Home
Inget konto? Registrera dig!

45 anledningar till vår tabellplacering

Klockan har precis tickat förbi midnatt när jag börjar skriva det här. Redan här undrar vissa av er hur jag kan sitta och skriva detta en lördagsnatt. Sjukdom är svaret. Då jag har varit väldigt inaktiv här de senaste månaderna (året) så började det idag klia i fingrarna när jag smuttade på en whiskey för lindra smärtan i halsen (vilken myt det är). 

 

Nu ska det inte handla mer om mig. Igår vann vi mot, ett för dagen uruselt, Hull. För många kan det betraktas som en självklar vinst och inget man ska hurra över eller fira på något större sätt. För två år sedan hade jag tagit den här segern för givet och inte firat märkbart. När spelarna klev av gräsmattan på Old Trafford igår eftermiddag tog jag en stor lättande suck. Vi må ha besegrat ett för mig förvånansvärt svagt Hull men vi hade gjort det på ett överlägset och ett enormt skönt sätt.

Hull var aldrig nära att ens komma in i matchen, den var vår från början till slut. Och då tappade vi ändå vår bästa spelare redan efter 13 minuter.

Men vi lägger Hull-matchen åt sidan för några rader och väljer istället att vända blicken på säsongen som gått. Varför ligger ett Manchester United med Angel Di Maria, Falcao, Wayne Rooney, Robin van Persie, Juan Mata osv på en fjärdeplats med förluster mot bla Leicester bland resultaten? Jag ska försöka sätta fingret på det.

Numero uno; 42 av anledningarna är skador. Det är antalet skador vi har haft sedan fyra månader tillbaka. 42! Jag tycker inte om att skylla på dessa skador då dessa har varit oss trogna de fyra-fem senaste åren. Men faktum är att få klubbar i världen hade kunnat hantera alla dessa skador och fortsätta leverera sin allra bästa fotboll. Ta bort 5-6 backar i 10 matcher i följd från valfri klubb och jag tror inte de hade haft någon vidare defensiv. Med tanke på vår defensiv är skakig med alla skadefria så är det ju knappast till någon hjälp när hela backlinjen saknas varje match.

Ta t.ex Chelsea. Efter 10 omgångar hade Chelsea använt Courtois, Terry, Cahill, Matic, Ivanovic, Hazard och Fabregas i alla sina matcher. Efter lika omgångar för oss var det bara David de Gea som hade deltagit i alla matcher. Hur många lag i ligan hade också kunnat hämta upp två stycken tonåringar från egna leden, och ändå få med sig hyfsade resultat? Få tror jag. Om ens någon. Och lägg där till att de vissa gånger fått spela med en skakig Smalling, en ny spelare i klubben (Rojo) eller med någon mittfältare bredvid sig. Framför allt har McNair varit en stor positiv överraskning för mig.

Skadorna är självklart inte den enda anledningen till varför vi inte ligger bättre till. Dock är jag ganska säker på att vissa insatser och poängtapp inte hade existerat. Försvaret är svagt när vi ställer våra bästa på plan, men med dessa borta är det både orutinerade och/eller sämre spelare på plan. För att inte tala om kontinuitet.

 

Formen; Det går självklart inte att undgå att många spelare har antingen nått sin pik eller har hamnat i rejäla formsvackor. Van Persie har varit långt ifrån en världsanfallare (målet igår var dock otrolig världsklass) och bör känna sig rejält hotad nu när Falcao är tillbaka. Även spelare som Smalling, Mata, Rafael och Januzaj har inte gjort sina bästa säsonger hittills. Sen har vi de där spelarna som man inte förväntar sig några under ifrån (Valencia, Young osv).

 

Van Gaal; Han är inte odödlig, inte lika odödlig som Gudfadern i alla fall. Van Gaal är en briljant fotbollstränare och en tränare som har rutinen och taktiken för att ta vår klubb tillbaka till de höga höjderna igen. Men det går ändå inte att komma ifrån att han har gjort misstag som har varit kostsamma. Bland annat tror jag inte en 3-5-2-formation, med de försvararna vi har idag, har någon framtid. Den fungerade dock mycket bra mot Arsenal så jag ska väl inte dödförklara den helt och hållet. Sen är det omöjligt att inte lägga skulden på en tränare när skadorna fortsätter att trilla in. Som tränare har du huvudansvaret vad som görs på träningar och vad som inte görs. Exakt varför vi har så många skador som vi har är något man kan skriva en bok om, men vad det än är så är det Van Gaals ansvar att rätta till det. Och sist men absolut inte minst; varför köptes inte en-två backar till in? Ville ingen komma? Var det tomt i plånboken? Varför var en back inte prio?

