Gilla oss på facebook
Advertisement Advertisement Advertisement

Nyheter

Likheterna mellan Fotboll och Hockey

Det här är en sponsrad artikel i samarbete med och skriven av JackpotCity…

Som Unitedfans älskar vi givetvis fotboll. Den sköna spänningen inför varje fotbollsmatch, stämningen och gemenskapen under matchen, firandet efteråt – allt detta gör fotboll till en så härlig sport.

Men har du också tänkt på att det nästan finns två sorters människor: fotbollsmänniskor och hockeymänniskor?

Visst, vi känner många som gärna åker till Old Trafford och stöttar Manchester United och sedan glatt supportrar sitt favoritlag i SHL här hemma i Sverige. Man måste inte välja mellan fotboll och hockey, men väldigt många satsar bara fullt ut på den ena sporten.

Vad skulle du säga om vi påstår att fotboll och hockey egentligen är nästan samma sak? Förmodligen att vi blivit tokiga.

Fotboll vs hockey

Att fotboll och hockey är två helt skilda sporter råder det inga tvivel om. Underlaget, utrustningen, tempot, dynamiken, reglerna. Allt detta är olika. Det är mer av ett jippo kring hockeymatcher. Medan hockey är ”snabba puckar” visar fotbollsspelarna prov på uthållighet av monumentala mått under varje match.

Sedan har vi likheterna. Bägge sporterna är enormt populära. Stjärnspelare blir berömda och rika inom både fotboll och hockey. Inom bägge sporterna finns starka supporterklubbar. Stämningen på matcherna är medryckande.

Stora likheter

Ändå är det något annat vi tänker på. Inom fotboll, hockey och andra sporter händer det en hel del vid sidan av planen. Tusentals datauppgifter om hur spelet går, målstatistik, besökarantalet under matcherna och antalet tv-tittare med mera samlas in och bearbetas. Managers, tränare, bettingbolag, PR-firmor och spelarrangörer använder data för olika ändamål. Spelupplevelsen ska bli bättre, marginalerna ska öka och publiken ska hamna i ännu godare stämning. Data är en del av sporten.

Nu har en professor i IT vid universitet i Colorado i USA knäckt ”koden” inom fotboll, basket och andra sporter. Han har använt så kallad Big Data för att analysera över 40 000 matcher inom olika sporter. Professorn bakade in totalt mer än 1,25 miljoner händelser i sin analys. Resultatet: fotboll, hockey och andra sporter är otroligt lika varandra.

Det viktigaste som analysen visade var att matcherna uppvisar liknande mönster för hur mål görs. I början av matcherna är det sällsynt med mål. När lagen kommit igång hamnar matchen på en ”platå” där chansen att någon gör mål är ganska stor. När matchens slut är i sikte får spelarna extra energi och ger max. Antalet målchanser och mål är större i slutet av matchen.

En intressant upptäckt var att både fotbollslag och hockeylag tjänar på att leda. Ett lag som ligger före har lätt att behålla ledningen. Det kanske låter självklart, men faktum är att undersökningen visade på motsatt förhållande inom basket.

Vi räknar med att både en och en annan tränare tar sig en närmare titt på professorns resultat!

Lämna ett svar till

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NÄSTA MATCH AVSPARK: 25/7 13.30
Tottenham - Manchester United
Tour 2019
Visas på MUTV

Senaste kommentarerna

  • Kommentar från: Roy Perisic som delbetalning?NEJ... .....Jul 22, 21:21
  • Kommentar från: Fricken89 Perisic som delbetalning?Exakt. Vi måste dock få till en del försäljningar snarast (enormt drygt på alla fronterna just nu, med bara ca…Jul 22, 20:34
  • Kommentar från: Scholes M.E.N: Uniteds ståndpunktVi tog tillbaka Scholes och vann titeln efter det rasade United. Att ta tillbaka Zlatan och in…Jul 22, 20:27
  • Kommentar från: Albo Perisic som delbetalning?Typiskt italienska lag att försöka med tvåårslån eller låna med frivillig utköpsklausul, eller så försöker de pruta ned det till…Jul 22, 19:41
  • Kommentar från: Fricken89 Perisic som delbetalning?Ja, enormt tröttsamt. Vill Inter ha Lukaku, så får de helt enkelt punga ut vad United eftersträvar, svårare än så…Jul 22, 18:35

FLER Nyheter