Gilla oss på facebook
Advertisement Advertisement Advertisement

Matchrapporter

Manchester United vs Everton

United lyckades till slut bärga tre poäng hemma på Old Trafford…

United XI: De Gea – Young, Smalling, Lindelöf, Shaw – Fred, Matic, Pogba – Mata, Rashford, Martial

United bänk: Romero, Rojo, Darmian, Herrera, Lingard, Sanchez, Lukaku

Everton XI: Pickford – Coleman, Keane, Zouma, Digne – Gomes, Gueye – Walcott, Sigurdsson, Bernard – Richarlison

Everton bänk: Stekelenburg, Mina, Baines, Davies, Lookman, Calvert-Lewin, Tosun

Domare: Jon Moss

Inför: Från förlusten mot Juventus gjorde Mourinho en enda ändring: Lukaku petades för Fred. United saknade McTominay, Dalot och Fellaini, men i övrigt så var andra frågetecken som Rojo, Lingard och Sanchez tillbaka på bänken. Everton saknade endast McCarthy.

Första: Hemmalaget vann slantsinglingen på Old Trafford och därmed var det Juan Mata som sparkade igång matchen. Matchen inleddes i ganska högt tempo med halvchanser åt båda håll, utan att vare sig De Gea eller Pickford behövde förta sig. I 19e minuten fick United sin första bra chans då Martials inlägg fann en fri Mata mitt i straffområdet, men dennes nick plockades tryggt ner av Pickford. Tre minuter senare åkte Gueye på matchens första gula kort då han drog ner Fred. Martial skickade i 23e minuten iväg ett skott som i varje fall störde Pickford, som fick tippa ut bollen till hörna. I 26e minuten kontrade United och Martial bröt in i straffområdet där han föll i duell med Gueye. Domare Moss pekade direkt på straffpunkten. Pogba gjorde sin sedvanliga superlångsamma trippstraff vilket inte Pickford gick på utan denne dök åt rätt håll och räddade – däremot inte bättre än att bollen föll rakt ut där Pogba kunde peta in returen i öppet mål. 1-0 till United. Redan i 30e minuten fick Rashford in en boll till då han höll sig framme på en retur på ett Pogbaskott, men tyvärr var han flera meter offside och blev korrekt bortvinkad. I 35e minuten skickade Fred ett långskott utanför. Everton anföll snyggt i 37e minuten då Sigurdsson skakade av sig Matic, spelade ut bollen till höger där en Evertonspelare vände bort Martial och skickade in ett inlägg som Sigurdsson nickade mot mål. De Gea gjorde dock en solid räddning och greppade bollen. Matic fick strax därpå gult kort för att han i inledningen av sagda anfall försökte leka ryggsäck på Sigurdsson. Walcott bröt i 44e minutne in och skickade ett ofarligt skott i famnen på De Gea. Walcott försökte sig även minuten därpå på ett avslut, och denna gång fick De Gea parera till hörna intill stolpen. I andra tilläggsminuten fälldes Pogba av Gueye, och denne fick sig en skarp tillsägelse av domare Moss. Strax därpå blåste domare Moss av för pausvila.

Andra: United inledde andra halvlek bra då Martial i 49e minuten tog emot bollen från Pogba strax utanför straffområdet och placerade in ett skruvat skott vid bortre stolproten till 2-0. I 51a minuten tog sig Bernard förbi De Gea på en djupledsboll av Richarlison efter att Young upphävt offsiden, men istället för att passa fram en helt fri Walcott så försökte han gå på avslut och prickade burgaveln (och Lindelöf hade hunnit fram och kunde ha blockerat skottet också). Rashford lyckades springa sig fri i 54e minuten, men hans förstatouch var dålig och avslutet ur dålig vinkel räddades med foten av Pickford. Pogba fick i 57e minuten en boll i straffområdet av Mata, och gick på avslut, vilket Pickford precis lyckades rädda med ena handen till hörna. Matchens första byte stod Marco Silva för då han i 62a minuten plockade av Bernard för Lookman. I 65e minuten kom Mourinhos första bye, då han tog av Rashford för Lukaku. I 72a minuten spelades Coleman snyggt in bakom backlinjen av Sigurdsson, men dennes avslut, störd av Martial, gick över ribban (touchades möjligen marginellt av De Gea, men domare Moss dömde inspark). I 76e minuten gav Pogba löjligt bort boll på mittplan vilket skickade iväg en djupledsboll mot Richarlison, och Smallings brytningsförsök var otajmat. Domare Moss tvekade inte en sekund att peka på straffpunkten, med all rätt. Sigurdsson skickade tryggt in 2-1 på straff. Smalling såg dessutom ut att ha skadat knät i situationen – knät såg blodigt ut – men efter lite behandling var han tillbaka på planen. I 85e minuten plockades Mata av för Herrera. I 89e minuten blev Fred liggande med kramp, men han klev ut på plan igen efter lite behandling, innan fjärdedomaren signalerade 6 minuters tilläggstid. I 94e minuten kom Martial fri på pass av Fred efter att Herrera vunnit boll, men ensam med Pickford väntade han för länge och målvakten kunde rädda med benet. Strax därpå plockades Fred av för Lingard. När domare Moss blåste av för full tid stod United som vinnare hemma på Old Trafford.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass, ∞: Dags att gå i pension.

