Gilla oss på facebook
Advertisement Advertisement Advertisement

Nyheter

Basel vs Manchester United

Ett sent mål tvingade United åka hem utan poäng…

United startelva: Romero – Darmian, Smalling, Rojo, Blind – Herrera, Pogba, Fellaini – Lingard, Lukaku, Martial

United bänk: J.Pereira, Lindelöf, Shaw, Matic, McTominay, Rashford, Ibrahimovic

Basel startelva: Vaclik – Akanji, Suchy (c), Balanta – Lang, Die, Zuffi, Petretta – Steffen, Oberlin, Elyounoussi

Basel bänk: Salvi, Riveros, Fransson, Manzambi, Bua, Itten, Ajeti

Domare: Daniele Orsato

Inför: Mourinho gjorde sju ändring från Newcastlematchen, där endast Smalling, Pogba, Martial och Lukaku blev kvar i startelvan. Marcos Rojo fick göra efterlängtad comeback efter sin långa skadefrånvaro. För Lingard blev det hans 100e seniormatch för United. För Basel blev det endast en ändring från senaste CL-matchen mot CSKA, då Die ersatte avstängde Xhaka. CSKA vann tidigare under dagen hemma mot Benfica med 2-0, vilket satte press på Basel om de ville slippa vara tvungna att räkna med en United-vinst mot CSKA i sista omgången.

Första: Det rödblå-klädda hemmalaget tog hand om avsparken på St. Jakob-Park. United spelade i sitt gråvita tredjeställ, fast med vita shorts istället för svarta. I matchinledningen var det United som såg mest av bollen, och Basel som fick försöka ligga rätt och kontra. I 12e minuten skapade United matchens första heta lägen då först Pogba fann Lukaku med en genomskärare, men i kamp mot en försvarare lyckades inte belgaren få bollen förbi Vaclik. Strax därpå kom bollen åter in i straffområdet i form av ett inlägg, och Fellaini nådde högst på detta. Bollen gick förbi målvakten men tyvärr så var Akanji pigg och lyckades i sista sekunden nickrensa bollen precis över ribban till hörna. Fellaini kom näära en gång till i 16e minuten då han nickade på en frispark, men han lyckades inte, trängd av en försvarare, få bollen på mål. Basel började få mer kontroll på bollen framåt tjugominutersstrecket, och började kunna bygga upp lite anfall. I 32a minuten fick United ett bra frisparksläge strax utanför Basels straffområde, men Pogbas skruvade frispark var inte ens nära mål. United hade bra kontroll över matchen men skapade inte tillräckligt bra lägen. Martial fick i 43e minuten iväg ett skruvat inlägg som Fellaini precis missade, och skruven gjorde att bollen studsade i stolpen och ut till inspark. Samme Martial sprang sig strax därpå loss och försökte lobba bollen över Vaclik som dock räddade med armen. I 45e minuten testade Rojo skottlyckan från lång distans men fick nesligt se Suchy sätta huvudet till och styra bollen något uppåt med resultatet att bollen gick i ribban. Nära. Utan någon tilläggstid så valde domare Orsato att blåsa av för halvtidsvila.

Andra: När United satte igång andra halvlek så var manskapen oförändrade. Redan i 47e minuten skickade Lukaku en boll över ribban på ett kort inlägg av Martial. Basel skapade ett par halvchanser men det begränsade sig till skott utanför eller rakt på Romero. I 63e minuten fick Romero göra en rutinräddning på ett skott som styrdes lite. Strax därpå så kom #11 nära då han bröt in förbi Blind och skickade ett skruvat skott tätt utanför bortre stolpen. I 64e minuten kom matchens första byte då Lingard klev av för Rashford. I 66e minuten lämnade Pogba över kaptensbindeln till Smalling och klev av för Matic. Basel skapade strax därpå sin bästa chans för matchen då Darmians halvdana rensning hamnade hos Steffen som kunde dra in ett långt inlägg, och vid bortre stolpen knuffade Lang undan Blind och nickade bollen i stolpen. I 71a minuten föll Steffen i straffområdet efter en touch från Rojo, men domare Orsato ignorerade det hela och dömde bara inspark. Rojo stod minuten därpå för en fin brytning då Oberlin hade i stort sett fritt skottläge. Mourinho gjorde Uniteds tredje byte redan i 74e minuten, då Martial fick lämna plats för Ibrahimovic. I 77e minuten så drog Die iväg ett skott som Romero gjorde en fin räddning på. Die lyckades dessutom av allt att döma göra illa benet när han sköt. Han försökte fortsätta, men det höll bara i två minuter innan han tvingades halta av och ersattes av Fransson. I 83e minuten fick Darmian syna det gula kortet efter en blockering. Elyounoussi blev i 86e minuten liggande efter att ha fått Matics arm över näsan vid en löpduell, vilket dock domare Orsato missade. Strax därpå var det Lukakus tur att bli liggande efter en arm i ansiktet från Suchy, som det inte heller blev något av. I 89e minuten sprack målnollan. Ett inlägg längs marken från Petretta missades centralt och fann Lang vid bortre stolpen som enkelt kunde bredsida in 1-0. I princip direkt efter avspark fick Zlatan iväg en nick över mål på inlägg av Darmian. Något mer mål blev det dock inte, så United fick snöpligt åka hem utan poäng.

