Gilla oss på facebook
Advertisement Advertisement Advertisement

Nyheter

Vad händer?

Låt oss titta på och diskutera Uniteds minst sagt ovanliga situation…

När Ferguson hade deklarerat sin pension och media spekulerade i vem efterträdaren skulle bli så skrev jag – Alex, redaktör här på Unitedsverige – en artikel om mina åsikter kring valet. Enligt ryktet stod det mellan Mourinho eller Moyes, jag tyckte personligen mycket pekade på portugisen, men det blev fortsatt skotskt styre. Jag tänkte följa upp diskussionen nu när vi är 15 matcher in på säsongen.

Efter 15 spelade ligamatcher så ligger United på 9:e plats i tabellen och har nu två raka ligaförluster på Old Trafford, vilket inte har skett sedan 2002. Everton besökte i onsdags Old Trafford och vann för första gången på 21 år. I dag gjorde Newcastle detsamma, men för första gången på 41 år och David Moyes redan utsatta läge blir allt tyngre efter klubbens sämsta höst på jag vet inte hur länge. United har 12 poäng upp till ledande Arsenal (som har en match mindre spelad) sju poäng upp till 4:an City, åtta poäng upp till 3:an Chelsea och åtta poäng upp till 2:an Liverpool. Däremellan ligger Everton, Tottenham, Newcastle och Southampton.

Att managerbytet skulle märkas och att Moyes skulle få det tufft, det räknade nog alla med. Men att det ungefär halvvägs in på säsongen skulle se ut så här är nog värre än de flesta befarade. Kommer Moyes få sparken? Säkerligen inte. United gav honom ett sex-års-kontrakt och en klubb som står för kontinuitet och stabilitet skulle aldrig göra något panikartat drag. Signalerna från klubben – längden på kontraktet och framförallt Sir Alex tal till fansen – är att man kommer stötta Moyes på ungefär samma sätt som man gjorde under Sir Alex trevande första år, även om skillnaden på United som klubb och varumärke, och skillnaden på fotbollen som kommersiell industri i dag är något helt annat än det var 1986. Egentligen bör det inte finnas utrymme för att laborera med världens största klubbvarumärke under en, två, tre eller fyra dåliga år, men Moyes lär ha styrelsens förtroende längre än vad som skulle vara rimligt i många andra storklubbar. Det är i alla fall min känsla. Rätt eller fel.

Givetvis är är också förväntningarna på United som lag helt andra i dag än vad de var då, så att peka på att Sir Alex hade det kämpigt under sina första år som manager i klubben och att hävda att Moyes bör ha samma utrymme för att hitta rätt, känns fel. Sir Alex lyckades knuffa ned Liverpool från tronen och inleda Uniteds riktigt stora era, en era som varade under hans 26 år i klubben. Under 90 och 00-tal byggde han upp den respektingivande maskinen så som vi känner United i dag. Han hade knappast samma press på sig 1986 som Moyes har i dag, och fotbollen såg då annorlunda ut gentemot vad den gör nu – med dagens utländska miljardägare och enorma summor pengar i fokus. Sir Alex hade tid på sig att bygga sitt United.

Jag gillar personligen David Moyes. Jag vill att han ska lyckas i United för jag anser att han har rätt personlighet, integritet och i viss mån utstrålning för att leda klubben. Han passar helt enkelt in i profilen som United står för. MEN jag var alltid skeptisk till att ersätta världens mest framgångsrika manager med en manager som helt saknar faktiska meriter. David Moyes tog över Everton och lyckades under sina elva år etablera klubben som ett lag som frekvent låg runt en sjätteplats i tabellen. Utöver en snabb vända i Europa League saknade han erfarenhet av spel i Europa. Nu 15 matcher in i ligasäsongen ligger United alltså på en 9:e plats. Ligatiteln känns onekligen nästintill omöjlig att nå – även fast Moyes hävdar att loppet inte är kört – och topp fyra börjar kännas allt mer osäkert trots att det är långt kvar på säsongen. Det är många lag emellan United och topp fyra och det gäller att dessa lag börjar underprestera samtidigt som United börjar prestera. Dessa lag ser dessutom ganska heta ut för tillfället och United gör det inte. Tack och lov är det faktiska poängavståndet inte så stort, men som sagt – det är många lag däremellan.

Skulle United missa Champions League-plats (peppar peppar) så kan katastrofen vara ett faktum. Man hör ganska ofta röster ropa ”Moyes behöver tid” ”United jobbar långsiktigt” etc. Själv har jag aldrig förstått vad folk menar med det. Vad ska hända på lång sikt? Efter en, två, tre eller fyra dåliga säsonger, blir det lättare då? Om United hade problem med att värva toppspelare i somras så lär det inte bli lättare efter ett dåligt år, och skulle man missa CL så blir det i stort sett omöjligt att värva toppspelare i sommar. Så ja – att vinna ligatiteln kan man väl ha all förståelse för att det blir svårt under de första åren, men att nå CL är ett måste redan från år 1.

