Gilla oss på facebook
Advertisement Advertisement Advertisement

Nyheter

Cantona: Sir Alex gav oss frihet

Eric Cantona berättar om en av Sir Alex Fergusons knep för att få spelarna att prestera under de gyllne åren…

Sir Alex Ferguson ledde under sina 26 år Manchester United på ett sätt som ingen annan manager lett någon klubb. Han hade många trix och nycklar till framgång för att under så lång tid navigera klubben rätt och Eric Cantona säger att ett av dessa var att alltid låta spelarna ha friheten att uttrycka sig spelmässigt under matcherna.

”Sir Alex Ferguson var mästare på en sak. Varje gång vi klev ut på planen för att spela match – efter många många timmars träning, så tilläts vi vara fria. Vi kände total frihet att röra oss dit vi ville och spela hur vi ville. Jag kunde inte tolerera fotboll på något annat sätt. Vad är fotboll om det inte handlar om frihet?” säger Cantona.

 

Källa: MEN

30 Kommentarer

 1. Frazze

  12 oktober, 2018 at 11:12

  Klockrent,i dag är dom så styrda att det finns inget självförtroende längre och då vågar man inte.Ut och lira och ha kul!!

 2. Daniel

  12 oktober, 2018 at 12:49

  Brukar inte kommentera här men tycker det är häpnadsväckande att ni först klagar på att det inte finns någon uppstyrd taktik i offensiven, sen klagar ni på att dom är för styrda i offensiven…

  • Frazze

   13 oktober, 2018 at 12:00

   Menar mera att dom är så uppstyrda i sitt defensiva tänk så man vågar inte göra det man är bra på i offensiven.

 3. Richard

  12 oktober, 2018 at 15:44

  Fattar inte att jag hade rätt.moui,kommer inte få lämna i första taget😡

 4. Roy

  12 oktober, 2018 at 16:44

  Grymt, så rätt,ett felsteg nu blir det byte.

 5. Peppis

  12 oktober, 2018 at 19:47

  Om man tänker offensiven så tycker jag det är skillnad på att vara ”styrd” och på att ha en taktik och spelidé. Där behöver vi betydligt bättre spelidé son spelarna kan förhålla sig till, och förstås vara kreativa i stunden. Nu blir det för mycket beroende av individuella prestationer.

  • Daniel

   12 oktober, 2018 at 21:50

   ”Vi kände total frihet att röra oss dit vi ville och spela hur vi ville.”

   Ingenting som påpekar att de hade en spelidé att förhålla sig till offensivt, utan betonar att de fick göra vad de ville, dvs allt hängde på individuella prestationer. Det som skiljer sig nu från då är kvalitén på spelarna

   • Böje

    13 oktober, 2018 at 05:25

    Vi har inte alltid haft världsstjärnor under SAF heller. Park, Anderson, Cleverley, Giggs 39 år, Nani ojämn, Chicharito, O’Shea, Gibson, Wes Brown osv var inte ett dugg bättre än Lingard, Martial, Herrera, Rashford och Mata. Ändå vann vi ligatitlar hela tiden. Alltså måste det skilja något mer än kvalitén på spelarna.

    Sir Alex fick ut 150% av de sämre spelarna, de såg ut som stjärnor. José får inte ens ut hälften av de söm faktiskt ÄR världsstjärnor. Där är skillnaden tycker jag.

    • Albo

     13 oktober, 2018 at 11:53

     Böje, du har helt rätt. Skillnaden är betydligt större än att spelarna var bättre då. Om Mourinho nu är ett sånt taktiskt geni som somliga påstår så borde han ju också inse att ”individuella prestationer” inte funkar och hitta på något annat. Håller man inte med om att det inte funkar så kan man titta på vår tabellplacering.

     • Molo

      13 oktober, 2018 at 16:06

      Lite väl tidigt att hänvisa till tabellplacering i oktober?

     • Albo

      13 oktober, 2018 at 16:47

      Molo: Nej, eftersom det har sett lika illa ut i tre år.

