, de affärsmässiga aspekterna, värdet på aktien, tidpunkten för offentliggörandet av pensionen, erfarenheten hos de båda kandidaterna, relationen mellan Sir Alex och Mourinho, verkar som det mest logiska alternativet. Men visst. Det kan ju bli någon helt annan också. Det lär klarna väldigt snart.

Alex
Alex - onsdag, 08 maj 2013 18:31

alex@unitedsverige.se

Redaktör Unitedsverige

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (1)

 1. Affe 1606 dagar sedan

  Där högg du som tur var riktigt i sten!Ett bra tag var jag riktigt
  orolig för att du och många andra skulle få rätt och Mourinho
  skulle bi vår nya manager.Med sin bakgrund hade han inte alls
  passat in här.Peta motståndarmanagern i ögat!Vill vi ha en sådan
  i vårt lag? Där gick i alla fall gränsen för mig,du måste väl för hälsefyr
  kunna uppföra dig anständigt när du har hela fotbollsvärldens ögon
  på dig.Så tack för att det fanns klokare personer i Uniteds styrelse!
  Står bakom Moyes till hundra procent.