United har länge haft svårt att konkurrera på transfermarknaden. Det finns otaliga exempel på spelare som valt bort United för andra rikare storklubbar de senaste fem, sex åren. Det är givetvis också så att United nu tappat ytterligare dragningskraft i och med ikonen Sir Alex pension och säg vad man vill om David Moyes, men man kan väl misstänka att han inte är lika spännande (sett ur heta spelares ögon) som t.ex. Mourinho hade varit. United vill ha de bästa spelarna. Det har Moyes själv upprepade gånger sagt och man försökte på många av dem under sommaren. Frågan är hur man ska lyckas få dem.

Det kanske största frågetecknet just nu är hur Wayne Rooney ser på sin framtid. Vad han själv egentligen tänkte under sommarens alla spekulationer har aldrig framgått. Enligt vissa rykten ville han ha en ny utmaning och enligt andra handlade det bara om att han var missnöjd med hur han spelats av Ferguson. Handlade det om det spelmässiga så bör problemet vara ur världen, eftersom han under hösten varit lagets viktigaste spelare och överglänst alla. Handlade det om att han söker en ny utmaning efter över nio år i United, så kvarstår problemet och kommer att sättas på sin spets i sommar. I somras kunde United nobba bud från klubbar eftersom Rooney ändå hade två år kvar på kontraktet. Han hade i det läget en relativt medioker säsong i ryggen och det fanns inte speciellt många intressenter, speciellt inte från utlandet. Chelsea verkar ha varit den enda klubben som budade, och dessutom låga bud, så det kan inte ha varit speciellt svårt för United att bara säga Nej.

I sommar – om han fortsätter säsongen som han gjort – så lär det finnas många många intressenter som är beredda att betala bra mycket mer än vad Chelsea var villiga att göra i somras, och får United ett bra bud för en spelare med endast ett år kvar på kontraktet så kan han mycket väl komma att säljas. Om han själv vill gå dvs. En sak är säker. Skulle United missa CL så lär Rooney väga in det innan han beslutar om sin framtid. En annan sak som är säker är att om Rooney försvinner så tappar United en extremt viktig spelare, en väldigt viktig karaktär och än mer dragningskraft på transfermarknaden.

Min poäng är att det knappast blir lättare med tiden om det väl har börjat gå för dåligt. Hur ska en manager med noll erfarenhet av att vinna titlar kunna ta ett lamslaget United till toppen på nytt om förutsättningarna blir sämre i takt med att prestationerna blir sämre, och vad pekar på att prestationerna skulle bli bättre om uppförsbacken blir brantare? Det blir en ond spiral som blir svår att ta sig ur. Titta på Liverpools senaste två årtionden efter deras storhetstid på 70 och 80-tal då man tog elva av sina 18 ligatitlar. Sedan säsongen 89/90 har det inte blivit någon alls.

Jag vet inte exakt vad det är Moyes gör fel i det här läget, men tabellen talar sitt tydliga språk. Visst är det spelarna ute på planen som har det slutgiltiga ansvaret för att leverera resultaten, men något saknas i helheten och det måste bottna i ledningen. Det är givetvis uppenbart att det är en fråga om ledningen. Om det handlar om träningsmetoder, taktik, inspirationstal eller en kombination av alla delar är svårt att säga men förändringarna inom klubben har satt sitt avtryck i tabellen. Personligen reagerade jag – precis som många – när hela Uniteds hyllade ledarstab ersattes rakt av med Evertons. Går ett mittenlags hela coachingstab in i United så bör det rimligtvis avspegla sig på resultaten..

Enligt mig så finns det fyra primära punkter som måste ses över snarast.

1. Säkra Rooneys framtid

Högsta prio bör vara att förlänga Rooneys kontrakt innan säsongen är över. Förhoppningsvis jobbar man hårt på det, även fast Moyes försöker ge sken av att de samtalen kan vänta. Själv tror jag att Rooney kommer avvakta säsongen innan han kritar på något nytt kontrakt, om han gör det. En uppryckning från Uniteds dagsform, en topp fyra-plats och ett kontrakt minst lika attraktivt som hans befintliga är nog en förutsättning för att få honom att stanna.

