Gilla oss på facebook
Advertisement Advertisement Advertisement

Nyheter

Truppgenomgång

Eftersom Uniteds säsong nu är över så kommer här en genomgång av truppen…

Säsongen är över, och det var ganska mycket bergochdalbana över det hela, vilket slutade i moll. Jag har gjort en sammanställning över de betyg jag delat ut under säsongen, vilket också i mångt och mycket kommer vara grunden för denna genomgång. Därmed kan också konstateras att denna genomgång är subjektiv, och det den baseras på är subjektiva omdömen från säsongens gång, så den ska inte tas som någon form av objektivt facit, utan snarare ett diskussionsunderlag. VARNING: LÅNGLÄSNING!

 

Toppbetygen:

Först och allt så kan vi gå in på vilka toppbetyg (6-7) som delats ut… det högsta betyget har bara getts en gång, och det var till Ole-Gunnar Solskjaer för bortavändningen mot PSG. 6 har delats ut två gånger: David De Gea borta mot Spurs, och Paul Pogba hemma mot Bournemouth.

Snäppet under, på betyget 5, så syns det ändå tydligt vem lagets bästa spelare varit under säsongen. Följande 5or delades ut:

 • 6: Paul Pogba – Leicester hemma, Young Boys borta, Cardiff borta, Huddersfield hemma, Spurs borta, Fulham borta.
 • 3: Ander Herrera – Fulham hemma, Spurs borta, Chelsea borta.
 • 2: David De Gea – Watford borta, Young Boys hemma.
 • 2: Luke Shaw – Liverpool hemma, PSG borta.
 • 2: Victor Lindelöf – Newcastle borta, Spurs borta.
 • 2: Chris Smalling – Watford borta, PSG borta.
 • 2: Scott McTominay – PSG borta, Barca hemma.
 • 2: Fred – PSG borta, Barca hemma.
 • 2: Marcus Rashford – Bournemouth hemma, Spurs borta.
 • 2: Anthony Martial – Cardiff borta, Fulham borta.
 • 2: Romelu Lukaku – Southampton hemma, PSG borta.
 • 1: Marouane Fellaini – Watford borta.
 • 1: Jesse Lingard – Cardiff borta.

Följande spelare som spelade tillräckligt för att få betyg i någon match nådde aldrig över betyget 4: Sergio Romero, Lee Grant, Matteo Darmian, Antonio Valencia, Ashley Young, Diogo Dalot, Eric Bailly, Phil Jones, Marcos Rojo, Nemanja Matic, Andreas Pereira, Juan Mata, Alexis Sanchez, Tahith Chong, Mason Greenwood. Samt manager José Mourinho.

 

Snittbetygen:

Så vilka fick då högst snitt över säsongen? Det finns onekligen en del överraskningar i den sammanställningen, vilken framförallt, i kombination med ovan, säger en del om spelarnas respektive jämnhet, eller kanske snarare om hur jämna de verkar på de individuella betyg de fått.

Högst snittbetyg för säsongen fick Chris Smalling, som fick i snitt 3,48 i betyg. Han följdes av Luke Shaw3,42 och Victor Lindelöf3,24. En skillnad mellan dessa tre är dock att både Luke Shaw (3,25 -> 3,29) och Victor Lindelöf (2,69 -> 3,24) höjt sig marginellt respektive rejält under Solskjaer jämfört med under Mourinho (i ligaspelet) där Smalling snarare försämrats något (3,23 -> 3,09). Gemensamt för alla tre var dock positiva insatser i cupspelen (ingen av dem deltog i ligacupfiaskot).

Smalling inledde säsongen skadad och på bänken, men när han väl klev in var han säkerheten själv. Starka insatser i cupspelet lyfte betyget lite extra. Smalling var under första halvan av säsongen den bäste i Unitedförsvaret, men fick efter årsskiftet se sig passerad av en allt starkare presterande Lindelöf. Lindelöf hade en del problem under hösten, mycket för att han parades ihop med Jones och Bailly ofta, och kemin var inget vidare med nån av dem (även om resultaten, som kan ses nedan, inte var så pjåkiga). Luke Shaw har presterat på en hyfsad nivå både framåt och bakåt, vilket ofta landat honom med rätt bra betyg med tanke på hur många gånger omgivningarna sett pannkaka ut.

Utöver dessa tre var det bara David De Gea som, av spelarna som fick vettig speltid, nådde upp över 3 (godkänt) i snittbetyg, och han landade på 3,11. Även där syntes en försämring under Solskjaer jämfört med Mourinho i ligan (3,09 -> 2,86). Med hans mått mätt så var det en väldigt svag säsong, särskilt avslutningen (efter Arsenalmatchen där han släppte Xhakas skott) fylld med misstag har varit väldigt dålig.

Lee Grant och Mason Greenwood landade båda på 3 i snitt… vilket inte säger så mycket då de spelade nog för att få betyg i en match var.

Ifall vi satsar på att 2,5 i snitt avrundas uppåt till 3 så klarade även följande spelare godkänt:

 • Ander Herrera fick 2,96 i snitt, där han presterade marginellt bättre under Solskjaer än Mourinho. Herrera kännetecknades dock av en karaktäristisk ojämnhet: han blandade perioder med bra insatser med perioder med dåliga insatser, de senare ofta efter att de förra avbrutits pga skada.
 • Diogo Dalot hamnade på 2,94, vilket får ses som ett bra snitt för den unge portugisen, som ändå blandade och gav en del. Presterade nästan bättre som högerytter än högerback då hans defensiv visade sig ha rätt stora brister på PL-nivå. Han fick mer speltid efter Solskjaers intåg.
 • Matteo Darmian har visserligen bara fått spela sex matcher den här säsongen, men när han väl fått spela har han varit stabil, vilket snittet på 2,92 ändå visar. Det har dock stått klart sen länge att han är som bäst en perifer spelare för United, och om han inte lämnar den här sommaren är något väldigt märkligt.
 • Sergio Romero har även han bara fått spela sex matcher denna säsong, varav inga i ligan. Fyra i FA-cupen är det mesta han fått, och hans snittbetyg landar på 2,83, vilket framförallt dras ner av att han vaktade kassen i den där ligacupmatchen mot Derby.
 • Marouane Fellaini lämnade som bekant United för Kina under januarifönstret, men före det hann han delta i 18 matcher för United. På dessa skrapade han ihop 2,8 i snittbetyg. Han var överlag pålitlig, och hade ett par bra matcher, men samtidigt några matcher där han var helt vilsen på mittfältet också.
 • Paul Pogba fick, som synes ovan, med råge flest höga betyg i laget. Detta reflekteras inte riktigt i snittbetyget då han även blandade in en hel del usla insatser också, vilket gjorde att hans betyg landade på 2,74. Ganska rättvisande ändå, för hans säsong var höga toppar och djupa dalar.
 • Tre spelare som precis klarade sig över strecket var Fred (2,68), vars betyg drogs upp mycket av en stark avslutning, särskilt i CL; Andreas Pereira (2,63) som ändå aldrig riktigt lyckades övertyga men även han stod för ett par bra CL-insatser; samt Eric Bailly, som hamnade på 2,62. Bailly startade 14 matcher och var mestadels hyfsad, men han hade en antal matcher där han bara var borta och i princip imploderade. Säsongen drogs också sönder av en del skador.