     • Molo

      15 oktober, 2018 at 00:10

      Dock så kan du ju inte hänvisa till tabellplacering i oktober, och hävda att vi tabell enligt gjort dåliga säsonger under mou. Det gäller att veta, vad det är man pratar om ibland annars blir det aldrig något konstruktivt.
      Förra säsongen är ju tabellen en överprestation gentemot kritiken som riktats mot laget

     • Fricken89

      15 oktober, 2018 at 12:42

      Helt rätt Molo! 👍🏻👍🏻

    • Daniel

     13 oktober, 2018 at 16:28

     Böje, klart att martial, lingard osv är bättre än wes brown, John oshea, cleverley och Anderson men om vi ska hålla oss till fakta och jämföra de tongivande spelarna så var Scholes, Carrick, Fletcher mil bättre än Pogba, Matic, Fred/Fellaini. Vidare är det ju oxå uppenbart att hugga, Ronaldo, Rooney, RVP hästlängder bättre än lukaku, martial, rashford, lingard, mata. En bra offensiv är dessutom till viss del beroende av en stabil defensiv och även där ser vi att Ferdinand, Vidic är markant bättre än smalling, bailly/lindelöf. Med detta sagt är jag ingen Mourinho förespråkare men tycker att vi ska hålla oss till fakta. Visst är smalling bättre än oshea men det fanns andra spelare på den tiden oxå.

     • Böje

      13 oktober, 2018 at 16:40

      Då har vi helt enkelt olika åsikter. Lukaku öser in mål för Belgien, Pogba vann VM, Martial bar fram oss innan Mou kom. Matic och senare Fellaini har varit Mourinhos favorit i åratal.

      Dina åsikter om vilka som är bäst är inte fakta, inte mina heller.

      Däremot är det så att samtliga spelare underpresterar under Mourinho jämfört med vad de har gjort tidigare. Precis varenda en, med några tveksamma undantag tex Fellaini.

     • Daniel

      13 oktober, 2018 at 18:58

      Läste detta inlägg som publicerats i fotbollskanalens kommentarsfält under en artikel där Hazard hyllar Mourinho och staterat att ”om du frågar mig om en tränare som jag vill arbeta med igen så skulle jag säga att det är Mourinho”.

      Kopierar in inlägget här:

      ”Samtliga världsstjärnor som lirat med Mourinho säger alla samma sak. Då snackar jag eliten, CR7, Z, Hazard etc.

      Denna nya Pogba generation som tror att marknadsvärdet även indikerar på nivå.

      Mourinho är ingen lek, vunnit allt. Överallt.
      Likt Fergie måste han få sista ordet bara, Fergie hade kastat Pogba för längesen. Vänta nu, han har redan gjort det en gång?

      Som sagt. Eliten vet.
      Enda som räknas.”

      Som sagt är jag ingen mourinho förespråkare men tycker förvisso att det emellertid varken är respektfullt eller hänynsfullt att spy ut galla enbart på mourinho när spelarna knappt visar någon som helst entusiasm, utan glider runt i sina jäkla bling-bling gäng och tror att dom är något. Visst är det mourinhos ansvar att förbereda spelarna och motivera dom, men har spelarna i era ögon inget ansvar överhuvudtaget att iallafall gå ut på planen och visa hjärta och ge allt? Förstår ärligt talat inte hur ni tänker när ni pekar ut Mourinho som ”det svarta fåret”. Skulle vilja se någon av er försöka träna ett gäng med översittare som inte krigar för såväl märket på bröstet som för lagkamraterna.

      Svar till dig böje:
      Är övertygad om att majoriteten av alla strikers i epl hade öst in mål när man spelar brevid kevin de bruyne, eden hazard, dries mertens mm. Detsamma gäller pogba, är inte särskilt svårt att skina när man spelar brevid kante på mittfältet och andra världstjärnor som mbappe, varane, griezmann runt om sig. Hade Frankrike eller Belgien spelat mot United, med eller utan pogba och lukaku, hade vi blivit överkörda.

     • Böje

      13 oktober, 2018 at 22:11

      Jag respekterar din åsikt, men håller inte med överhuvudtaget. Trevlig kväll!

     • Daniel

      13 oktober, 2018 at 22:26

      Detsamma!
      Försöker inte måla upp Mourinho som en felfri tränare men tycker att många i detta forum borde vidga sina vyer istället för att skylla allt dåligt på tränaren. Tror inte att United kommer lyckas med Mourinho om man inte rensar ut halva laget och bygger nytt från grunden. Däremot ser jag själv helst ett tränarbyte men isåfall måste man gallra i spelartruppen och få till en nystart, med en trupp som byggd på yngre, hungriga, kreativa spelare. Annars kommer ett tränarbyte knappt bringa någon ytterligare lycka.
      Men jag respekterar jag dina åsikter och tar självklart avstånd från personangrepp.
      Ha en fortsatt trevlig helg!