Det finns ju många fans som är trötta på Rooney och alla rykten kring honom. ”Vill han inte vara i United så kan han dra” osv. Men föreställ er ett United utan honom i dagsläget. Dagens match mot Newcastle är ett bra exempel på hur det skulle se ut.. Och föreställ er signalerna på transfermarknaden om klubbens största profil säljs. Kosekvenserna skulle bli allt annat än positiva.

2. Förstärk där det behövs

Innermittfältet är plågsamt att beskåda. Det är tempofattigt och passningarna går mer bakåt och i sidled än framåt. United måste handla redan i januari och vill man få de spelare som behövs så får man nog ge efter lite på sin transferpolicy.

Ta Ander Herrera som exempel. Det var en spelare United hade identifierat som en nödvändig pjäs att få in i truppen under sommarens fönster. Herrera hade en utköpsklausul på ca £30 miljoner, United budade ca £26 miljoner och Athletic nobbade budet. United ville sedan inte sträcka sig de där £4 miljonerna som saknades för att få den spelare man hade identifierat som nödvändig. £4 miljoner är en förmögenhet för en vanlig dödlig, men för en klubb som United kan den summan inte vara så kännbar i sammanhanget – när det är skillnaden mellan att få den spelare man vill ha eller att inte få honom.

United vill ofta sätta sina egna värderingar på spelare och vägrar att anpassa sig till hur marknaden ser ut i dag. Det är väl rätt i en drömvärld, men är det hållbart om man vill konkurrera i verkligheten? Enligt mig så får United tänja på sitt ekonomiska tak om man vill ha de spelare som behövs. Åtminstone nu när innermittfältet skriker på hjälp. Hur ekonomin ser ut är svårt att säga, men signalerna är ju hela tiden att Glazers backar de spelarköp som managern vill göra och de kommersiella samarbetena blomstrar, så rimligtvis bör man kunna sträcka sig de där £4 miljonerna för att få en spelare man bedömer nödvändig för att stärka startelvan. Och det är just sådana spelare som behövs – spelare som går direkt in i en startelva och gör skillnad. Inte mediokra breddvärvningar.

Nu får kanske vissa för sig att hojta saker i stil med  ”Vi är inget köplag” – nej, men även United behöver köpa spelare för att utvecklas.Speciellt i dagens fotbollsklimat. Det är ett faktum.

3. Städa Truppen

Herregud, det finns så många breddspelare som varit i klubben länge nog för att ha fått sin chans utan att ta den. Det finns en hel drös spelare som skulle kunna användas som delbetalning i bytesaffärer eller säljas för att frigöra kapital från deras löneposter. En rad sådana exempel är Bebe, Macheda, Anderson. Sedan kan man väl ställa sig frågan om spelare som Young och Cleverley verkligen håller den Unitedklass som bör krävas och huruvida Nani är jämn nog. För att ta några exempel.

4. Få tillbaka hungern och vinn tillbaka respekten

Var är Unitedspelarnas omättliga hunger och krigarinstinkt? Vid underläge har United alltid malt ned motståndaren tills dess att kvitteringen och kanske även segermålet kommit. Bitit sig fast, etablerat tryck och press tills man fått in bollen i mål. Det maskineriet lyser med sin frånvaro.

Vill inte spelarna vinna längre? Självklart vill de göra det. Så vad handlar det om? Ingen aning, men det är antagligen både psykologiska faktorer och någon form av brist på motivation samtidigt som motståndarlag märker att det inte längre är omöjligt att slå United. I takt med att lag som Everton och Newcastle tar sina första segrar på Old Trafford på 21 respektive 41 år så känner givetvis allt fler lag att fortet är intagbart. Res er upp och vinn tillbaka respekten! Moyes, plocka fram hårtorken! Släng £27,5 miljoners-Fellainis mobil i papperskorgen. Acceptera inte att han sitter vid sidlinjen och sms:ar när United spelar viktig match ute på planen.

 

Faktum är att Uniteds trupp individuellt sett inte kan jämföra sig med lag som City, Chelsea och även Arsenal – med undantag för kanske fyra, fem spelare. Styrkan har legat i kollektivet och kollektivets styrka har kommit från ledarskapet. Ledarskapet är nu ersatt rakt av på alla poster. Allt från VD och manager till förstalagscoach och målvaktstränare är utbytt i klubben och vi ser nu resultatet av det. Laget som vann ligan med stor marginal förra säsongen var inte – säg vad ni vill – överdrivet starkt, men en van Persie i stormform och en fantastisk Sir Alex navigerade fram resultatet samtidigt som andra titelkandidater underpresterade.