Efter dessa så hamnade de flesta mellan 2 och 2,5 i snitt:

 • Marcus Rashford hamnade på 2,47Anthony Martial2,44 och Juan Mata på 2,31. Gemensamt för dessa tre offensiva spelare är att de glimrat till stundtals, och försvunnit stundtals. Alla tre har ”sin” spelstil, vilken fungerar ibland och inte fungerar ibland. Rashford såg en förbättring i sina prestationer i ligan under Ole (2,43 -> 2,61), men både Martial (2,9 -> 2,58) och Mata (2,61 -> 2,25) försämrades.
 • Nemanja Matic hade en dålig höst under Mourinho (1,57 i ligan, 1,6 i CL) men fick ett rejält lyft under Ole (2,5 i ligan, 3 i CL), även om han mattades av i slutet igen. Totalt landade hans snitt på 2,22.
 • Scott McTominay hamnar på ett föga smickrande 2,09 i snittbetyg, men det är missvisande. Han spelade tre ligamatcher under Mourinho och landade på ett snittbetyg av 0,33 eftersom portugisen valde att göra McTominay till ett bondeoffer genom att oförklarligt spela honom som mittback i en trebackslinje, vilket han inte klarade av alls. Under Ole så kom han bättre till sin rätt, och framförallt i Champions League-spelet visade han framfötterna (4,33 i snitt i CL under Ole).
 • Ashley Young hade ingen vidare säsong. Han fick, på grund av Dalots defensiva svaghet, Darmians skador och Valencias oförmåga vara ordinarie högerback, vilket han inte klarade över tid. Snittet landade på 2,07.
 • Romelu Lukaku, sina mål till trots, hittade aldrig rätt i spelet vare sig under Mourinho eller Solskjaer, även om han höjde sig något under den senare. Snittet hamnade dock på 2,06.
 • Alexis Sanchez hann med att stå föra några okej matcher under höstsäsongen, men levde såklart inte upp till sin lön. Han var bättre under Mourinho än under Solskjaer också, i både liga och CL. Totala snittet var ett rakt 2.00.
 • Samma snittbetyg hamnade även Tahith Chong på, då inget av hans inhopp egentligen var särskilt imponerande. Här är såklart sammanhanget ett annat, och Chong hann ändå visa upp potential, om än inte den nuvarande förmåga som motiverar att slå sig in i a-truppen.

Slutligen hittar vi alltså de spelare i a-truppen som inte ens når upp i ett icke godkänt betyg i snitt.

 • Högst betyg av dessa har Jesse Lingard, som trots en svag säsong ändå tycks given i Gareth Southgates trupp. Hans snitt över säsongen landade på 1,89, då han mestadels varit formsvag och lite sådär extra ovän med bollen. Han har dock gjort ett par bra matcher.
 • Phil Jones fick en hel del speltid, vilket ändå får ses som ett svaghetstecken, för även om hans offervilja och hjärta inte kan ifrågasättas så håller det inte kvalitetsmässigt. Snitter landade på 1,89.
 • Marcos Rojo fick spela totalt fem matcher och fick ihop inte-helt-solida 1,5 i snitt.
 • Antonio Valencia gjorde ett par okej matcher innan han bröt ihop totalt och visade att kärriären på toppnivå är över. 1,33 i snitt…

Av våra två managers så är det verkligen skilda världar:

 • José Mourinho imploderade á la tredje säsongen i Chelsea och fick till slut sparken. Betyget landade på 1,33.
 • Ole-Gunnar Solskjaer kom in och fick i varje fall inledningsvis igång laget, även om det tappade mot slutet. Han fick 3,17 i snitt.

 

Poängen:

Något annat jag tittat på, i matchrapporterna, är ”poäng”. Här har jag dock frångått de gängse definitionerna för att få till en bättre representation. Kort sagt, jag räknar det som en assist om en spelare fixar en straff eller frispark som det blir mål på, och om ett avslut blockeras, hamnar hos någon annan och skjuts i mål. Helt enkelt ett försök att få en bättre bild av hur involverade spelarna är i mål, där även avgörande indirekta aktioner räknas. Jag funderade lite på att notera hockeyassist också, men det kändes onödigt då jag ofta inte ens nämnt de bitarna i rapporten, annat än då det var bra anfall. Denna metodik ger dock upphov till vissa lustiga situationer, då spelare kan få assist på sitt eget mål om de själva ordnade straffen som de satte, vilket såväl Pogba som Lingard och Mata lyckades med. Värt att notera är också att en enmeters sidledspassning till någon som sen löper över halva plan och gör ett solomål inte ger en assist här eftersom det är den typen av aktion som inte är värd att nämna i en rapport.

Hur som helst, det gav upphov till följande poängliga (mål + assist):

 • Paul Pogba var tämligen överlägsen vinnare med 29 poäng (15+14, varav sju mål på straff).
 • Andraplatsen kneps av Marcus Rashford som gjorde 22 poäng (13+9, varav ett straffmål).
 • Romelu Lukaku lyckades knipa tredjeplatsen, och han gjorde 20 poäng (15+5).
 • Anthony Martial knep fjärdeplatsen bakom tjugopoängstrion, då han landade på 18 poäng (12+6, varav ett straffmål).
 • Efter dessa var det ett glapp ner till Jesse Lingard som mäktade med 12 poäng (5+7, varav ett straffmål).
 • Juan Mata slutade strax bakom med 11 poäng (6+5, varav ett straffmål).
 • Efter dessa kom i tur och ordning Luke Shaw på 7 poäng (1+6), Alexis Sanchez och Ander Herrera6 poäng vardera (1+5 och 2+4 respektive). Ashley Young mäktade med 5 poäng (2+3), följd av Fred, Marouane Fellaini och Diogo Dalot, alla på 4 poäng (1+3, 2+2, 0+4). Victor Lindelöf fick ihop 3 poäng (1+2). Scott McTominay lyckades plocka 2 poäng (2+0), precis som Andreas Pereira (1+1). Phil Jones (1 assist), Nemanja Matic (1 mål) och Chris Smalling (1 mål) fick en poäng var.
 • Poänglösa från säsongen gick därmed Valencia, Rojo, Chong, Bailly, Darmian och Greenwood, utöver målvakterna De Gea, Romero och Grant.

Reflektion:  Det är ju ändå ganska imponerande av Lingard att ha lyckats ta sig in på femte plats här, med tanke på vilken säsong han haft. Topp4 känns ändå rätt logisk. Men klart är att Uniteds måldeltagande är för koncentrerat till ett fåtal spelare. Att såväl de som tar fasta situationer som de nickstarka backarna ligger på låga poäng säger rätt mycket om Uniteds fasta situationer. Ett annat stort problem är att hela den där topp6 är fruktansvärt ojämn i sina prestationer.

 

Startelvekarusellen:

Det kommer väl ändå knappast som en nyhet för någon att United har roterat spelare väldigt aktivt under säsongen. I varje fall är det något jag har reagerat på, så jag har valt att titta på två saker.

Först ut var mittbackskonstellationerna – det var väldigt rakt på sak. Kika på vilka mittbackspar och trebackslinjer som spelat och hur det gått för dem.

Den andra var knepigare dock, då jag ville titta på de offensiva spelarna. Där fick metodiken bli följande: när vi spelade 4-3-3 så var det fronttrion som räknades, när vi spelade 4-2-3-1 frontfyran, och om vi spelade 3-5-2 så var det anfallarna samt de två innermittfältare som blivit kvar efter att den tydligt ‘sittande’ mittfältaren identifierats.

Resultatraderna avläses vinster-oavgjorda-förluster. Jag har inte brytt mig om att särskilja liga-, cup- och CL-matcher. Därmed finns vissa dubletter i och med FA-cup-matcher (mot Wolves, Arsenal och Chelsea). H/A avser hemma/borta.

 

Om vi börjar med att titta på mittbackskonstellationerna… så är det ingen vidare munter läsning. De flesta lag som har en stabil defensiv har ett väl ihopspelat mittbackspar som startar majoriteten av matcherna. United? Man har under säsongen testat inte mindre än femton olika mittbackskonstellationer, varav fyra har fått spela minst 7 matcher.

