Gilla oss på facebook
Advertisement Advertisement Advertisement

Nyheter

61 år sedan katastrofen i München

I dag minns fotbollsvärlden Busby Babes och den fruktansvärda katastrofen i München den 6:e februari 1958…

I dag är det 61 år sedan den mörkaste dagen i Manchester Uniteds långa historia. Busby Babes mellanlandade i München efter en Europacup-match mot Röda Stjärnan i Belgrad. När planet sedan skulle lyfta så gick någonting väldigt fel och det sladdade av den snödränkta startbanan och kraschade –  23 personer omkom till följd av olyckan.

Sju spelare i Manchester United omkom direkt på plats och Duncan Edwards avled 15 dagar senare på sjukhuset i sviten av sina skador. Spelarna som omkom var Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Billy Whelan och så då Duncan Edwards. Även Walter Crickmer, Tom Curry och Bert Whalley som var klubbsekreterare, coach respektive coach omkom i olyckan.

Utöver spelare och personal inom Manchester United så omkom tolv andra personer, varav åtta journalister från tidningar som Daily Mail, Manchester Evening News, Mirror och Express, samt två personer ur flygpersonalen. Det fanns totalt 44 personer ombord på planet och 21 av dessa överlevde olyckan.

Olyckan må vara den mörkaste dagen i Manchester Uniteds historia, men händelsen har kommit att prägla klubben och lagt viktiga värdegrunder som Uniteds byggts på. Ur spillrorna så formade den dåvarande managern Sir Matt Busby, som överlevde katastrofen, ett nytt lag som bara tio år senare vann Europa Cupen mot Benfica på Wembley. Sir Bobby Charlton, som nu är en levande legendar inom United var också en av överlevarna och han kom att bli en nyckelspelare under åren som följde. Han stod bl.a för två av målen i finalen mot Benfica och ägde klubbens målrekord till dess att Wayne Rooney tog över det förra året.

7 Kommentarer

 1. Fricken89

  6 februari, 2019 at 11:10

  R.I.P <3

  länkar en fin United sång här:

  https://www.youtube.com/watch?v=SgXXbBHa6UQ

 2. LOK

  6 februari, 2019 at 12:09

  R.I.P <3

 3. Albo

  6 februari, 2019 at 14:42

  RIP❤

 4. Affe

  6 februari, 2019 at 19:22

  Som alltid en sorgens dag för oss alla Unitedfans.Alltid lika
  vemodigt och sorgligt att påminnas om. RIP!

 5. Daniel Johansson

  6 februari, 2019 at 19:29

  ❤️😢

 6. Böje

  6 februari, 2019 at 20:18

  Var i Manchester 2016, Southampton hemma, och köpte en bok på Arndale. Den handlade om Busby Babes i allmänhet och Duncan Edwards i synnerhet, den var helt fantastisk. ”Duncan Edwards The Greatest” heter den och ger en väldigt fin bild av alla killarna inklusive Murphy och Busby själv. Rekommenderas verkligen.

  Sorglig dag. Må dessa legender och fina Unitedhjärtan vila i frid ❤

  • Solskjaer

   6 februari, 2019 at 22:02

   Också läst den. Troligtvis den bästa bok jag har läst, även om jag inte löser böcker vanligtvis.

   RIP Busby Babes. Gone but never forgotten.

Lämna ett svar till

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NÄSTA MATCH AVSPARK: 24/8 16.00
Manchester United - Crystal Palace
Premier League
Visas på Viasat Sport Premium, Viaplay

Senaste kommentarerna

FLER Nyheter