United behövde förstärka i somras och man misslyckades med det – vilket till stor del (antagligen) berodde på nya VD:n Ed Woodwards arbetsinsats. David Moyes fick därför inte de förutsättningar han hade behövt för att lyckas med det enormt svåra jobbet att direkt få United att börja prestera efter alla förändringens vindar blåst över klubben. Förhoppningsvis kan Moyes växa in i rollen, få United mer konsekvent, vinna tillbaka respekten och närma sig toppen igen men det måste göras fort. Champions League får inte missas och för att jobba mot det målet så måste det förstärkas i januari. Därefter kan man fokusera på att förlänga med Rooney och sedan städa truppen till sommaren.

Görs de nödvändiga åtgärderna och Champions League-plats nås så kommer Moyes få andrum och han kan ägna sommaren åt att bygga vidare på det laget han själv vill bygga. Skulle katastrof-scenariot vara ett faktum – dvs missat CL och Rooney lämnar – då är frågan om Moyes, en man utan hårda meriter, kan vända på steken även fast han säkert kommer få chansen både ett och två år till.

Personligen tillhör jag absolut inte lägret som skriker efter Moyes avgång, men jag tycker att man kan kräva att prestationerna kommer direkt. Precis som på vilken arbetsplats som helst och precis som i vilken annan storklubb som helst. Varför ska Uniteds byte av manager ses som något långsiktigt med utrymme för dåliga prestationer när andra klubbar kräver resultat direkt. I min värld behöver det ena inte utesluta det andra – en långsiktig lösning behöver väl inte utesluta omedelbara framgångar? Det ska i alla fall inte behöva innebära regelrätta fiaskon. Om det hade sett annorlunda ut med en mer meriterad manager vid rodret, det får vi aldrig veta, men nu är det David Moyes som är pinpointad av Sir Alex själv och styrelsen i klubben, och han är mannen som måste få spelarna att börja prestera, göra de nödvändiga förändringarna och se till att den här dåliga hösten fort glöms bort. Nu kan Moyes inte luta sig mot sina gamla arbetsinsatser och stabilisera United mellan 9:e – 5:e plats i tabellen. Nu måste han påbörja sin resa mot toppen och visa att han är en vinnarskalle, åtminstone till den grad att en topp-fyra-plats nås. Lyckas han – det tror och hoppas jag verkligen! Vad tror och tycker ni?

Läs också Jespers blogginlägg om situationen i klubben – HÄR

Och Kaloudis åsikter – HÄR

 

42 Kommentarer

 1. Roope

  7 december, 2013 at 21:47

  Extremt svår sits vi hamnat i, jag själv vill att Moyes ska lyckas men efter matchen idag då laget såg slaget ut redan från start fick mig känna oro för första gången fast vi haft dåliga resultat innan. Jag tror inte det kommer bli bättre förrän nästa fönster har stängt och vi förhoppningsvis har värvat 1-2 spelare som är hungriga som vill visa att de är startspelare och visar de andra lite glöd.. Rooney har gjort det och jag förstår inte att det inte smittat av sig på de andra för det är bara han och kanske Jones som har visat lite jävla anamma.

  Jag är orolig men än är inte hoppet förlorat vi har en lång väg att gå men United we stand och det ska gå vägen,

 2. Bamse

  7 december, 2013 at 21:52

  Bra skrivet!

  Håller med om nästan allt som skrivs, tror det är mycket psykologiska problem. Ingen spelare är given i start 11an och alla vill visa att de ska spela. Spelare som tidigare inte behövt hävda sig genom SAFs rotation verkar nu riktigt berörda av pressen.

  Evra har ju gått tillbaka med 3 säsonger i utvecklingen och var ruskigt dålig. Man hjälper inte nya spelare som januzaj tillräckligt längre.

  Jag reagerade också sjukt starkt på Fellainis mobilanvändande, jag tyckte om köpet och vill att han ska spela. Men tjänar du runt 140k i veckan ska du fan kunna vara utan mobilen i 90 minuter.

  Men varför spelade inte han när han gjorde en riktigt bra match mot Everton?

  • Tommy Sjölund

   7 december, 2013 at 21:58

   Fellaini, gjorde ur hans perspektiv bra match, men inte tillräckligt, för dåligt tempo och i passningsskugga mest hela tiden, inte en spelare som ska ta oss uppåt, vad han har visat hittills.

 3. Tommy Sjölund

  7 december, 2013 at 21:55

  Bra skrivet, men jag skriver som jag tidigare har skrivit, prova Anderson & Cleverley på mitten, satsa på yngre spelare, gör ett nytt avtramp, DeGea Rafael, Smalling, Jones, Evra, Valencia, Anderson, Cleverley, Januzaj, Ronney, Persie. Bänk: Chickarito, Kagawa, Nani, Evans. Ge dem 2 matcher i rad. Byten, Ronney, kan ju alltid gå ned ett steg, ta in Chickarito som exempel, byta om det är någon som inte får upp bolltempot.