     • Affe

      14 oktober, 2018 at 16:09

      Daniel,du har så jäkla rätt. Sakligt och väldigt
      bra skrivet. Men det skiter drevet i.Det kvittar
      vad t.ex. många spelare har att säga,dom förstår
      helt enkelt inte vad det handlar om. Att ge Mou
      skulden för allt är bara fånigt,då skulle det i
      konsekvensens namn vara enbart Peps förtjänst att
      shitty vann PL förra säsongen!? Så är det självklart
      inte,det berodde minst lika mycket på spelarna. Inte
      på ideer eller strukturer.

     • Böje

      14 oktober, 2018 at 16:59

      Affe: Jag har aldrig någonsin sagt att precis allt är Mourinhos fel.

      Däremot vet jag om det faktum att tex Lukaku har gjort 21 mål på sina senaste 18 landskamper för Belgien. Självklart har han KdB och Hazard bredvid sig där, men vi har Pogba och Sanchez som på pappret inte alls är mycket sämre. Titta på Sanchez bästa säsonger i Arsenal och Pogba när han är som bäst, framförallt i Juventus men även vissa matcher för oss. Pogba ser oftast ut som Cleverley och Sanchez ser nästan ut som Bebe ibland. Rashford och Martial dominerade stundtals under LvG men nu har båda stagnerat totalt.

     • Affe

      14 oktober, 2018 at 17:23

      Böje,mitt inlägg var inte riktat till dig personligen.
      Var fick du det ifrån?

     • Böje

      14 oktober, 2018 at 18:50

      Affe: Tolkade det så, men kan absolut ha tagit fel. Absolut inget illa menat.

   • Fricken89

    13 oktober, 2018 at 17:26

    Exakt! 👍🏻

    • Fricken89

     13 oktober, 2018 at 17:27

     Daniel.

     • Roy

      13 oktober, 2018 at 19:28

      Du gör det lätt,gillar allt som försvarar Mou. Är han så bra?

     • Fricken89

      13 oktober, 2018 at 19:48

      Alla problem hänger inte på tränaren som du bl a vill vinkla det till.

     • Böje

      13 oktober, 2018 at 22:12

      Haha, du har en klar poäng där Roy 👌👌

     • Fricken89

      13 oktober, 2018 at 23:41

      Medan ni gillar alla som skyller alla Uniteds problem på Mourinho.

 6. Felix

  13 oktober, 2018 at 00:27

  Svårt att säga riktigt vad total frihet innebär. Uniteds offensiva spelare har inte total frihet – alla har defensiva uppgifter som de måste sköta disciplinerat också. Men de har total kreativ frihet, vilket de inte klarar av att hantera, vilket blir ett taktiskt problem då det inte åtgärdas.

 7. Mogge

  13 oktober, 2018 at 07:51

  Vi stog ju för kantspel? Körde ofta plattan i botten vid behov.

Lämna ett svar till

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NÄSTA MATCH AVSPARK: 12/5 16.00
Manchester United - Cardiff
Premier League
Visas på Viasat Sport Premium, Viaplay

Senaste kommentarerna

 • Kommentar från: Buhu Dortmund om Sanchos framtidLingard är endast i United pga egen produkt. Han förtjänar inte sin lön eller plats i laget. En bra arbetande…Maj 27, 01:11
 • Kommentar från: Buhu Rojo: Jag vill stanna i UnitedHoppa in med donbarna? Det är det enda killen kan göra! Livsfarlig att ha på planen och alltid risk att…Maj 27, 01:08
 • Kommentar från: Fricken89 De Ligt om framtidenOkej. Jag svarade Farzad på en tidigare artikel och som jag inte har en aning om varför den måste godkännas?Maj 27, 01:01
 • Kommentar från: Jensan De Ligt om framtidenMin copycat verkar ha lättare ser jagMaj 27, 00:59
 • Kommentar från: Ruben De Ligt om framtidenNope.Maj 27, 00:58

FLER Nyheter