Betygsskala: 7: Cantonaklass, 6: Världsklass, 5: Mycket bra, 4: Bra, 3: Godkänd, 2: Inte godkänd, 1: Falcao-klass.

Romero: 4 – Stod för ett par bra räddningar och kan inte lastas för målet.

Darmian: 1 – Precis som vanligt erbjöd han ingenting alls framåt, och som sur grädde på moset så vad han dessutom darrig defensivt. Inte ens nära godkänt.

Smalling: 3 – Stabil insats bredvid Rojo.

Rojo: 4 – Solid och bra insats, märktes knappt att han varit borta, sånär som på ett par slarviga passningar i inledningen.

Blind: 2 – Hade problem med defensivt positionsspel och hans brist på snabbhet utnyttjades. Ett par bra inlägg men inte tillräckligt för att rädda betyget.

Herrera: 2 – Såg ut som Tom Cleverley mot slutet av dennes Unitedkärriär – mycket spring, dåliga tacklingar, korta passningar bakåt och åt sidan hela tiden. Utan Pogba bredvid sig såg han väldigt svag ut.

Pogba: 4 – Ägde mittfältet, och när han klev av märktes det väldigt tydligt.

Fellaini: 3 – Var nära att göra mål två gånger, och var dominant på att rensa undan fasta situationer. Fick inte allt för mycket uträttat utanför endera straffområdet dock.

Lingard: 2 – Jobbade på, men gled in i mitten och lyckades ändå inte skapa nämnvärt.

Lukaku: 2 – Hade svårt att bli involverad på något sätt och vare sig kroppsspråk eller rörelsemönster imponerade nämnvärt.

Martial: 3 – Skapade en del men hade inte turen med sig.

Rashford: 2 – Lyckades inte sätta någon prägel på matchen.

Matic: 2 – Lyckades inte ta tag i mittfältet på något meningsfullt sätt.

Ibrahimovic: n/a – Spelade för kort tid för att betygsättas.

Mourinho: 2 – Bytena slog inte väl ut och taktiken i andra halvlek såg väldigt feg ut. För många spelare som inte lyckades göra något vettigt.

Summering: United fick åka hem från Schweiz utan poäng och utan att ha lyckats säkra gruppsegern, vilket bara kan ses som en besvikelse. Så länge Pogba var på plan hade man hyfsat flyt i spelet och kontroll över tempot – såfort fransmannen klev av så föll spelplanen samman och Basel bjöds in i matchen, särskilt som Matic aldrig kunde få grepp om mitten och Herrera tappade huvudet utan Pogba att hålla i handen. Fellaini hade också problem att göra någon skillnad utanför de två straffområdena.

United fortsätter dessutom hemsökas av problemet med ytterbackar som inte kan göra skillnad – Darmian saknar fullständigt det offensiva och Blind är rakt av för långsam (och har problem med positionsspelet). Varför inte Shaw eller Mitchell får chansen är lite av en gåta, för det kan inte gärna se sämre ut.

Framåt hade man dock genomgående problem då man på högerkanten hade en Lingard som ständigt drog inåt och en Darmian som aldrig gick framåt. Lukaku fick väldigt lite att jobba med men såg mest bara grinig ut. Den ende som faktiskt skapade något framåt var Martial, men han hade inte riktigt skärpan att på egen hand avgöra. När Rashford och Ibrahimovic kom in blev det genast sämre.

Trots besvikelsen med noll poäng så har United ändå ett bra utgångsläge i CL-gruppen. Om Basel gör sitt jobb mot Benfica (vilket man får förutsätta) så har United ändå råd att förlora med 0-6 mot CSKA och ändå gå vidare som grupptvåa. Vid 0-7 hade man dock åkt ut på sämre inbördes målskillnad. 0-4 eller mindre så är man ändå vidare som gruppetta.