  • Roope

   7 december, 2013 at 22:01

   Fast Cleverley är ju sämre idag än för 2 år sedan då man ville se Han och anderson starta tillsammans, jag vill släppa Cleverley, jag tror inte han någonsin kommer nå standarden som behövs och inte heller anderson

 4. Rasmus

  7 december, 2013 at 21:58

  Gör som Sir Alex gjorde i januari 06. Då tog han in spelare som var på väg upp i karriären. Evra, vidic togs in Januari och till sommaren togs Carrick in. 2005 tog man in Saha på vintern och Rooney på sommaren tillsammans med truppen man hade. Det var så Sir Alex byggde sitt lag. Nu är det andra spelare som ska vara grunden som fanns då Carrick, Rooney, RVP, Rafael;Evans, Jones och smalling.

  Moyes kommer nog gå efter Herrera igen och brassen som det ryktas på är inte helt fel. Zaha ska lånas ut till ett annat pl lag. Sen kanske man kan plocka in en centralmittfältare till för och gör sig av med Anderson.

  Det viktigaste nu är börja jaga ifatt europa platserna.

 5. Robin

  7 december, 2013 at 21:58

  Riktigt bra skrivet, grym är du!

 6. Glorymanunited

  7 december, 2013 at 22:06

  Rensa truppen med spelare som Anderson,cleverly,Young,macheda,bebe,Fabio,lindegaard för han får inte spela något och köp in två spelare som går direkt in i startelvan. Ge zaha mer chanser.

  • Svennis JR

   8 december, 2013 at 07:55

   Varför Fabio? Killen har inte fått i närheten av nog med speltid. Annars håller jag helt med dig. Anderson och Clevz skulle ha försvunnit redan inför säsongen. Young har bara blivit sämre och sämre. Och vad tusan gör Bebe och Macheda kvar i klubben?! De tar upp en massa plats.

  • puppym

   8 december, 2013 at 08:20

   Svennis JR: Vill gärna se fabio utvecklas men känns som han är alldeles för skadebenägen och när han blev utlånad till QPR så blev det ingen succe där heller så vetta fan asså just nu är fan Buttner vår bäste vänsterback och då är det katastrof

 7. PG

  7 december, 2013 at 22:17

  Så jävla klockrent skrivet, helt rätt. Snälla ta och skicka detta till styrelsen och be dem agera!!

 8. Bubba

  7 december, 2013 at 22:18

  Jag tänker mest på Gary Neville och hur han berättade att alla samlades för att diskutera igenom saken efter att laget förlorat borta mot Aston Villa i början på säsongen 1995/96. Han menar att det samtalet la grunden till klubbens kommande framgång.
  Alla behöver släppa de dåliga resultaten och jag tror kvitteringen i Cardiff hängde med i de efterkommande ligamatcherna vilket var märkligt med tanke på uppvisningen i Leverkusen.
  Alla slår alla denna säsong vilket fortfarande gör att det lag som lyckas rada upp 7-8 segrar på rad kommer hamna i en mycket stark position. Jag tror dock inte United har det i sig just nu och Aston Villa borta kommer bli en mycket svår match under rådande förhållanden.
  Moyes har rätt i att laget måste få göra mål så att pressen släpper men en sån situation är extremt svår att ta sig ur. Jag har tidigare skrivit i en annan tråd att Moyes problem är att han inte litar på spelarna och heller inte ser vilken som är piggast och har självförtroende utan hellre litar på det han tror är bäst istället för det som verkligen är det. Han är ingen bra psykolog som SAF och jag tror aldrig han ägt omklädningsrummet och spelarnas förtroende. Kroppsspråket under matcher mellan Moyes och vissa spelare har varit bedrövlig och därför kommer rykten om Rooney och RVP och Zaha.
  I en sådan här situation gäller den gamla klyschan en match i taget och man måste ta en seger som följs av flera tills man börjar tro på sitt eget spel. Dock finns det inget eget spel i United nu och spelarna vispar hellre iväg en boll i luften än tar sig tid att titta var medspelarna befinner sig. Dåliga lag med dåligt självförtroende har en massa spelare som tittar ner på bollen istället för att titta var alla befinner sig.
  Att analysera United nu är meningslöst då allt är så dåligt att det mest handlar om att förklara det omöjliga. Det sitter i skallen på alla spelare och ledare och fans och kommer göra det tills man återgår till grunderna. Hålla boll och styra matchen och ha tålamod och inte fuska med passningar och inte chansa. Skulle United plötsligt få det att stämma kan man finna sig i en bra situation ganska snabbt då sånt här drabbar alla lag under en säsong men om det fortsätter månaden ut då handlar Uniteds säsong om att undvika de riktigt lägre regionerna av tabellen.
  Jag minns hur United under SAF kämpade mot nedflyttning i början på 90-talet och hur vi då mötte Chelsea borta i gamla Tipsextra. Då var vi inte långt borta från att åka ur högsta ligan och alla som tror att det inte kan ske igen borde lära sig av historien. Det är inte givet att United ska vara topplag och allt handlar inte enbart om Moyes utan också om ägarna som dödade något i klubben och gav oss sämre fans vilket var så uppenbart mot Newcastle där de satt och sov av sig bakfyllan.