 • Mest frekvent har varit Smalling-Lindelöf som par i en fyrbackslinje. De har fått 18 matcher ihop och har släppt in 20 mål (1,11/match), och hållit nollan fem gånger. Raden blev 9-4-5. Vinster mot Burnley A, Watford A, Young Boys A, Everton H, Bournemouth A, Juventus A, Chelsea A, Crystal Palace A och Southampton H. Oavgjorda mot Wolves H, Chelsea A, Crystal Palace H och Liverpool H. Förlusterna kom mot Juventus H, Man City A, Arsenal A, Wolves A och Wolves A.
 • Näst flest matcher har Smalling-Jones fått. The Chuckle Brothers, vilket stämmer när de spelar ihop eftersom det aldrig ser tryggt ut då. De fick 8 matcher ihop, till en rad av 5-0-3. 12 insläppta mål (1,5/match) på dessa matcher, och två hållna nollor. Vinster mot Young Boys H, Fulham H, Fulham A, Watford H och West Ham United H. Förluster mot Barcelona A, Everton A och Cardiff H.
 • Därefter följde Bailly-Lindelöf, som främst fick matcher i säsongsinledningen. 7 matcher ihop resulterade i 9 insläppta (1,29/match) och raden 4-1-2. En enda hållen nolla. Vinster mot Leicester H, Bournemouth H, Arsenal A och Leicester A. Oavgjort mot Chelsea H. Förluster mot Brighton A och Paris Saint-Germain H.
 • Det fjärde par som fick minst sju matcher var Lindelöf-Jones. 7 matcher resulterade i 5-2-0. Två hållna nollor och 6 insläppta mål (0,86/match)Vinster mot Cardiff A, Huddersfield H, Newcastle A, Spurs A, Brighton H samt oavgjorda mot Burnley H och Huddersfield A.
 • Bailly-Jones spelade bara ihop i två matcher, släppte in fyra mål (2/match) och inkasserade förluster mot Derby H och Valencia A.
 • Bailly-Smalling fick även de bara två matcher, på vilka de släppte in två mål (1/match), med en hållen nolla. Man vann mot Newcastle H och kryssade mot Valencia H.
 • Utöver ovanstående konstellationer så fick Darmian-Jones chansen i en fyrbackslinje i en match, vinsten hemma mot Reading.
 • Det är högst anmärkningsvärt att man testade trebackslinje i åtta matcher och hade åtta olika konstellationer för dessa. En enda gång resulterade det i vinst. Följande konstellationer testades: Herrera-Smalling-Jones (förlust mot Spurs H), McTominay-Smalling-Lindelöf (förlust mot West Ham United A), McTominay-Jones-Matic (oavgjort mot Southampton A), Bailly-Smalling-Rojo (oavgjort mot Arsenal H), Darmian-Bailly-Lindelöf (förlust mot Liverpool A), Bailly-Smalling-Lindelöf (vinst mot Paris Saint-Germain A), Smalling-Lindelöf-Shaw (förlust mot Barcelona H) samt Darmian-Smalling-Lindelöf (förlust mot City H).

Reflektion: United har hattat något alldeles enormt med backlinjen den här säsongen. En del pga skador, men väldigt mycket har helt enkelt sett ut att vara managers som inte riktigt vetat vilka deras bästa spelare är. Sett till motstånd och rader är ändå Smalling-Lindelöf det givet bästa mittbacksparet, vilket stöds av snittbetygen ovan. Det är ändå intressant att Smalling-Jones fått så många matcher ihop med tanke på att de fortfarande aldrig känts trygga ihop. Lindelöf-Jones ser av raden väldigt bra ut, men det är sju matcher där endast Spurs A står ut som en svårare match, och då har man ändå bara lyckats hålla tätt två gånger. Trebackslinje är överhuvudtaget ingenting man bör ägna sig åt, även om en del av dessa ovan var framtvingade av skador (andra var helt enkelt ”managergenidrag” som inte slog väl ut alls).

 

Tycker ni detta verkar mycket? Jo, det var en hel del att skriva också, kan vi lugnt säga. Men håll i hatten, för nu blir det värre. Myyycket värre. Femton olika mittbackskonstellationer var det ja, och det är tungt, för man vill ju ha kontinuitet. Men framåt då? Jo, det hjälper ju om spelarna får spela in sig i sin position, och det kan vi konstatera att någon sån lyx har då banne mig inte setts skymten av i United denna säsong.

Totalt, denna säsong, har United mönstrat inte mindre än 35 olika anfallskonstellationer (vissa konstellationer innehåller samma spelare men på olika position). TRETTIO. FEM. Trettiofem. Smaka på det, det är smaken av ultimat beslutsångest…

Av dessa trettiofem konstellationer så har sju av dem fått två eller fler matcher ihop. En enda har fått mer än fyra matcher. Är ni deprimerade ännu? Vi kan titta lite på det…

 • Den mest använda konstellationen var en fronttrio bestående av Lingard-Rashford-Martial. De fick åtta matcher ihop, och gjorde elva mål (1,375/match), vilket knappast imponerar överdrivet. Raden landade på bleka 3-1-4Vinster inkasserades mot Young Boys H, Cardiff A, Spurs A, och den oavgjorda var mot Arsenal H. Förluster blev det mot Man City A, Paris Saint-Germain H, Wolves A och Barcelona A.
 • Näst mest använda konstellationen var en fronttrio bestående av Rashford-Lukaku-Martial, vilken fick fyra matcher, och gjorde sex mål (1,5/match). Raden blev 2-0-2, med vinster mot Young Boys A och Newcastle H samt förluster mot Juventus H och Everton A.
 • Därefter följde tre konstellationer som fick tre matcher vardera, varav den första var Lingard-Lukaku-Sanchez. De lyckades göra fem mål (1,67/match) till en rad på 2-1-0, där vinsterna kom mot Burnley A och Watford H, och krysset mot Wolves H.
 • Den mest använda frontfyran var Mata-Lingard-Martial-Lukaku, som gjorde fyra mål (1,33/match) och drog till raden 1-1-1Vinsten kom mot West Ham United H, den oavgjorda mot Crystal Palace H och förlusten mot Derby H.
 • Den sista konstellation som fick minst tre matcher var trion Mata-Lukaku-Rashford, som gjorde 3 mål (1/match)vann mot Chelsea A och kryssade mot Liverpool H och Chelsea A.
 • Enda trion som landade på två matcher var Mata-Rashford-Martial som stod för fyra mål (2/match) i två vinster mot Everton H och Watford H.
 • Enda frontkvartetten på två matcher var en fyra bestående av Lingard-Pogba-Martial-Rashford som mäktade med hela sex mål (3/match) i två vinster mot Bournemouth H och Brighton H.
 • Utöver dessa ovan så fick följande konstellationer en match ihop, om någon nu är intresserad av att gräva igenom dem: Mata-Rashford-Sanchez, Mata-Lukaku-Martial, Pogba-Fred-Lingard-Lukaku, Pogba-Lukaku-Martial, Sanchez-Lukaku-Rashford, Rashford-Mata-Martial-Lukaku, Mata-Sanchez-Martial, Lingard-Sanchez-Martial, Pogba-Herrera-Rashford-Lukaku, Mata-Lingard-Rashford-Lukaku, Pereira-Mata-Fred-Lukaku, Lingard-Rashford-Lukaku, Mata-Rashford-Lingard, Mata-Pogba-Martial-Rashford, Mata-Lukaku-Sanchez, Lukaku-Lingard-Sanchez, Mata-Pogba-Rashford-Lukaku, Lingard-Rashford-Sanchez, Mata-Pogba-Martial-Lukaku, Dalot-Lukaku-Sanchez, Rashford-Lukaku-Sanchez, Fred-Pereira-Lukaku-Rashford, Dalot-Lukaku-Rashford, Dalot-Lukaku-Lingard, McTominay-Pogba-Lukaku-Rashford, Pereira-Pogba-Lingard-Rashford, Mata-Sanchez-Rashford och Lingard-Rashford-Greenwood.

Reflektion: Det är väl i ljuset av detta ändå inte så himla konstigt att Uniteds offensiv stundtals sett ostrukturerad ut, när man skiftat spelare och deras positioner i princip varje match. Vad värre är, så kan man inte se någon särskilt bra konstellation när man tittar på motståndet och raderna som de med mer än tre matcher haft. Alla de med mindre än tre matcher går inte ens med största välvilja att göra någon vettig bedömning på.

