Home
Inget konto? Registrera dig!

Centralt eller kant?

Det förvånade många när Sir Alex under ett par matcher i början av säsongen valde att slopa Uniteds berömda kantspel till förmån för en mer central startelva. Sedan dess har han under säsongen växlat mellan uppställningarna och man ställer sig frågan hur Uniteds spelsystem egentligen kommer att se ut inför nästa säsong? Silly Season närmar sig och spekulationer och rykten börja ta fart. Och svaret på frågan kan ligga i två speciella namn som diskuterats flitigt.

I föregående inlägg tog jag upp Uniteds behov av någon som kan styra mittfältet och idén gick ut på att flytta ner Rooney i en sådan roll, av många olika anledningar. En annan spelare som ingick i den startelvan var Dortmund och Bundesligas målkung Robert Lewandovski. Spelaren har ryktats till United en längre tid och under förra sommaren var en övergång på tapeten, men affären lades på is. Nu har Lewandovski antytt att han inte kommer förnya sitt kontrakt och kommer med största sannolikhet lämna Dortmund i sommar. Det påstås att Uniteds intresse kvarstår men nu ska också Bayern München ha gett sig in i jakten och vissa källor hävdar till och med att en affär redan ska vara klar mellan de tyska giganterna. Skulle dock spelaren gå till United antyder det i min värld att Ferguson väljer att ha en mer central spelidé. Även om Chicharito lämnar är Lewandovksi inte en spelaren man värvar för att ha som bänkvärmare och detta skulle då i mina ögon blir scenario nummer ett:

Man väljer att ha en liknande startelva jag tog upp i förra inlägget där Rooney, Kagawa, van Persie och då Lewandovski används samtidigt. Tanken kan då vara att Rooney och Kagawa spelar väldigt fritt i banan och ger understöd i defensiven. Mot lite sämre lag kan även Welbeck användas då även han har visat sitt defensiva tänkande och löpvilja. Detta skulle då ge United en central trio med Kagawa-Rooney-Welbeck som alla roterar offensiv/defensiv där Rooney är den som tar det största defensiva ansvaret tillsammans med Carrick och fördelar fram bollarna till de övriga fyra offensiva spelarna. Möjlig uppställning:

van Persie Lewandovski

Kagawa Rooney Welbeck

Carrick

När det står ett aningen bättre lag på andra sidan slopas Welbeck till förmån för t.ex. Cleverley för att ge mer stabilitet i defensiven och ger en mer 4-2-3-1 uppställing med RvP lite bakom Lewandovski. Detta skulle dock göra att Rooney mer får förhålla sig till höger som utgångsposition. Men tanken är att rotationen på spelarna skulle skapa svårigheter för motståndarna och vi har sett att RvP gärna drar sig ut till vänster och detta skulle möjliggöra att Rooney drar sig mer in i banan. Möjlig uppställning:

Lewandovksi

Kagawa RvP Rooney

Carrick Cleverley

Ha i åtanke att dessa uppställningar är inget som jag själv vill ha utan mer en analys hur Ferguson kan ha tänkt vid en värvning av Lewandovski. Vid matcher mot riktig bra lag skulle förmodligen båda dessa uppställningar vara svåra att tillämpa.

Då lämnar vi den möjliga värvningen av Lewandovski och går istället in på en annan spelare som även han ryktats flitigt till United, nämligen James Rodriguez. Colombianen har länkats till United under flera transferfönster och denna gången sägs det att någon av Nani eller Anderson kan ingå i en eventuell delbetalning. Portos prislapp på 36M£ har avskräckt klubben men nu kan alltså lösningen vara att skicka någon av dessa åt motsatt håll. Sanningshalten i dessa ryktena kan vara svårt att sätta fingret på, men det har snackats frekvent om detta en längre tid. En värvning av Rodriguez skulle visa att Sir Alex vill fortsätta med det så framgångsrika kantspelet då Wilfred Zaha redan är klar för klubben. Vi skulle i så fall sitta med än mer överflöd på dessa positioner men med tanke på Nani, Young och Valencias prestationer under säsongen är det högst troligt att någon av dessa lämnar i sommar. Detta skulle även öppna dörren till en värvning av en ny central mittfältare, vilket enligt min mening behövs om en mer klassisk 4-4-2 uppställning ska tillämpas. Möjlig uppställning:

van Persie Rooney

Rodriguez Carrick Cleverley/Ny? Zaha/Valencia

Av Nani/Young/Valencia värdesätter jag trots allt den sistnämnde högst och kan han komma upp i den standard har visat föregående säsonger är han en av ligans bättre yttrar. En spelare som dock kommer i kläm med en sådan uppställning är Kagawa, som jag själv tror har mycket mer att ge och efter en läroår i klubben är värd att få en ärlig chans. Han skulle i så fall agera reserv till Rooneys släpande position och skulle förmodligen få sparsamt med speltid. Men lika bra som det kan vara med en bred trupp, lika dåligt kan detta vara för den enskilde spelare som behöver speltid för att utvecklas.

Personligen tror och tycker jag att den senare uppställningen skulle vara det bästa alternativet för United. När vi haft kantspelare som hållit hög standard har det visat sig vara mycket framgångsrikt. Under Ronaldos glansdagar på kanten var United mer eller mindre ostoppbara, och självklart kommer jag fortsätta drömma att CR7 ska göra den där magiska återkomsten i klubben. Dock ser jag fortfarande affären som såpass orimlig att jag inte går in närmare på uppställningar med hans namn inkluderat. Än så länge.

Vad föredrar Ni och vilka spelare tycker Ni skulle tillföra United mest i det offensiva spelet?

Johan Kuylenstjerna
Johan Kuylenstjerna - söndag, 07 april 2013 18:13

johan@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (2)

 1. Youssef 1660 dagar sedan

  Bra analys över dagsläget! Det här är en fråga som skapar stor förvirring, inte minst hos mig. Jag har tidigare nämnt att det bör vara ett allt eller inget. Alltså ska en elva ha total fokus central eller total fokus på kanterna. Det mellanting som sker idag där oftast Valencia agerar som den enda renodlade yttern ger ett knackigt spel och trots att resultaten kommer så har spelet inte sett övertygande ut. Däremot är försvaret bättre i jämförelse med tidigare matcher denna säsong.

  Det kan vara nyttigt att ha möjligheten att använda båda speltyperna, där en elva (likt din senaste) används ena gången medan mer central spelsätt används i andra matcher. Men om man roterar på liknande sätt mellan startelvor så ser jag inte Lewandovski som en bra värvning. Att ha ännu en rutinerad striker på bänken är inte bra.

  Att Zaha ansluter till sommaren ställer ännu fler frågor kring “problemet”. Frågan är inte om Ferguson väljer att skola om honom till en mer central drivkraft? Jag utesluter då en värvning av Lewandovski samtidigt som Rooney får agera som striker. Jag formerar elvan enligt din första elva, bara att Rooney och Lewandovski byter plats samtidigt som Zaha tar Rooney’s. Jag tvivlar på att Zaha skulle agera i sådan roll, men i och med dagens trend där alla yttrar tycks skolas om till offensiva innermittfältare är det inte helt omöjligt.. Bra exempel är ju Bale på senare tid. Mata lirade många gånger ytter i Valencia om jag inte minns fel. Väljer man att byta spelstil så är det bara att låta Zaha spela på yttern samtidigt som man sparat pengar på Lewandovski. Det skapar dock lite problem för Zaha och frågan är om han skulle hantera det och lyckas hålla en stabil form.

  • Johan Kuylenstjerna
   Johan Kuylenstjerna 1657 dagar sedan

   Håller egentligen helt med dig på punkt ett och två. Jag har ganska svårt att förstå en värvning av Lewandovski men det hade också varit svårt att klaga på att få in en spelare av den klassen och förmodligen till ett bra pris. Men jag håller personligen en värvning av Rodriguez högre.

   Jag har egentligen sett för lite av Zaha för att säga om han kunnat passa i en sådan position. Det jag har sett och blivit imponerad av är hans fart och inlägg och skulle i så fall hellre dra in Kagawa i banan. Men jag förstår ditt resonemang!