 9. Lurre

  7 december, 2013 at 22:21

  Tror en viktig grej för Moyes är det som Alex är inne på. Att städa truppen, det finns för många spelare i truppen som inte har United-klass. Anderson, Young, Cleverley (?), Nani(?), Bebe, Macheda. Sen tycker jag inte att Welbeck alls håller våran standard, även om han är ung. Han bör lånas ut. Sen måste vi förstärka truppen i Januari, in med spelare som har kvalitet, som SAF gjorde Januari 06, eller sommaren 05. Detta måste ske, tycker vi behöver fler spelare med högre klass, även om detta låter ”bortskämt” i någon mening men tycker det finns alldeles för många spelare i startelvan som är för dåliga helt enkelt, simple as that. Svara gärna på denna kommentar, vill veta vad ni andra tycker om just detta.

  • Bubba

   7 december, 2013 at 22:31

   Ja det måste städas och jag satt under match och förfasades över hur gråhåriga många spelare var. Det är åldersstiget på för många nu och att ersätta så många spelare blir inte lätt. Det kommer att ta tid och märkas på resultaten.
   Sedan är United en klubb som sällan får de spelare man i första hand vill ha. Sommarens fiasko gör sig påmind nu där man lekte stora på transfermarknaden men gjorde bort sig totalt.
   Att det rätta spelet finns i laget visade man i Leverkusen och bitvis mot Arsenal och borta mot Swansea. Det är psykologiskt betingat och sånt försvinner med tiden men frågan är hur lång den tiden blir. Det är många matcher på kort tid nu och det kan antingen vara en fördel eller nackdel beroende på om en reaktion kommer eller ej.

  • Youssef

   7 december, 2013 at 22:55

   Jo, helt klart kan vi idag se att många spelare inte hör hemma i United, bara de du nämner + Evra. Jag tyckte att SAF hade serverat Moyes ett vinnande lag, han hade skapat ett fin bredd och jag trodde inte SAF kunde lämna United i ett bättre skick. Men idag ser vi bristerna. Eller fel av mig, vi har ALLTID sett bristerna men ignorerat de i samband med vinsterna. SAF har alltid lyckats vinna ligan genom att klämma ur vinsterna ur alla underpresterande spelare. Det kan inte Moyes. SAF kunde vinna ligan med tre spelare – Carrick, Rooney, RvP. Ingen annan spelare spelade roll.

   Att rensa truppen på en gång lär inte ske. Men några spelare (Anderson, Nani) bör snarast ersättas med två andra, kanske Herrera. Moyes kommer inte kunna klämma ur vinsterna på samma sätt. Han behöver ta sina egna spelare, som han kan lita på och få de att prestera. Och sätt för fan Giggs på innermittfältet tills vidare.

 10. Bubba

  7 december, 2013 at 22:27

  Fellaini rullade i menyerna på nallen och satt extremt framåtlutad för att kunna se nåt trots att han missade match med en skadad rygg. Jag tror inte en enda skada under de senaste 10 åren har varit en skada utan har handlat om annat. Där tycker jag att man skyddar spelarna för mycket istället för att hänga ut de och säga som det är. Vi har fått curling-managers vilket inte är så konstigt i ett samhälle med curling-föräldrar och ungdomar som aldrig får lära sig va riktig respekt är. Rio Ferdinand har en löjlig keps som han ligger bakom och spelarna syns mer i träningsoverall än i kostym. Det är dags att införa de gamla konservativa reglerna i klubben igen men allt vi ser är en reflektion av dagens samhälle där unga människor lever för sin attityd och tar allt man säger till de som en kränkning.

 11. Djemba Djemba

  7 december, 2013 at 22:34

  Grymt bra skrivet!