 

Trupputvärdering:

Sista steget här nu då. Här blir det en genomgång, lagdel för lagdel, där jag tittar på vad vi har, vilka som bör bli kvar, vilka som bör lämna, vilka som lär bli kvar och vilka som lär lämna. Men det blir en del vaga slutsatser eftersom det är hög osäkerhetsfaktor på ett flertal saker. Nåväl, lets get started…

Målvakter:

 • David De Gea har med sina mått mätt haft en väldigt svag säsong, och han har gjort tavla på tavla i slutet. Hans kontrakt går dessutom ut nästa sommar och än så länge har inte förhandlingarna utmynnat i något. Om han inte skriver nytt kontrakt så måste United nästan sälja honom i sommar för att inte tappa honom gratis. Säsongsavslutningen har inte heller stärkt spanjorens förhandlingssits. Om han lämnar finns det nästan bara två möjliga destinationer: Real Marid och Paris Saint-Germain. Så vad händer? 50-50 på om han stannar eller försvinner. Han är framförallt en briljant linjemålvakt med stundtals utomjordiska reflexer, men tyvärr så har han tydliga svagheter i luftspelet (stagnerat) och distributionen (vilken snarast har gått tillbaka de senaste åren).
 • Sergio Romero är uttalad tvåa i United, och ingenting tyder på att han är missnöjd med detta, då han spenderat större delen av sin klubblagskärriär med att vara tvåa. Solid målvakt som gör ett stabilt jobb när han får chansen. Rätt bra på det mesta, men kan se lite osäker ut ibland. Har kontrakt till 2021 och blir kvar om inget väldigt oväntat händer.
 • Lee Grant fick en enda match den gångna säsongen, men är uttalad tredjemålvakt som plockades in för att låta ynglingarna gå på lån. Han har kontrakt till 2020 och blir med största sannolikhet kvar. Rutinerad målvakt som kan leverera vid behov, men som inte får spela annat än i ligacupen.
 • Dean Henderson spenderade den gångna säsongen på lån i Sheffield United och gjorde det kanon i Championship. Han har kontrakt med United till nästa sommar, och det troliga är att han sätter print på ett längre kontrakt och sen spelar nästa säsong med Sheffield United i PL. Henderson har själv sagt att han anser att hans självförtroende är hans största styrka.
 • Joel Castro Pereira var högt hållen av José Mourinho, men han har stått för ett uruselt lån i Vitoria de Setubal där han höll förstaspaden och förlorade den, och sen ett dåligt lån i KV Kortrijk där han knappt fått speltid. Han har kontrakt till 2021, och United lär inte ge upp på honom riktigt än, så kommande säsong spenderas nog på ett lån som avgör hans framtid – idealiskt sett hade det blivit till Championship.
 • 23-årige Kieran O’Hara har spenderat säsongen med Macclesfield Town som precis lyckades undvika nedflyttning från League Two. O’Hara har varit lagets bästa spelare, men han har ingen framtid i United. Han har kontrakt fram till 2021, men lär säljas i sommar, och intressenter lär inte saknas i League Two och League One.
 • Bakom dessa finns i U23/U18, i tur och ordning, Matej Kovar, Alex Fojticek, Paul Woolston, James Thompson och Jacob Carney.. Ingen av dessa är i närheten av a-truppen i dagsläget. Möjligen kan Kovar lånas ut kommande säsong, annars återfinns alla tre i Uniteds reserv- och ungdomslag.

Status: Väldig stark. Men mycket kretsar kring De Geas framtid – om han försvinner så finns det två troliga vägar att välja på: det första är att inse att Dean Henderson med största sannolikhet är Uniteds framtida etta, och att han mycket väl kan vara redo efter en säsong med Sheffield United i PL, och då är Sergio Romero mer än kapabel att vara etta i en säsong däremellan.

Det är dock tyvärr inte särskilt troligt att Uniteds marknadsfokuserade ledningen ser det på det sättet, utan de lär snarare kasta ohemulskt med pengar på problemet istället, dvs att man lär värva Jan Oblak för mer än vad man kan få för att sälja David De Gea. Ett alternativ som nämnts är även Barcas andremålvakt Jasper Cillessen, som ska vara billigare.

Ett outsideralternativ kan vara att man vägrar sälja De Gea, låter honom spela av sitt kontrakt och sen låter Dean Henderson ta över. Men det är klart minst troligt.

Högerbackar:

 • Antonio Valencia står det redan klart att han lämnar då han inte får nytt kontrakt, vilket är helt rätt. Han är en trotjänare som förtjänar all respekt, men det står klart att han är slut på den här nivån. Han levde mycket på att han var atletisk – snabbare och starkare än de flesta. Men åldern har tagit ut sin rätt, tillsammans med knäproblem.
 • Matteo Darmian är en professionell karaktär som aldrig gnäller och alltid gör sitt bästa, men han är inte bra nog för United, och allt annat än att han lämnar nu i sommar vore en stor överraskning. Hans styrkor finns framförallt i det defensiva, där han är en lugn och följsam försvarare. Dock stundtals för lugn, då han tycks sakna aggressiviteten som krävs i PL, och som ytterback i en fyrbackslinje har han aldrig klickat, även om han gjort okej insatser offensivt som wingback.
 • Ashley Young har stundtals varit okej, men mestadels usel – han är helt enkelt en begränsad backup som tvingats agera startspelare, vilket inte alls fungerat. Han fick förlängt kontrakt och kommer att bli kvar, men det måste vara i en begränsad backuproll, där han ändå kan vara nyttig då han kan spela på båda kanterna. Han har ledaregenskaper och hjärta, och kan i varje fall sporadiskt ha bra tillslag, men han får lätt panik och skickar iväg långbollar.
 • Diogo Dalot har framtiden för sig, men frågan är om det är som högerback eller högerytter, med tanke på de defensiva problemen. Han är snabb och har ofta bra kvalitet på inläggen, men brister i positionsspelet. Han har kontrakt fram till 2023 och kommer med största sannolikhet vara kvar nästa säsong, då truppen inte är bred nog för någon utlåning.
 • Timothy Fosu-Mensah har haft ett fiaskoartat lån i Fulham denna säsong, och väldigt lite tyder på att han har en framtid i United nu. Han har kontrakt med United till 2020 men kan mycket väl säljas i sommar. Var den som uppmättes högst maxhastighet i PL 2018-19, men att han är atletisk är ingen nyhet. Tyvärr har han tyckts sakna speluppfattning och positionsspel för att klara av spelet på högsta nivå.
 • Bakom dessa etablerade så har spelare som Ethan Laird, Lee O’ConnorBrandon WilliamsMatthew Olosunde, Tyrell WarrenGeorge Tanner och Arnau Puigmal spelat högerback i U18/U23. Alla de fyra förstnämnda skulle kunna få speltid i a-truppen (dvs cupmatcher och enstaka inhopp) kommande säsong om de inte lånas ut. Laird är nog den största talangen, men han har varit skadedrabbad, samma sak med Olosunde. Williams är nog den som är närmast a-truppen, särskilt då han har ledaregenskaper utöver att vara en ytterback som kan leverera åt båda hållen. O’Connor är ettrig och aggressiv försvarare som möjligen behöver mer tid att mogna. Warren lär däremot säljas, Tanner är inte bra nog och Puigmal är långt ifrån redo och dessutom varit mycket av en nödlösning på högerback (när han inte varit skadad; han har även spelat mittfältare och ytterforward).

Status: Ilsket blinkande röd varningslampa. Här måste det värvas. Young kan inte starta, Dalot är inte redo. Varken O’Connor eller Williams, även om de kan spela någon roll, är redo att göra den platsen till sin. Värvas ingen högerback så blir det inte roligt nästa säsong. Helst värvar man in en etablerad högerback och har Dalot som backup, och Williams/O’Connor bakom dem. Wan-Bissaka är den försvarare som omnämns mest.