Innan man ställs mot CSKA väntar dock tre PL-matcher, i tur och ordning: Brighton (H), Watford (A), Arsenal (A). Brighton-matchen är redan på lördag, och Watford-mötet tätt inpå, redan på tisdagen.

13 Kommentarer

 1. Spaddeward

  23 november, 2017 at 00:11

  Orkar inte gnälla på den värdelösa offensiven, så jag väljer att fokusera på några bra grejer:

  -Rojo ser väldigt bra ut. Lite lagom ful och elak, men stenhård.
  -Martials bollkontroll är något alldeles extra.
  -Vi har en fin andramålvakt i Romero
  -Fellaini var riktigt bra. Vinner varenda närkamp och nickduell. Ledare!
  -Pogba är på gång och det är underbart.
  -Glad att Lukaku inte hamnade på kanten sista kvarten.

  • Zlatk0

   23 november, 2017 at 00:37

   Fellaini bra? Enda ”toppplaget” i Europa han kan få såhär mycket speltid i är United. Man vinner inte dom tunga titlarna med han i laget.

  • jonathan

   23 november, 2017 at 08:35

   Zlatk0, ja Fallaini var bra, han rensade bollar, hade två fina lägen, gjorde inga misstag.
   Såg du med röven?

 2. Youssef

  23 november, 2017 at 00:59

  I mina ögon förloras matchen på grund av att man (1) brister i attityden och för att man (2) saknar värdiga ytterbackar. Det finns fortfarande en omognad hos United som kommer till matchen med inställningen att man ska skaka av Basel utan problem, eller i värsta fall jogga sig till en poäng. I fotboll spelas det två halvlekar, och inte en. Jag förstår därför inte varför spelarna såg chockade ut när Basel i andra halvlek skruvar upp pressen och utnyttjar de stora ytor som lämnats bakom mittfältet.

  Jag har tidigare också varit inne på att United saknar ytterbackar på bästa nivå. Det blir sjukt mycket svårare att försöka lirka upp samlade försvar om man inte har ytterbackar som kan överlappa, dribbla sin spelare eller slå ett värdigt inlägg. Kan de sen inte försvara heller, likt ikväll, så är det ju rena handikappet. Darmian bör ju typ aldrig spela när United ska vara spelförande, och framförallt inte om han har en kantspelare framför sig som löper inåt i banan. Så stora ytor som han bjuds på så är han ändå inget hot framåt.

  Såväl Zlatan, som Pogba och Rojo har nu kommit tillbaka från skador och redan spelat fler minuter än vad Shaw fått på hela säsongen. Mourinho får sluta med sin särbehandling och inse att vi behöver låta Shaw jobba på formen, för vänsterbackar har vi inga i truppen. Om inte Shaw så Mitchell.

  • farzad khazaei

   23 november, 2017 at 11:34

   Shaw är tyvärr ingen bra spelare längre. Jag har en intuition som säger att om spelare inte besitter en grundtalang som låter de komma in och spela hyfsat efter en tids frånvaro så är det mer form än talang som gjort att spelaren är på en viss nivå. Händer en skada el formsvacka så är det ofta kört. Finns några sådana spelare, Kagawa, Miki, Shaw, Lukaku (en misstanke), dessa spelare måste skeppas iväg. United har haft för många sådana spelare genom åren. Något som är en bra markör för talang som man inte kan träna så värst mkt på är teknik och splitvision. Pep är riktigt bra på att hitta dessa så även Pochettino och Klopp. Bruye, Silva, Sane, Jesus och listan kan göras längre är spelare med utomordentliga grundtalanger. Dessa kan gå in och spela bra i vilket väder som helst. Miki är ett lysande ex på någon som måste gosas och masseras med tills han spelar ok i några matcher, sen faller allt igen, för mig är han mer form än en talang.

 3. pink

  23 november, 2017 at 08:16

  Mkhitaryan va grym när Pogba spelade och fick en svacka när Pogba blev skadad. Nu när Pogba är tillbaka, ska man inte spela Mkhitaryan igen då också då? Han om någon är ju bra mot sämre lag. Fattar fan inte hur man kan ställa upp med Herrera OCH Fellaini mot ett jävla lag som BASEL.

