Home
Inget konto? Registrera dig!

Är ytterligare en saga på väg att ta slut?

Gårdagens magiska kväll på Old Trafford inbringade många olika känslor. Fergusons tal och publikens inramning var oerhört rörande. En stor glädje efter att åter igen se laget sträcka bucklan mot skyn. Men också vemod och fundersamhet. Wayne Rooney sägs ännu en gång vilja lämna Manchester United. Och jag undrar om inte måttet nu är rågat. I alla fall för min egen del.

Misstolka mig inte. Hade jag själv fått bestämma hade Rooney avslutat sin karriär i den vackra röda tröjan. Även att han under sina år i klubben haft sina dalar, ser jag ändå honom som en av Uniteds viktigaste spelare de senaste åren. Och jag hade verkligen sett fram emot att ha honom i den där centrala mittfälts positionen bredvid Carrick nästa säsong. Frågan är bara om det blir någon mer säsong överhuvudtaget.

Rooney har två år kvar på sitt kontrakt och Ferguson ska ha nekat spelarens transferbegäran för ett par veckor sedan. Men ska man verkligen ha kvar en spelaren som inte vill spela i klubben? Som inte kan finna sig i att vara en i laget utan ska gnälla för att denne blivit förpassad till bänken vid enstaka matcher? Jag tycker inte det. Jag tycker inte att man ska bryta klubbens signum bara för att spelaren heter Wayne Rooney. Ingen spelare är större än laget och så kommer det också fortsättningsvis att vara, även att Sir Alex inte längre står vid sidlinjen. Man tycker att Rooney bör ha lärt sig en läxa sedan kontraktsbråket 2010. Det tog lång tid för många att förlåta honom efter det. Vissa har nog inte förlåtit honom än idag. Och ska nu samma visa spelas upp igen? Nä, då kan allt Wayne Rooney lämna Manchester United för gott.

Det som egentligen känns tuffast om Rooney nu lämnar är inte enbart att vi tappar oerhört mycket kvalité. Vi tappar även en spelare som varit i klubben i 10 år, som väl känner till klubben och dess filosofi, en ryggradsspelare helt enkelt. När Ferdinand, Vidic, Scholes m.fl varit skadade har det känts oerhört tryggt att ha Rooney på planen, även om hans prestationer inte alltid varit vad man önskat. När Scholes nu slutar, Giggs är inne på sista versen och Ferdinand, Vidic, Evra förmodligen inte har så många år kvar, skulle det kännas än mer jobbigt att tappa en spelare som Rooney. Ser man till enbart till kvalité finns det alternativ som kan ersätta honom, även om de är ganska få. Men ser man det i ett större perspektiv är han tyvärr näst intill oersättlig. Det skulle möjligtvis vara Cristiano Ronaldo, han vet vi har ett stort hjärta för klubben och hans kvalitéer ifrågasätter nog ingen. Och skulle nu Rooney komma att säljas, är jag helt säkert på att en storvärvning kommer att ske, annars skulle förutsättningarna inför nästa säsong vara markant försämrade med både Sir Alex och Rooney ur bilden. Två individer som har betytt oerhört mycket för klubben skulle vara grymt jobbigt att tappa under en så pass kort tidsperiod.

Även att Rooney förmodligen inte skulle sakna anbud från olika klubbar funderar jag ändå vart han egentligen skulle passa in. Att han skulle gå till någon annan klubb i England ser jag nästan som orimligt, så pass mycket hjärta för klubben hoppas jag att han trots allt har. Möjligtvis PSG, men skulle han verkligen vilka spela i den franska ligan efter så pass många år och stormatcher i Premier League? Jag ser det som ytterst tveksamt. Barcelona och Real Madrid finns alltid på kartan. Real har dessutom gått ut med att Gonzalo Higuain kommer att säljas och två nya anfallare kommer att inhandlas. Men skulle Rooney passa i Real och den spanska ligan? Jag har även svårt att tro det. Vi kan ju bara titta på hur Michael Owen förstörde sin karriär i och med flytten till Real. Bayern München är det alternativ som återstår och även har snackats om endel på senare tid. Trots att klubben redan besitter 2 anfallare av hög klass kan förstärkning vara nära till hands. Vi vet ju redan att det ryktats en hel del kring Robert Lewandovski och att även han kan göra en kontroversiell övergång likt Mario Götze från Dortmund till Bayern. Men även att Bayern besitter en mycket god ekonomi så ställer man sig frågan om dom är villiga att betala de pengar som Rooney väntas kosta. Inför säsongen värvades Javi Martinez från Atlethic Bilbao för över 30M£ och Götze väntas kosta ungefär lika mycket. Även Rooneys prislapp bör ligga i de trakterna och det känns nästan i överkant. Bayern är starka ekonomiskt men har inte oändligt med pengar likt City och PSG. Det är något som talar starkt emot en övergång till de tyska giganterna. Visst hade en Rooney i form slagit sig in i de flesta startelvorna, men finns det egentligen en rimlig destination för honom?

Såpan om Wayne Rooneys vara eller icke vara i Unted lär tyvärr bli en följetång i sommar. Förhoppningsvis tar han sitt förnuft till fånga och inser att platsen för honom är i den röda delen av Manchester. Fortsätter han dock på samma sätt och någon klubb kommer med ett bra bud bör vi sälja honom. För hur mycket jag än vill ha kvar Rooney och hur mycket han än betytt och betyder för klubben, är ingen oumbärlig i Manchester United. Inte ens Wayne Rooney.

Johan Kuylenstjerna
Johan Kuylenstjerna - måndag, 13 maj 2013 14:10

johan@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (1)

  1. jesper
    jesper 1624 dagar sedan

    Helt rätt, har samma känslor för Rooney. Väl på plan har han inte varit något annat än ett föredöme men utanför planen har det varit en annan Rooney som huserat, inte minst då sedan 2010. På ett sätt kan jag förstå honom, det är säkerligen frustrerande att inte få spela på sin favoritposition mer än en handfull matcher per säsong, å andra sidan har han en förbannat bra lön, spelar i ett fantastiskt lag och kan egentligen inte klaga så enormt mycket på sin tillvaro. Men mycket vill ha mer…. som vanligt.