Mittbackar:

 • Chris Smalling hade som bekant högst snittbetyg här över säsongen, och det av en anledning. Men det går inte att komma ifrån att han är en väldigt klassisk mittback, och även om han är bra så är han inte bra nog att vara startande mittback för United. Han är stark, snabb och positionssäker, men han spelar i många konstellationer ett alldeles för individuellt spel och skulle, precis som alla andra, ha mått bra av att ha en ledartyp bredvid sig. Han har fått nytt kontrakt som sträcker sig till 2022 med option på ytterligare ett år, och ingenting tyder på att han försvinner. Men kommande säsong så ska han helst tampas om att vara förste mittbacksreserv, inte en starter.
 • Victor Lindelöf hade en trög inledning på sin Unitedkärriär, och han hade en halvtrög inledning på den här säsongen också, men under andra halvan har han tagit stora kliv och ser just nu ut att kunna vara en del av ett Unitedmittlås. Han är lugn, positionssäker och bra på att läsa spelet, med helt okej bollbehandling (men hans passningsspel är överskattat, punkt slut, han är kompetent, inte mycket mer – Blind var exempelvis bra mycket bättre, särskilt då han visade mer ambition i passningsspelet än Lindelöf gjort hittills). Men det gäller att man hittar rätt spelare för att komplettera honom också. Han är definitivt kvar nästa säsong.
 • Phil Jones är inte bra nog för United, punkt slut. Individuellt kan han stundtals nå upp till rätt höjd, men han är en försvarare som sprider panik omkring sig och skadar sig alldeles för ofta (just skadorna har satt punkt för hans möjliga utveckling, och tåget har nog gått för att ändra på det i United – möjligen skulle ett miljöbyte vara till gagn även för Jones själv). Man kan dock aldrig ifrågasätta hans offervilja och hjärta, men det räcker inte. Tyvärr så fick han också nytt kontrakt, vilket sträcker sig till 2023 med option på ett år till, och med tanke på lönen så lär han inte gå att sälja heller. 90% chans att han är kvar nästa säsong, tyvärr.
 • Eric Bailly såg ett litet tag ut att vara en riktig best, men det höll sig inte. Numera är han en mittback med värre skadeproblem än Jones, som dessutom har många av samma svagheter, plus förmågan att vissa matcher bara var helt borta och balla ur fullständigt. Hans styrkor hade dock kunnat vara stora uppsidor i en annan miljö eller klubb – han är väldigt atletisk och kan en bra dag totalt dominera försvarsmässigt. Men denna säsong har det gått åt pipan för många gånger när han fått chansen. Hade han varit frisk hade han garanterat lämnat i sommar, men han drog på sig en knäskada mot Chelsea och kan mycket väl bli kvar på grund av det.
 • Marcos Rojo har varit en katastrof som stått utanför truppen väldigt mycket. Han har dragits med en del skador men framförallt så är han profilerad på att han kan göra fullständiga idiottacklingar och bara få ett gult kort. Nästa säsong är det VAR i PL och om Rojo är kvar då blir det tungt. Utöver det så är han dålig i positionsspelet och sprider bollar omkring sig som en överentusiastisk sprinkler. Försvinner i sommar om man så måste rea ut honom.
 • I Championship så har Axel Tuanzebe imponerat för Aston Villa, och han är en modern mittback som både kan försvara och spela med boll, och han har kontrakt med United till 2020. Kommande säsong bör han rimligtvis ha en plats i truppen där han får tampas med Smalling om att vara förste mittbacksreserv.
 • Bakom dessa finns Regan Poole, som under andra halvan av säsongen imponerat på lån i Newport County, vars försvar höjt sig rejält sen hans ankomst. Steget är dock stort mellan League Two och Premier League. Har främst ledaregenskaper och offervilja. Kan nog lånas ut igen, om han inte säljs.
 • Övriga mittbackar i U23/U18 är Luca Ercolani, Di’Shon Bernard, Lukasz Bejger, Ben Hockenhull och Teden Mengi. Ercolani lär fortsätta med U23, men jag tycker inte han känns särskilt spännande. Både Bernard och Mengi har visat potential, men de är långt ifrån redo. Bernard gör alldeles för många klumpiga misstag framförallt. Mengi behöver mer tid att utvecklas. Bejger har haft svårt att slå sig in, och Hockenhull är väldigt ung och har spelat med U16 mycket.

Status: I behov av tillspetsning. I en idealisk värld så skulle United ställa upp med Lindelöf-NY som mittlås, med Smalling, Tuanzebe och en ny talang som backups. Detta är däremot inte en idealisk värld, så det är inte alls osannolikt att Tuanzebe lånas ut igen då man kommer få oerhört svårt att bli av med Jones och Bailly. En ny spetsmittback måste dock värvas in, och det mesta talar väl för att det blir antingen Alderweireld eller Koulibaly, men det lär bli en väldigt lång följetong i sommar.

Vänsterbackar:

 • Luke Shaw har varit given hela säsongen och gjort det stabilt på sin kant, särskilt bra har han sett ut när man jämfört med alla högerbackarna. Det känns dock som att det finns mer att hämta där, vilket kanske hittas om man nu får ordning på den offensiva karusellen, då det framförallt är offensiven som kan utvecklas, där han stundtals är för passiv och ofta helt väljer bort alternativet att överlappa. Defensivt lever Shaw mycket på sin snabbhet och styrka, likt Valencia gjorde när han var som bäst på högerbacken, och det kommer nog fortsätta fungera i tio år till om han inte drar på sig fler allvarliga skador. Trots att han ser knubbig ut så finns det inga större tvivel om att han är en av de bäst tränade i United. Garanterat kvar nästa säsong.
 • När Shaw varit otillgänglig har främst Young fått byta kant, så nästa vänsterback hittar vi i League One, där Cameron Borthwick-Jackson haft en mindre rolig säsong då han åkte ur med Scunthorpe United. Det känns avlägset att CBJ skulle ha någon framtid i United, och han lär säljas i sommar.
 • Demetri Mitchell spenderade säsongen på lån i Hearts i Skottska Premiership, där han fick en del speltid innan han missade slutspurten med en skada. Han spelade dock dryga hälften av matcherna som vänstermitt. Kan möjligen ta en trupplats kommande säsong, i annat fall så säljs han. Att han skulle kunna vikariera på både vänsterback och vänstermitt är en fördel om han ska vara truppalternativ, men frågan är om kvaliteten finns där.
 • Bakom dessa återfinns främst Lee O’Connor och Brandon Williams, som båda kan spela på alla positioner i backlinjen. Någon av dem kanske kan få lite speltid nästa säsong. Därefter är det Reece Devine som är lovande, men han är blott 17 år och kommer nog spendera kommande säsong med att representera U18 första halvan och U23 andra halvan.

Status: Okej. Luke Shaw är ett fullgott alternativ, men det vore bra att få in ordentlig täckning/konkurrens på positionen. Kan hända i sommar, men är inte akut, så lika troligt att ingenting händer. Antingen CBJ eller Mitchell skulle kunna fungera som backup,  men det känns inte helt troligt att man tycker att nån av dem är att satsa på, särskilt inte då O’Connor och Williams är påväg upp. Med andra ord är det högst sannolikt att Young är den som agerar backup för Shaw även kommande säsong.

Högermittfältare/högerforwards:

 • Juan Mata har oftast fått spela högerytter. Eller i varje fall starta som högerytter, han sjunker alltid in i banan, så det har mest varit ett svart hål. Stundtals en hyfsad poängspelare, stundtals en fin playmaker, men i överlag så hänger han inte med längre. Snabbheten och fysiken saknas för att hjärnan ska komma till sin rätt. Sägs vägra skriva på nytt kontrakt för att han vill ha två år istället för det enda United erbjuder, men rimligtvis borde United inte ens erbjuda ett kontrakt. Det är dags att gå skilda vägar. 50-50 om han är kvar nästa säsong, men han borde inte vara det.
 • Jesse Lingard har fått spela högerytter en del, men han är inte högerytter, vilket märks. Inte för att han varit formstark centralt heller, men han har inte kunnat bidra på kanten. Lingard är dock homegrown, har kontrakt till 2021 med option på ett år till, och är en användbar spelare i en begränsad roll. I ett bättre strukturerat och fungerande lag så är hans rörelse utan boll en nyckel framåt. Han är också Engelsk landslagsman. Han är kvar nästa säsong, men förhoppningsvis i en mindre framträdande roll än denna säsong.
 • Tahith Chong kan spela på båda kanterna men har mest huserat på högerkanten i U23, och har fått göra debut i a-laget också. Han känns dock inte riktigt redo ännu, särskilt så känns fysiken som om den behöver förbättras, men han har bra teknik och anfallsvilja. Han kan mycket väl få en plats i a-truppen till kommande säsong, om han inte skickas ut på lån.

Status: Här är det svart hål-varning och har varit det rätt länge. United behöver värva en startande högerytter, det har pratats om Dortmund’s Jaden Sancho och Swansea’s Daniel James (särskilt James verkar vara nära), och om Mata försvinner, vilket han borde göra, så bör man värva in en backup högerytter också, om man nu inte är villiga att satsa fullt ut på Chong, förstås. Den mest akuta positionen att förstärka överhuvudtaget.