 12. Daniel

  7 december, 2013 at 22:54

  Jag tror att problemet ligger i att Moyes gjorde sig av med Sir Alex ledarstab och ersatte med Evertons. Sir Alex sa vidnsin avgång att man skulle bygga vidare på det som var i laget. Och det första Moyes gör är att börja bygga ett Nytt Everton lag!! Det var ju meningen att Moyes skulle anpassa sig till hur United alltid har varit och bygga vidare på det!! Kan inte fatta att styrelsen gick med på det. Inte konstigt att fans blir förbannade. Hade de gamla ledarna varit kvar (som kan och känner till precis ALLT i United) så hade United garanterat varit topp 4 redan nu. Tack vare detta spektakel så har spelarna tappat självförtroendet, kämparglöden och vinnarmentaliteten. Det hade inte behövt bli såhär överhuvudtaget, om de bara hade gjort det som var planerat från början!! :/

  • Daniel

   7 december, 2013 at 22:55

   Vid sin*

 13. Bubba

  7 december, 2013 at 23:00

  Skador och avstängning på Rooney förklarar ju mycket idag. Vi har inte haft ens en kort period denna säsong med stabilitet i backlinjen för backarna har inte varit att lita på. Sen kommer skador just som man slår ledande Arsenal och jämnar till tabellen. Mycket är otur också men den oturen drabbar alla och brukar jämna ut sig över en säsong.

 14. Bubba

  7 december, 2013 at 23:07

  United är dåliga vid tidiga matcher och kommer spela tidiga matcher både mot Villa och Hull i de två kommande ligamatcherna. Fyra tidiga matcher i rad med de två vi redan spelat.

 15. Peter

  7 december, 2013 at 23:33

  Uniteds problem är många, men jag tror att en stor del (tyvärr) är Moyes enligt mig dumma beslut att göra sig av med Fergusons stab ovnapo den redan stora förändringen.

  Jag var redigt orolig när det hände och jag tror tyvärr att det spelat roll.

  Jag tror inte United vunnit ligan oavsett, men denna enorma katastrof klubben nu går emot hade nog kunnat undvikas.

 16. Ivarsson

  7 december, 2013 at 23:36

  Jävligt bra skrivet Alex. Framförallt får du fram poängen av att ge Moyes för mycket tid kan skapa mer problem än nytta, sett till vilken klubb det faktiskt handlar om – dvs en världsklubb. Jag hatar när man ropar efter sparken pga några dåliga resultat, men ibland är kicken faktiskt nödvändig. Jag anser t ex att Chelsea sparkade Di mateo på tok för snabbt, man borde gett han mycket mer tid, sett till vad han åstadkom säsongen innan med uppryckning i truppen, FA-cup seger och champions League vinst. Att man gav Villa Boas sparken var inte konstigt, han höll på att ställa till det rejält för Chelsea och märktes tydligt att han inte hade auktoriteten att leda laget. För övrigt en sjukt överskattad tränare i mina ögon. Jag tycker t ex Arsenal gjort rätt som hållit fast vid Wenger och gett han tid. Men hade han fått Arsenal att sluta typ 6-7a, ja, då kanske det hade varit tid för någon annan. Min poäng är att jag ser det som nödvändigt att ge en tränare tid, men givetvis bör också tiden sättas i relation till uppdraget och situationen. Klart Liverpool inte kan kräva att Brendan Rogers gör succé med truppen direkt efter flera års kräftgång. Men man kan kräva mer av Moyes som faktiskt tar över ett lag som varje år legat topp 3 under hela premier leagues era. Och verkligen gör fiasko.

 17. United

  7 december, 2013 at 23:59

  Sparka Moyes åt helvete, och ta tillbaka Ferguson som manager. Världens mest anrika klubb blir ju utskämd och utskrattad just nu……………

  • Nostradamus

   8 december, 2013 at 09:09

   Lugna ner dig ett par hekto.
   Vi kommer att vara ett lag bland andra ett tag för att sedan i kraft av klubbens kultur ta oss tillbaka.Moyes är rätt man för jobbet.
   Signaturens ”hysteriska” utfall saknar all relevans.
   Hellre en äkta trogen Unitedfan ( i alla väder) än en flyktig medgångssupporter.

  • YO

   8 december, 2013 at 12:48

   Några kanske skrattar men många av de jag pratat med är mest nyfikna på vad som pågår och varför United underpresterar. Inte bara vi supportrar som är smått chockade. SAF har klart och tydligt sagt att han har lagt av så honom kan du glömma. Gubben är över 70år! Sedan bryter du mot trivselreglerna.