  • pink

   23 november, 2017 at 08:18

   Tycker Herrera är sämst på plan. Killen måste fått en psykos över sommarn

 4. UNITEDcasanova

  23 november, 2017 at 09:24

  Jag säger som Neville sa eller vem de nu va, ska man komma ikapp city så måste man börja köra över lag, och då menar jag varenda lag. Man kan inte ha en attityd som säger att antingen kör man över motståndet, eller så är man fet och försöker inte utnyttja sin fulla potential och försöker spela perfekt defensiv etc… usch vad tråkigt det är att kolla 50% av uniteds matcher. City fansen njuter ju 100% av varje match… fan gå ut inför varje match med inställningen att leva upp till eran största potential eller gå inte ut å spela alls!!!

  • Alex express

   23 november, 2017 at 09:48

   Håller med, så in i helvetes försiktigt o tarvligt spel så man blir bara förbannad på att se skiten.

  • farzad khazaei

   23 november, 2017 at 10:10

   jag stängde av i 80:e minuten. Det är tränarens fel som inte kan motivera sina spelare eller själv alltid spelar pragmatiskt. Mou är ingen offensiv coach han är taktisk och tyvärr så är det inte så vi vill att United ska spela. Med SAF hade vi ett grundspel som ffa präglades av ett högt passningstempo och få tillslag, inget av detta ser vi idag. Det finns inte hos Mou´s lag, tror att jag sett det någon gång mot Newcastle. Men om vi tar Newcastle´s mål mot oss, det är så vi spelade under SAF, snabba yttrar som fick passningar till rätt ytor och pang sa det så var det ett inlägg eller mål. Nu finns ett spel som handlar om att hålla i bollen och utnyttja misstagen hos motståndaren. Trist och förlegat, inget som är framtiden utan en relik att spela på detta sätt! Mou må vinna mot mindre lag men detta vinner inte stora matcher.

  • Brämhult

   23 november, 2017 at 11:05

   Så tråkig fotboll att titta på. Inställningen hos spelarna i andra halvlek var bedrövlig. Finns ingen framtid med detta taktiska, destruktiva och långsamma spel. Jag satte på Jills Veranda istället.

 5. the manager

  23 november, 2017 at 11:04

  En ganska perfekt match i 45 minuter. Stor dominans, många målchanser. Den stora missen var att vi inte leder med minst 2-0. Herrera är den här sidans nya Fellaini. Han gjorde en jättebra första halvlek (en indianpassning går att förlåta). Bröt gång på gång. Täckte i straffområdet som 5te back. Och när Utd för en gångs skull fick möjlighet till en snabb spelvändning, kom en snabb lång direktpass till Martial.

  Efter 5 minuter i andra tappade hela kollektivet United. Något som Mou och resten av involverade får se till att rätta till. Det är ju inte första gången. En psykologisk del är ju att via oavgjort är allt klart i CL. Håller med om kommentaren på SAF:s tid hade vi fortsatt jaga ledningsmålet. I andra var Herrera inte lika bra, men var det? Kritiken ska riktas till kollektivet.

  Spännande att läsa en kommentar om saknaden av Miki. Efterlysning på den andra hackkycklingen efter 2 matchers frånvaro. Det svänger fort i fotboll….

 6. Reddevilsä

  23 november, 2017 at 11:44

  Grabbar vi är ändå vidare som grupp 1a ifall inte moskva vinner med 4 0 xD

Lämna ett svar till

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NÄSTA MATCH AVSPARK: 21/2 20.45
Sevilla - Manchester United
Champions League
Visas på Viasat Sport Premium, Viaplay, Betsson Stream

Senaste kommentarerna

 • Kommentar från: Martin Huddersfield vs Manchester UnitedAtt ge för mycket kritik mot Mourinho här har jag märkt är lite heligt. Men LVG får man gärna spy…Feb 18, 04:17
 • Kommentar från: Sauron Huddersfield vs Manchester UnitedBåde LvGs och nu Mourinhos fotboll är bedrövlig att titta på. Manchester United har blivit mer av ett varumärke än…Feb 18, 00:58
 • Kommentar från: Xinpei Huddersfield vs Manchester UnitedStruntprat.Feb 18, 00:17
 • Kommentar från: Xinpei Huddersfield vs Manchester UnitedFörstår att du inte gillar Mourinho men att jämföra honom med LvG är ju bara gränsen till okunnighet.Feb 18, 00:16
 • Kommentar från: Xinpei Startelvan mot HuddersfieldDet är en enorm skillnad mellan U23 och A-laget. Wilson dominerade i U23 men har inte tagit steget t.ex.Feb 18, 00:14

FLER Nyheter