Innermittfältare:

 • Paul Pogba var ändå Uniteds klart bästa spelare den gångna säsongen, en del djupa dalar till trots. Lagets kreativa nav vars attityd inte alltid ser klockren ut, särskilt inte när det gäller att ta hemjobbet. Har ryktats vara missnöjd, och vara på Real Madrids radar, och det blir en följetong hela sommaren. Men han skulle bli svår att ersätta för United om han försvann, dock har han kontrakt till 2021 med option på ett år till, så det är under Uniteds kontroll. 50-50 på om han blir kvar.
 • Ander Herrera blandade även han en del höga berg med en del djupa dalar. I sina bästa stunder en helt fantastisk spelare som kan dominera en match med sitt ettriga bollvinnande och sin enorma förmåga att täcka ytor, men också en formspelare av rang vars form kan störtdyka av en skada som bara höll honom borta en match. Ser ut att gå till PSG på free transfer – ett tungt tapp, kanske framförallt för att United tycks sakna kompetensen att ersätta spelare på ett planenligt sätt; om man klarade det vore han inte ett så tungt tapp som det nu verkar bli.
 • Nemanja Matic har blandat och gett denna säsong – vad som står helt klart är att han använts i alldeles för hög grad. Inledde uselt, höjde sig när Ole kom in, och bleknade sen igen. Han har kontrakt till nästa sommar med option på ett år kvar, och sannolikt blir han kvar som backup, även om United mycket väl kan sälja om rätt bud inkommer. Om han används mer sparsamt så kan han nog bidra fortfarande. Det är dock frågetecken på vilken roll han ska ha, då hans orörlighet gör det svårare och svårare för honom att skydda backlinjen på ett vettigt sätt, och han står inte ut nämnvärt som bollvinnare heller, av samma anledning. Och någon playmaker är han inte. Hans främsta styrka ser ut att vara förmågan att skydda bollen när han har den och vänder sig i slowmotion sökande efter passningsvägar.
 • Marouane Fellaini var en rollspelare som aldrig gnällde och alltid gjorde sitt jobb, samtidigt som han stundtals stod för viktiga mål också. Fysiskt stark, med överjordisk kontroll när han tog ner bollen på bröstet. Men han började bli skadedrabbad mot slutet och såldes till slut till Kina, vilket sannolikt var rätt beslut ändå.
 • Fred värvades in, till synes helt utan plan för hur han skulle användas eller ens kunskap om vilken sorts spelare han var. Såg mest komfortabel ut i Champions League, och mot slutet så började han ändå komma något till sin rätt. Spelar med hög svårighetsgrad i passningsspelet och har en väldigt oortodox bollkontrollstil, samtidigt som det är si och så med disciplinen, även om den förbättrade sig mot slutet. Ettrig och aggressiv med vissa positionsproblem. Är garanterat kvar nästa säsong.
 • Andreas Pereira fick sina chanser och lyckades aldrig egentligen imponera. Hade problem med tempot, kreativiteten och passningsspelet, och lyckades inte sätta prägel på matcherna mestadels. En hyfsad spelare, men inte bra nog. Lite sen-Cleverleystuk. Får nog se sig om efter en ny klubbaddress i sommar.
 • Scott McTominay såg efter första halvan av säsongen ut att vara ett olyckligt bondeoffer under Mourinhos regim, men fick efter Solskjaers intåg en roll som passade honom bättre, och när det gällde så var det han som stod upp i snålblåsten. Egen produkt vars mentala styrka imponerar, och han har en given plats i truppen nästa säsong, även om det återstår att se om det är som start- eller rollspelare.
 • Bakom de etablerade hittar vi framförallt Angel Gomes och James Garner. Båda spelarna har varit med runt a-truppen redan, där Gomes är en playmaker och Garner är en duktig defensiv mittfältare som även kan spela tvåvägsmittfältare, som framförallt ser väldigt mogen ut i spelet. Båda har goda chanser att vara med i truppen om de inte går ut på lån. Utöver dessa så har även Aidan Barlow stundtals visat glimtar av briljans i U23, men där är en utlåning närmare till hands. Callum Gribbin har tagit ett uppehåll från fotbollen och DJ Buffonge lär säljas i sommar då han varit på provspel med flera olika klubbar under våren. Ethan Hamilton har imponerat på lån i Rochdale i League One och lär åka ut på ett lån till kommande säsong, i bästa fall i Championship. Matty Willock och Callum Whelan har dock inte imponerat på lån, och om de inte säljs så kommer de husera i U23 med liten chans att kliva uppåt. Från U18 så förtjänar framförallt Aliou Traore, Ethan Galbraith och Dylan Levitt omnämnanden, även om vägen fortfarande är lång för dem, men alla tre lär kunna kliva upp i U23 kommande säsong.

Status: Osäker. Herrera försvinner, Pereira lär försvinna, Fellaini har försvunnit, och Matic kan inte vara en startspelare längre. Pogba kan också försvinna. Det kommer krävas värvningar på centralt mittfält i sommar, särskilt om Pogba försvinner. Två värvningar bör dock räcka, om Pogba blir kvar, om man vågar ge Gomes och Garner roller att spela. Annars lär man behöva tre eller t.o.m. fyra beroende på om man vill spela med tre innermittfältare eller två. United har sagts vara intresserade av Wolves’ Ruben Neves.

Vänstermittfältare/vänsterforwards:

 • Anthony Martial har gjort en poängmässigt okej säsong, men hans insatser sjönk en del under Ole. Han har sina tydliga styrkor i spelet med boll, där han kan driva framåt på ett bra sätt och har ett fint avslut när han får chansen. Däremot är han direkt bedrövlig i spelet utan boll och han visar sällan upp någon vidare attityd på planen. Han har kontrakt till 2024 med option på ytterligare ett år, men det är 50-50 om man väljer att behålla honom då han inte tycks ha vad som krävs för att passa in under Ole.
 • Alexis Sanchez ha varit medioker i United, om man ser till prestationerna, men när man ställer det i förhållande till lönen så blir det bara deprimerande. Han levde mycket på sin explosivitet under sina bästa år, och den är puts väck nu. Att han spelar med en hög svårighetsgrad på planen gör det bara värre när det inte fungerar. Ser mest bara vilsen ut på planen och United kommer göra allt de kan för att bli av med honom i sommar.
 • I U23 är det främst Joshua Bohui som fått spela vänsterytter. Han är en aggressiv och teknisk spelare som dock inte ser ut att ha kvaliteten att nå a-laget.
 • I U18 är det Largie Ramazani, en kort men teknisk spelare med hög anfallsvilja, som främst hållit vänsteryttern. Han blir spännande att följa framöver men han behöver utvecklas en hel del innan det kan bli tal om några matcher i a-laget.

Status: Kan behöva förnyas. Martials vara eller icke vara är väldigt oklart, samtidigt som man absolut vill bli av med Sanchez. Rashford fick inledningsvis lite speltid på vänsteryttern men har under Ole varit anfallare (han är dessutom ingen klockren vänsterytter, men kan fungera som backup där). Om Martial och Sanchez försvinner så plockar man idealiskt sett in både en startspelare och en backup på positionen, om man inte vill satsa högt och hoppas på att Rashford/Chong/Young räcker som backup där. Men om Martial blir kvar är det osäkert om det blir några värvningar för positionen.