 

Laget; I början på säsongen såg spelarna ut att vara oinspirerade, trötta och lika svaga som under tiden under Moyes. Desto längre säsongen har gått, desto bättre har dock detta blivit. Men jag står fortfarande kvar vid att laget är för svagt för att hänga med i den absoluta toppen och utmana t.ex. Chelsea. Med de försvarare vi har idag kommer vi få kämpa om att ta en CL-plats. Dock har vi till vår fördel att våra utmanare (Liverpool och Arsenal i synnerhet) har både svag defensiv och offensiv. Hade dessa två, plus Spurs, hållit en högre standard, hade vi suttit i en ännu knivigare sits än vi gör idag. Även om vi lär få slita för att få spela i Champions League nästa år, så är positiv inför framtiden och tror vi kan bygga upp ett bra lag med något nytt namn i backlinjen.

 

Självklart är allting inte svart och vitt och dessa anledningarna är inte de enda som gör att vi inte plockat fler poäng. Men i mina ögon är dessa orsakerna huvudorsakerna till varför vi inte har segrat i fler matcher än vi gjort.

 

 

Annars då?

 • Innan matchen idag tänkte jag på matchen mot Leicester. Den kommer nog sitta kvar i mitt minne för evigt. Hemskt.
 • Att Herrera inte starta idag var ett mysterium. När han sen går in och är bäst på plan blir mysteriet bara ett stort frågetecken.
 • Carrick var fullständigt briljant han också. Passningen till Van Persies “offsidenick” var lysande.
 • Har saknat att se Rooney göra ett sånt avslut. Mer. Av. Det. Tack.
 • På tal om avslut; Van Persies mål. Herregud.
 • Att Di Maria skulle bli skadad inom den närmsta tiden gav inte ens pengarna tillbaka. Får hoppas han “bara” missar Stoke.
 • Rooney blev ju också skadad. Såg dock mer ut som en smäll. Men föreställ er att Blind, Rooney och Di Maria missar resten av säsongen. 3 gånger pengarna på Svenska Spel?
 • Blind har varit en av säsongens bästa spelare än så länge. Fortsätter Herrera och Carrick spela så här lär det bli en intressant kamp om det centrala mittfältet.
 • Man få ju inte glömma Fellaini som också varit bra, i jämförelse med förra säsongen i alla fall.
 • Vi. Har. Ett. Ordentligt. Centralt. Mittfält.
 • Samtidigt är Ronaldo helt överlägsen i Spanien. Leder både skytteligan (20 fullträffar) och assistligan (8 mackor) nu.
 • Natten mellan fredag och lördag drömde jag att Carola skulle ta över Swansea. Är det ett rykte som cirkulerat eller?
 • För er som missat heter jag NiclasUtd på Twitter. Välkomna.
 • Nani är den spelare i CL som har skapat tredje flest chanser.
 • Skador är inget kul men att McNair lyckats få bort Wilshere från spel i tre månader utan att ens få frispark mot sig, få mig ändå att småle lite.
 • Jag ska försöka vara mer flitig här. Igen. Men nu ska jag. På riktigt.
 • Let’s bring on Stoke.
Niclas Svensson
Niclas Svensson - söndag, 30 november 2014 10:07

niclas@unitedsverige.se

Bloggare / Skribent

Vårda språket

Kommentera gärna, men håll alltid diskussionerna på en civiliserad nivå. Vi motsätter oss svordomar, personangrepp och tillmälen relaterade till etnicitet. Bryter du mot trivselreglerna kommer våra moderatorer att radera dina inlägg och du riskerar att bli avstängd från sidan.

Redaktionen

Kommentera

Kommentarer (1)

 1. Billy 1107 dagar sedan

  Intressant läsning! :)