De Gea: 3 – Solid insats utan att sättas på prov nämnvärt – straffen var han chanslös på.

Young: 3 – Stod för en okej insats åt båda hållen.

Smalling: 3 – Solid match utöver idiottacklingen som gav bort en straff. Samarbetet med Lindelöf såg fortsatt bra ut.

Lindelöf: 4 – Kommunikationen med Matic och Shaw såg inte ut att vara på topp, men spelade generellt med pondus och gjorde en bra match.

Shaw: 3 – Okej insats, backade upp Martial bra, men såg stundtals rätt virrig ut i det defensiva positionsspelet.

Fred: 4 – Bra match på mittfältet med hårt jobb och effektivt passningsspel, även om han såg lite slarvig ut stundtals. Behöver nog jobba på fysiken också.

Matic: 3 – Såg mest ut som en staty första halvan av försat halvlek, men han spelade upp sig. I andra så höll han spelet igång genom att flytta boll i en okej hastighet. Godkänd i slutändan.

Pogba: 4 – Ett hjärnsläpp som kostade ett mål, men var i övrigt bra på mitten. Satte en straff och assisterade Martials mål. Navet i Uniteds spel som vanligt.

Mata: 4 – Tycks i mångt och mycket ha hittat sin roll och höll Uniteds spel igång bra med intelligenta löpningar och bra passningsspel.

Rashford: 2 – Jobbade hårt, men slarvade när han fick ett läge. Beslutsfattandet fortsätter stå ut som en väldigt svag punkt, men hans energi erbjöd i varje fall mer än Lukaku gjort på sistone.

Martial: 5 – Ordnade en straff, satte ett fint mål, missade ett friläge, hade bud på mer. Var involverad i nästan allt framåt för United.

Lukaku: 2 – Inget vidare inhopp. Rörelsemönstret ser inget bra ut och får han chanser så sumpar han dem rakt av.

Herrera: n/a – Spelade för kort tid för att betygsättas.

Lingard: n/a – Spelade för kort tid för att betygsättas.

Mourinho: 4 – Prickade in elvan, och bytena är väl inte så mycket att säga om. Har ett oangenämt problem i hur han ska göra med centerforwardsplatsen då varken Lukaku eller Rashford imponerat där. Sanchez mot Bournemouth?

Summering: United stod i överlag för en bra match, förmodligen säsongens bästa hittills. Första halvlek var okej, första halvan av andra halvlek var riktigt bra, men andra halvan av andra halvlek blev lite väl nervös. En hjärnsläppsminut där först Pogba otroligt onödigt gav bort en boll på mittplan och sen Smalling stod för en idiottackling som gav bort en straff var väl det mest negativa med matchen. Att centerplatsen också fortsätter vara ett stort frågetecken med Lukakus och Rashfords dåliga form är inte så bra. Men mittfältet såg betydligt rörligare ut än mot Juventus, då Fred kom tillbaka in i elvan (hans fysiska status är nog dock inte på topp, vilket visade sig då han fick kramp i slutet). Mittförsvaret såg också bra ut, frånsett Smallings idiottackling – i övrigt så börjar hans och Lindelöfs samarbete se riktigt bra ut.

Allt som allt så var det ett fall framåt för United, men det gäller att bygga vidare på detta. För tillfället ligger man nu 8a i PL då man klev förbi Everton och Wolves. Upp till ledande Liverpool är det däremot nio poäng.

Om United kan bygga vidare på detta mot Bournemouth, helst utan den där hjärnsläppssekvensen, så kan man gå stärkta in i matcherna mot Juventus och City (båda borta), men kanske ännu viktigare så skulle man kunna visa att det finns något konkret att bygga vidare på efter de mötena, då man därefter har matcher mot Palace, Young Boys och Southampton – samtliga matcher där man ska ta tre poäng.

15 Kommentarer

 1. Fredrik

  28 oktober, 2018 at 19:59

  Bra match sett över 90 min. Tycker dock att presspelet haltar betänkligt när Matic är på planen. Tycker Mou borde spela Herrera ihop med Fred på mitten och låta Pogba vara ”navet” som Felix skrev.

  • Kristina Lindberg

   28 oktober, 2018 at 21:22

   Svar till Fredrik: Det behövs helt klart mer energi i mittfältet och att byta Matic mot Herrera hade varit en bra lösning. Men känner jag Mou rätt så är Matic untouchable, hur usel han än är. Matic hänger inte med o segar mest ned mittfältet.

   Är det någon som förstod bytet av Rashford? Om han ska pröva Rashford där så måste han väl ge killen 3-4 chanser ifrån start och inte byta ut honom? Förstår inte alls bytet!! Lukaku har varit helt ojämn och har inte tekniken för att vara en anfallare för Man Utd. Jag gillar inte alls hans spelstil. den passar inte i vårt lag!