Anfallare:

 • Romelu Lukaku har sett ut att vara ur form i princip hela denna säsong, efter att han av nån anledning lagt på sig typ tjugo kilo under sommaren, anledning oklar. Han är fortfarande häpnadsväckande usel på att utnyttja sin storlek på något meningsfullt sätt i spelet, och hans förstatouch är den mest betongartade i Premier League. Han hade som bäst en tre matchers formtopp under Ole, och har i övrigt mestadels bara varit kass. Tidigare har han varit en giftig kontringsanfallare som kommit mest till sin rätt när han fått komma med fart mot mål, men efter att ha bulkat upp så är det oklart om han har några särskilda styrkor längre. Han har ett bra inlägg. Ryktas vara påväg bort och har framförallt kopplats ihop med italienska lag – det är långt ifrån otroligt att United väljer att acceptera att Lukaku är ett förlorat fall. Känns i dagläget som att det är troligt att han lämnar.
 • Marcus Rashford har blandat och gett under säsongen. Oerhört löpstark anfallare med ett oftast bra avslut som däremot lider stort av att beslutsfattandet, särskilt det medvetna, lämnar mycket övrigt att önska. Han är som bäst när han spelar på instinkt, men kämpar nästan alltid stenhårt. Ska mycket till för att han inte ska vara kvar nästa säsong, även om exempelvis Barcelona ryktats intressera sig.
 • Mason Greenwood fick vara med a-truppen något, och han har visat i U18 att han är en oerhört giftig avslutare, med båda fötterna dessutom. Har dock främst spelat med U18 och har inte ännu övertygat med U23 – det troligaste är att han startar nästa säsong med U23, med sporadiskt deltagande i a-truppen, och alternativt ett lån om det behövs. Det gäller dessutom att man faktiskt spelar honom som anfallare, och inte försöker fortsätta med det korkade experiment som setts ut att göras – ett försök att använda/omskola honom till någon form av ytterforward, vilket vore ett enormt misstag. Han är kvar nästa säsong iallafall, även om det återstår att se på vilken nivå.
 • James Wilson har varit på lån i Aberdeen denna säsong, där han på 24 matcher stått för 4 mål och 3 assist. Att han skulle ha någon framtid i United bör nog vid det här laget avskrivas.  Hans kontrakt med United går ut i sommar och han lär inte erbjudas ett nytt.
 • I U23 så var det under första halvan av säsongen Zak Dearnley som spelade center. Han är en hårdjobbande anfallare som mest påminner om Alan Smith. Däremot är han inte särskilt målfarlig – han gjorde ett mål på tio matcher för U23, och ett mål på 9 matcher på lån till Oldham i League Two. Kommande säsong innebär nog ytterligare ett lån för honom. Under andra halvan, efter att Dearnley gått på lån, så var Nishan Burkart tillbaka efter skadefrånvaro. Han gjorde fem mål på sina 12 matcher för U23, och ett mål på två matcher för U19. Han har mer potential, speciellt som målskytt, men han är ännu inte särskilt nära a-truppen. I U18, i Greenwoods frånvaro, så var det D’Mani Bughail-Mellor som spelade center. Även han en mer hårdjobbande anfallare, som gjorde 6 mål på 10 matcher i U18 – friserade siffror då han stod för ett hattrick mot Everton i sista matchen. Han gjorde dessutom ett mål på tre matcher för U23, och ett mål på fyra matcher för U19. I överlag så kommer han behöva kraftig utveckling för att ha en chans att slå sig in i a-truppen.
 • På ännu yngre nivå så har United just nu däremot stortalanger på anfallsfronten, i Mipo Odubeko och Shola Shoretire, där Odubeko är 16 och Shoretire 15. Båda har öst in mål i ungdomslagen, och troligtvis så kan Odubeko vara med i U18 kommande säsong, samtidigt som Shoretire leder linjen för U16. Det blir intressant att följa deras framfart, men något bidrag till a-truppen ska nog inte väntas än på ett par år.

Status: Instabilt. Lukaku har gått/knuffats vilse i vad han faktiskt är för spelare, och det ser ut som om det vore bra för båda parterna att låta honom lämna. Marcus Rashford har levererat hjälpligt men det är tveksamt om han klarar av att vara den som bär anfallet – han lider fortfarande av att hans beslutsfattande är undermåligt. Där bakom så är såklart Mason Greenwood en supertalang, men han bör skyndas långsamt för att undvika ytterligare en Wilson-utveckling. Här behöver det värvas en startanfallare, och United har kopplats ihop med en hel del olika.

 

Värvningsstatus – sammanfattning:

 • Målvakt: Ej nödvändigt. Bör inte ens behövas om så De Gea lämnar, men gör han det kan klubben gå på målvaktsjakt, även om det ryktas att Solskjaer är villig att ge Romero chansen (det förutsätts att Henderson spelar med Sheffield United kommande säsong). Jasper Cillessen (Barcelona), Jan Oblak (Atletico), Gianluigi Donnarumma (Milan)… många är målvakterna som kopplats ihop med United på sistone.
 • Högerback: Akut. Behövs en ny högerback, inte tu tal om saken. Crystal Palaces Aaron Wan-Bissaka tycks vara huvudspåret, men även PSG’s Thomas Meunier är högaktuell. James Tavernier (Rangers) borde också vara en spelare att titta på, men det är tveksamt om man gör det.
 • Mittback: Nödvändigt. Det har ändå synts att United behöver en stark ledare i backlinjen. Kalidou Koulibaly (Napoli) och Toby Alderweireld (Spurs) är de mest frekvent omnämnda spelarna, men även Joachim Andersen (Sampdoria), Harry Maguire (Leicester) och Milan Skriniar (Inter) har nämnts. Stoke’s unge mittback Nathan Collins uppges också vara på Uniteds radar, men knappast i åtanke för att vara i startelvan. United nämns även som en outsider för Ajax Matthijs de Ligt.
 • Vänsterback: Ej nödvändigt. Luke Shaw är given som startande vänsterback, och kommer vara det nästa säsong också. Men det hade inte varit helt fel att få in en konkurrent till honom, exempelvis Ryan Sessegnon (Fulham) eller Kieran Tierney (Celtic).
 • Högermittfält: Akut. Swansea’s Daniel James ser ut att vara nära, sen man gett upp hoppet om att kunna få loss Jadon Sancho (Dortmund) till ett vettigt pris. Även Lille’s Nicolas Pepe och PSV’s Hirving Lozano har det ryktats om.
 • Innermittfält: Behov. Nivån på omvälvningarna bestäms av Pogbas vara eller icke vara. Ruben Neves (Wolves), Tanguy Ndombele (Lyon) och Declan Rice (West Ham) har nämnts en hel del. Även PSG-duon Marco Verratti och Adrien Rabiot har figurerat, liksom Newcastles stjärnskott Sean Longstaff och Barcelonas Ivan Rakitic.
 • Vänstermittfält: Oklart. Ingen specifik har nämnts och det beror på Martials vara eller icke vara. Både Daniel James och Hirving Lozano kan spela på vänsterkanten också.
 • Anfall: Behov. Lukaku kan försvinna och då behövs det täckning. Namnen som nämnts är främst Juventus Paulo Dybala och Benficas unge Joao Felix, men det har varit tunnt med rykten kring anfallare so far.

 

Kapten:

En sista punkt att titta på är kaptensvalet. Antonio Valencia lämnar klubben i sommar, vilket innebär att man ska utse en ny kapten. Vilka alternativ finns?

 • Ashley Young är den som har burit kaptensbindeln mest denna säsong, i egenskap av att vara den som varit i klubben längst, efter Valencia. Kommande säsong kommer han dock troligtvis spendera på bänken, så han vore inte ett klockrent kaptensval (han är inte ett klockrent kaptensval när han spelar heller, men).
 • Paul Pogba ryktas få kaptensbindeln (igen) för att uppmuntra honom att stanna kvar. Det vore ett felval. Pogba växer inte med bindeln och han visar inte upp några egentliga ledaregenskaper.
 • Victor Lindelöf nämns av många, men det känns inte som ett seriöst alternativ, särskilt inte när det också sägs att han behöver en stark ledare bredvid sig i backlinjen.
 • Luke Shaw har nämnts, men det är svårt att se vad han har för kaptensegenskaper.
 • David De Gea har också han nämnts, vilket jag då förutsätter är på samma grunder som Pogba, dvs att locka honom att stanna, för han är ingen ledare. Kan man inte ens styra sitt eget straffområde så kan man inte förväntas leda sitt lag heller.
 • Chris Smalling har burit bindeln tidigare, och även om han stundtals visat ledaregenskaper (höjt sig i motgång) så är han inte bra nog på att styra försvaret för att kunna ses som en särskilt bra kapten.
 • Både Ander Herrera och Marouane Fellaini kunde ha varit alternativ om de var kvar. Herrera i egenskap av hjärta och attityd, Fellaini i egenskap av mental styrka och attityd. Men de har försvunnit.
 • Så som till synes så ser det inte ut att finnas några särskilt bra kaptenskandidater – ett stort problem, enligt mig, är att de flesta av de som burit bindeln är inte spelare som växer av att bära bindeln. Med det i åtanke så känns det som att det finns en outsiderkandidat: Scott McTominay. Han har visat upp enorm mental styrka (särskilt som han tog sig igenom misshandeln av Mourinho none the worse for wear), och dessutom visat att han är en spelare som höjer sig ju mer det gäller, samtidigt som han inte är rädd att ta för sig. Visserligen är han ung, och det är tveksamt om han är särskilt given i startelvan, men han känns åtminstone som en spelare som faktiskt lär växa med kaptensbindeln.
 • Fast vad är det troliga? Det troliga är väl att klubben fortsätter snegla nedlåtande på kaptensbindeln, utser Ashley Young till kapten och låter Pogba (om han är kvar) bära den på planen (är han inte kvar så lär den mest seniora spelaren i elvan få den).

