Gilla oss på facebook
Advertisement Advertisement Advertisement

Nyheter

Inför söndagens derby: Tre klassiker vi minns

Som uppladdning inför söndagens match gör vi en tillbakablick och listar tre klassiska Manchester-derbyn som vi minns.

På söndag klockan 17:00 är det dags för säsongens första derby på Ethiad Stadium. City, som i dagsläget toppar Premier League, är favoriter och spelbolaget Unibet ger oddset 1.37 för vinst till hemmalaget och 7.75 för United-seger. Som uppladdning inför matchen gör vi en nostalgisk återblick och minns tre av historiens mest legendariska Manchester-derbyn.

Man Utd – Man City 3 – 2, 20 september 2009

Stämningen inför derbyt i början av säsongen 2009 var rejält uppiskad, inte minst efter Carlos Tevez uppmärksammade övergång till City under sommaren. Och matchen går till historien som ett av de mest nervkittlande derbyna någonsin.

United tog ledningen redan efter två minuter efter att Rooney skjutit in bollen från nära håll. Kvitteringen kom bara drygt en kvart därefter när Tevez påpassligt utnyttjade ett misstag från Foster och passade in bollen till Gareth Barry som lugnt kunde bredsida in 1 – 1.

Fyra minuter in i andra halvlek gav Darren Fletcher United ledningen på nytt, men det tog inte mer än tre minuter innan City hade utjämnat än en gång genom Craig Bellamy.

När Fletcher nickade in sitt andra mål för dagen i 80:e minuten såg United ut att gå mot segern. Men i den 90:e minuten kom kallduschen än en gång när Bellamy på egen hand sköt in kvitteringsmålet.

Matchen såg ut att sluta oavgjort. Men inhopparen Micahel Owen tyckte annorlunda. I matchens absolut sista minuten (sjätte tilläggsminuten) sköt United-legendaren in segermålet efter en fantastisk passning från Ryan Gigs.

Säsongen 2009/10 slutade för övrigt med en andraplats i Premier League för United.

Highlights från matchen: https://www.youtube.com/watch?v=Tj8yzn0XjAw

 

Man Utd – Man City 4 – 2, 12 april 2015

Det fanns utan tvekan ett stort revanschsug inför vårderbyt på ett regnigt Old Trafford i april 2015. City hade stått som segrare i de fyra senaste mötena lagen emellan och dessutom vunnit ligan säsongen dessförinnan.

Förväntningarna inför matchen var stora. United hade haft en fantastisk vårsäsong med bara en förlust och en oavgjord på de senaste tio matcherna.

United, som för dagen ställde upp med bland annat D. de Gea i mål, Valencia och Jones i backlinjen och Rooney på topp, fick dock allt annat än en bra start på matchen. City pressade hårt redan från start och efter åtta minuter kunde Sergio Agüero slå in 1 – 0 i öppet mål efter passning från Silva.

Repliken kom bara lite mer än fem minuter därpå när Young tryckte in kvitteringsmålet. United tog därefter ett grepp om matchen och i minut 27 gav Fellaini hemmalaget ledningen. United briljerade i andra halvlek och utökade ledningen genom mål av Mata och Smalling. Mötet slutade 4 – 2 efter ett sent reduceringsmål av Agüero.

Highlights från matchen: https://www.youtube.com/watch?v=6epiZloKiOc

 

Man Utd – Man City 5 – 0, 19 november 1994

Om du följde United under storhetstiden på 90-talet minns du garanterat det klassiska 5–0-derbyt -94. Under denna era dominerade klubben fullständigt Premier League och vann ligan fyra av fem säsonger mellan 92/93 och 96/97.

City å sin sida kämpade under denna tid tappert med att hålla sig kvar i den högsta serien. Eftersom detta var långt innan miljarderna pumpats in slutade laget oftast runt nedflyttningsstrecket och man spelade även i Championship (och till och med League 1) flera säsonger.

United var alltså stora favoriter redan på förhand och matchen blev lite av en lekstuga för hemmalaget på Old Trafford.

Matchens lirare var utan tvekan ukrainaren Andrei Kanchelskis som fullbordade ett hattrick. När domaren blåste av matchen visade resultattavlan hela 5 – 0. Kanchelskis berättade för övrigt i en intervju många år senare att matchen är ett av hans bästa fotbollsminnen någonsin.

Highlights från matchen: https://www.youtube.com/watch?v=rxqYBH6aos4

 

1 Kommentar

  1. Martin

    6 november, 2018 at 23:48

    Första matchen blev 4-3 😉 kolla highlightsen ni länkade 😉 var även där så jag vet 😁👍

Lämna ett svar till

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NÄSTA MATCH AVSPARK: 20/7 13.30
Manchester United - Inter
Tour 2019
Visas på MUTV, Viasat Sport Premium, Viaplay

Senaste kommentarerna

  • Kommentar från: lopa Longstaff om UnitedryktenaHaha: Förmodligen mer än dig - som låtsas ha sett Långben spela fotboll när faktum är att han knappt spelat…Jul 20, 11:51
  • Kommentar från: United4ever Longstaff om UnitedryktenaYes! Mer brittiska spelare och unga! Köp Longstaff för Max 300 mille..om några år vill alla klubbar ha honom…Jul 20, 09:46
  • Kommentar från: Scholes Sky Italia: Bud på SMSHåller med dig men klubben måste då hitta de nya strukturerna och det har man inte gjort.Jul 20, 08:43
  • Kommentar från: martin Longstaff om UnitedryktenaHaha, så bra skrivet Björn. Men Tobbe har en galen övertro till allt som är engelskt eller premier league. Allt…Jul 20, 04:35
  • Kommentar från: Jensen Sky Italia: Bud på SMSScholes, Man kan inte leva i det förgångna hur länge som helst. Det finns ju inget som säger…Jul 19, 23:07

FLER Nyheter