 2. Martin

  28 oktober, 2018 at 21:17

  Lindelöf spelar ju bättre och bättre. Börjar mer och mer känna igen honom från hur han spelar i landslaget. Anledningen? Förmodligen att han börjar känna självförtroende och vågar ta för sig mer i och med att Mourinho spelar honom regelbundet och inte petar honom efter varje snedsteg. Man måste liksom våga misslyckas för att kunna lyckas.

 3. Mogge

  28 oktober, 2018 at 21:48

  Härlig seger. Jag är nöjd.

 4. Fricken89

  28 oktober, 2018 at 21:58

  Skönt med efterlängtade 3p, men sjukt tröttsamt att vi aldrig kan hålla nollan (i detta fall bjuda på en straff)…
  Men men, vi spelade bra mestadels och kämpade på matchen igenom. Hoppas vi tar med oss allt positivt och bygger vidare på det nu.
  Något jag inte kan släppa, är Martials friläge som bara SKA vara mål! Han måste ta lärdom av detta nu och träna upp sitt beslutsfattande, inte första gången han bränner sådana här möjligheter.
  Hade jag varit i hans skor i den situationen, så hade jag slagit en hård, låg och distinkt bredsida vid den högra stolproten. När läget i matchen kom, så föreställde jag mig att han skulle göra just det, ända tills allt rann ut i sanden..
  Fast han ska såklart ha beröm för det vackra målet han gjorde, men han borde (som sagt) ha gjort två!

  • Kristina Lindberg

   28 oktober, 2018 at 22:14

   Rashford var trött och borde ha byts ut efter 80e så att han skulle fått stående ovationer. Inte att plågas igenom hela matchen.

   Fricken: när man är trött så missar man chanser!

   • Fricken89

    28 oktober, 2018 at 22:41

    Martial hade relativt gott om tid att ta rätt beslut när han tog sig fram till det läget – och tog fel beslut. Det handlade inte om trötthet, eller ja viss trötthet har alla spelare i slutet på matcherna, fast inte såpass att det ska hämma en från att kunna skjuta in bollen i mål. Det är iaf ingen hållbar ursäkt när man är så vältränad som man är när man spelar på den absoluta toppen. Och det är (som sagt) inte första gången som han bränner sådana lägen. Han skulle ha agerat ett par sekunder tidigare, innan målvakten kom ut för nära och gjorde sig för stor att passera.

    • Björn

     29 oktober, 2018 at 01:09

     Träna upp sitt beslutsfattande? Han lägger den mot bortre och pickford räddar med en bra benparad. Var istället glad för att han efter ett års mobbing av mou kommit tillbaka och spelar grymt bra.

     • Fricken89

      29 oktober, 2018 at 01:45

      Han fattade beslutet för sent och sköt för lamt.
      Att Martial (bortsett från detta) spelade bra idag och i de tre senaste matcherna inkl idag, stämmer bra. Fast han måste vid frilägen fatta rätt beslut snabbare, bli mer distinkt och sätta majoriteten av dessa chanserna. Detta gäller såklart alla spelare och inte bara han.
      Och han mobbades inte av Mou, fast ni som inte gillar Mou väljer att se det så.

    • Brämhult

     29 oktober, 2018 at 08:42

     Fricken: Risken är överhängande att Martial inte vill skriva på ett nytt kontrakt. Detta beror sannolikt på hur Mou har behandlat honom, både på och utanför planen. Risken finns också att Pogba även vill lämna pga av Mous uttalanden och kaptensfrågan. De här 2 spelarna låg bakom i princip allt offensivt spel igår…

     • Solskjaer

      29 oktober, 2018 at 10:48

      Håller med er, Brämhult och Björn!

     • Fricken89

      29 oktober, 2018 at 11:08

      Martial har kommit ut som en bättre spelare och ser allt annat än olycklig ut just nu. Även Pogba har spelat upp sig senaste tiden och varit spindeln i nätet i mittfältet.
      Fast jag förstår att ni vill se det som så, allt bara för att bli av med Mou..
      Mou sa även under intervjuerna efter matchen, att han var mkt nöjd med deras prestation.

   • Affe

    29 oktober, 2018 at 21:47

    Snälla Kristina,vad dillar du om? Först undrar du varför
    Rashford blev utbytt,sen borde han blivit utbytt i åttionde
    och sen skulle han inte behövt genomlida hela matchen! Om
    du kollat på matchen så blev han utbytt (helt korrekt) i den
    sextiofemte minuten.

 5. Mogge

  29 oktober, 2018 at 08:46

  Martial har det mesta i verktygslådan. Känns som det skaver mentalt ibland bara. Visar sällan glädje på planen. Vad det beror på vet i F.

 6. Bogotábanditen

  29 oktober, 2018 at 17:04

  Hur många ggr har den där Gylfi gjort mål på oss, hver gang? Nå, vi snubblade i alla fall hem det…Litet fall framåt trots allt.

Lämna ett svar till

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NÄSTA MATCH AVSPARK: 24/8 16.00
Manchester United - Crystal Palace
Premier League
Visas på Viasat Sport Premium, Viaplay

Senaste kommentarerna

FLER Matchrapporter