 

Avslutningsvis så kan ju sägas att även huruvida en sportchef kommer in skulle kunna diskuteras, men det är en svårare fråga. Darren Fletcher sägs vara huvudspåret för rollen, vilket åtminstone verkar spännande och har en bra klubbkoppling, men han saknar såklart erfarenheten av den rollen. Uniteds akademi kommer även den se en del förändringar då Nicky Butt fått uppdraget att omstrukturera denna, men nyheter kring det kommer jag avhandla i andra uppdateringar (som under sommaren kan komma varannan vecka snarare än varje).

Sommaren kommer att bli spännande, intressant och förmodligen fruktansvärt irriterande att följa med alla de rykten som redan nu cirkulerar. Ovan ser ni alltså en utvärdering inblandad med en del av vad jag tycker, så vad tycker ni? Vilka bör värvas och säljas, vilken profil bör klubben sikta på, etc?

22 Kommentarer

 1. DJ-Uret

  23 maj, 2019 at 16:24

  Respekt Felix, riktigt intressant läsning och superkul att få inblick i dina tankar ang sommarens fönster!

 2. Gustav

  23 maj, 2019 at 16:49

  Fantastiskt ambitiöst. Intressant och rolig läsning. Tack.

 3. Solskjaer

  23 maj, 2019 at 16:57

  Bra skrivet Felix, i vanlig ordning. Uppskattas! Gött med en kunnig analys och lite humor inblandat, lysande!

  Angående kaptensvalet så ser jag helst att Koulibaly värvas bums och tar över bindeln direkt. Inga på den där listan duger som kapten enligt mig, det krävs nån med lite mer pondus. Koulibaly är en respekterad man och spelare i Italien och jag kan absolut se honom knäcka van Dijk i luften och avgöra på Anfield.

  Lukaku kan vi sälja, helt otroligt att han väntas vara vår center. Han ser ut att väga 115 kilo och böjer säkert mer än Böje fan!

  • Böje

   23 maj, 2019 at 18:28

   Haha, det gör han garanterat, jag är meniskskadad och satt ur spel. Är nog mer Bänke än Böje i dagsläget 😂

   Åter till dig Felix. Djupen i ditt inlägg är slående, bara att lyfta på hatten och stämma in i hyllningarna här. I den här frågan är Järngänget och Mougänget överens över blockgränserna – du gör ett kanonjobb.

   Och angående Lukaku, så ja, sälj honom till Inter. I bästa fall får vi lite mer än hans värde, dvs en kopp kaffe och en muffins.

 4. lopa

  23 maj, 2019 at 17:12

  Grymt jobbat.

 5. Mogge

  23 maj, 2019 at 17:15

  Jäkla bra jobbat! Ska bli spännande att se vad vi har för spelare kvar i laget. Samt vad som tillkommer. När vi drar igång igen.

 6. Tommy

  23 maj, 2019 at 18:10

  Bara att instämma. Detta jobb du gjort har varit hårdare än vad många av våra spelare har jobbat.

  Cudos!

 7. Vidic

  23 maj, 2019 at 22:17

  Hade inte förväntat mig en sådan lång och genomtänkt text här. Riktigt bra, mer sånt!

 8. Charlie

  23 maj, 2019 at 23:25

  Grymt jobbat

 9. Charlie

  23 maj, 2019 at 23:33

  Richarlison i Everton verkar intressant, vad tycker ni andra

  • Felix

   24 maj, 2019 at 13:20

   Tekniskt duktig spelare med viss näsa för mål, men han har en ruggigt låg smärttröskel, och har han inte främst fungerat genom att spela i ett tvåmanna med Calvert-Lewin i Everton?

 10. the manager

  23 maj, 2019 at 23:53

  Jag hänger på fantastisk beskrivning! Trots att jag varit med så länge har jag aldrig lärt mig så mycket om vårt Utd på 10 min.

 11. Björn

  24 maj, 2019 at 01:54

  Grym genomgång, Stort tack! Jag tror tyvärr att klubben inte kommer göra stora investeringar i sommar utan man kommer värva ungt och billigt. Väldigt mycket snack om det från ole att värva ungt osv. Känns som ett sätt att slippa investera. Men hoppas man har fel. Vi behöver några spelare i 25årsåldern som är riktigt bra på sin position och med åldern gämna i sin prestation gämfört med yngre spelare typ rash osv.

  • Björn

   24 maj, 2019 at 01:55

   Jämna*

  • Felix

   24 maj, 2019 at 13:18

   Det behöver i och för sig inte vara ett sätt att slippa investera – det KAN (kanske lite väl optimistiskt att tro det, men) vara så att klubben insett att etablerade spelare i sina bästa år som kommer hit, de gör det för pengarna. Då kan det vara bättre att värva unga spelare, för de kommer i varje fall vara hungriga att utveckla sig själva (iallafall om de har rätt attityd redan).

   De yngre spelare man ryktas till, exempelvis Wan-Bissaka och James, har ju ändå visat att de kan prestera på en bra nivå. (Rashfords ojämna prestationer kan ju i mångt och mycket knytas till hans beslutsfattande ändå.)

 12. Geno

  24 maj, 2019 at 08:37

  Felix, du borde få betalt för den här artikeln.

  • Jensen

   24 maj, 2019 at 09:00

   Precis Felix, och du bör copyright-märka artikeln.

 13. Pink

  24 maj, 2019 at 09:06

  Riktigt bra skrivet! Tycker du har en väldigt vettig syn på United.

 14. Huges10

  24 maj, 2019 at 10:35

  Mycket intressant läsning!
  Blir väldigt tydligt vilka som kämpar på vecka ut och vecka in, samt vilka som har grym kapacitet men inte alltid den rätta viljan. Jag anser att några spelare får onödigt mycket kritik här på sidan, jag menar att om man kämpar allt man har i varje läge kan man inte göra så mycket mer, om spelaren ifråga sen inte har tillräckligt hög kapacitet är det ju snarare tränarens jobb att byta ut honom.
  Tycker att vi förutom en mittback och en högerback har väldigt mycket kvalitet i truppen, men det saknas en riktig krigare som jagar igång dom andra och inte tolererar annat än hundra procent insats. Ta en spelare som Keen eller G. Nevill inte världens bästa spelare men gud nåde den som inte gav hundra!!

 15. Felix

  24 maj, 2019 at 13:15

  Tack för era kommentarer allihopa, det är sånt som motiverar. 🙂

 16. William

  25 maj, 2019 at 05:39

  Riktigt bra artikel felix. Älskar sånt här, rejäla inlägg och analyser med substans och kunskap, grundat på statistik och inte bara magkänsla. Många här inne tycks tro att lösningen är enkel – ta in en sportchef och köp världsstjärnor. Och fort ska det gå. Verkligheten är lite mer komplex än så 🙂

 17. Wazza

  25 maj, 2019 at 11:01

  Bra skrivet!!

Lämna ett svar till

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NÄSTA MATCH AVSPARK: 24/8 16.00
Manchester United - Crystal Palace
Premier League
Visas på Viasat Sport Premium, Viaplay

Senaste kommentarerna

FLER Nyheter