 18. jesper

  8 december, 2013 at 01:59

  Känslan när man ser på de senaste matcherna är att det här ligger mycket hos spelarna. Det är förstås svårt att avgöra om de får motstridiga taktiska direktiv eller liknande, men något som alla lag kan göra, även i motgång, är att verkligen kriga. Det vi såg idag var under all kritik just eftersom man inte ens verkade vara intresserade av att försöka vinna. Jag minns matcher så sent som förra säsongen mot Aston Villa och Southampton när man hamnade i underläge (efter horribelt försvarsspel under inledningen av säsongen), laget började då slita som djur och matcherna slutade båda med att den röda maskinen vände på steken, båda matcherna slutade 3-2 till United. Den typen av vändningar genomfördes av samma spelare som vi har idag, United har till och med förstärkt efter förra säsongen. Man kan då kräva att de åtminstone ger det ett försök.
  Så vad behöver vi se på kort sikt? En riktig hårtork från Moyes där han får spelarna att inse sitt ansvar gentemot klubben och fansen och får alla att dra åt samma håll. Den typen av kollektivism United byggt på de senaste åren måste återigen få råda, annars riskerar klubbens grundpelare att rämna.

  • Bubba

   8 december, 2013 at 02:09

   Tror inte du att många av våra spelare som vunnit en hel del och börjar nå slutet på sina karriärer helt enkelt inte är beredda att ge lika mycket eller ens kan göra det?
   För många blir den höga veckopengen enda motivationen att harva på tidiga träningar och spela matcher. För många mätta spelare och vi behöver hungriga spelare som kanske aldrig vunnit eller vunnit för lite.

  • jesper

   8 december, 2013 at 23:15

   Det går inte att bortse från den möjligheten, det finns en del äldre spelare. Men samtidigt måste man fråga sig varför de betedde sig helt annorlunda för ett år sedan i liknande situationer? Jag vill ändå tro att de är professionella och ser sitt ansvar i situationen man befinner sig i, men Moyes måste kanske ge dem en riktig hårdtork först.

 19. YO

  8 december, 2013 at 02:50

  Hej Alex. Jag har läst hela din text och det var jobbigt för den var så lång. Vart vill du komma med att ditt förstaval var Mourinho? Åtta poäng i PL är ingenting och det vet du också. Jag kan tycka att du är väldigt nedlåtande mot både Moyes och Manchester United som klubb, men att du smyger med det. Varför då inte bara vara uppriktig och skippa de små ”räddningarna”. Du pratar om katastrofer och faktum men ta Liverpool som exempel. De har varit nere i dalen men var är dom nu? Och vad spelar det för roll om Rooney skulle försvinna? (Han har redan velat dra) Alla är utbytbara. Vad är alla rädda för egentligen? Att vi ska hamna i division 1? De man ska kritisera om någon är spelarna. Kolla på Fellaini och Young till exempel. Värre än Djemba Djemba..

  • Svennis JR

   8 december, 2013 at 07:57

   Du kan inte jämföra Fellaini med Djemba Djemba. Djemba Djemba platsade inte ens i B-truppen medan Fellaini faktiskt gör det hyfsat bra. Däremot behöver han en bra spelare brevid sig som sköter det offensiva.

  • puppym

   8 december, 2013 at 08:16

   Haha Djemba Djemba sikken lirare skulle bli hur grym som helst men paff sa det och va ett riktigt fiasko men härlig jämförelse med Fellaini. Tycker inte Fellaini har presterat något positivt i dem senaste matcherna han har fått lira förutom dem två första matcherna men nu känns det mer som att han har blivit en riktig diva som vissa spelare får när dem kommer till en ny klubb. Jag hoppas innerligt att Baines inte kommer till United blir spyfärdig med alla dessa rykten och vill fan inte se något som har med everton att göra.

  • Moyes här

   8 december, 2013 at 15:03

   Svennis JR du säger att Fellaini behöver någon som sköter det offensiva jobbet, men vad var det egentligen United ville ha ut av honom när de signade honom? inte en central mittfältare som bara passar bollarna bakåt. En liknande typ som den han var i Everton, en spelare som hängde med upp i anfallen och nickade in bollar. Det United behöver är en spelare som tillsammans med Fellaini kan hjälpas åt med både det offensiva och det defensiva. En liknande typ som Arsenals Jack Wilshere, hade varit perfekt.

 20. David

  8 december, 2013 at 11:14

  Förstår inte varför Moyes skall hålla på och ändra så mycket i staetelvan hela tiden. Det blir ingen stabilitet i laget. Jag vet att Saf roterade mycket. Men det känns som att Moyes laborerar för mycket vilket leder till dåliga resultat som vi inte har råd med.
  Phelan borde tagit över ansvaret efter saf inte moyes.

  • Ivarsson

   8 december, 2013 at 12:28

   I början rotera han inget, då fick han skit för det, nu roterar han en hel del, då får han skit för det, inte lätt att vara Moyes. Men absolut, handlar ju om att lära sig hur och vilka man ska rotera på. Ferdinand ska spelas sparsamt, giggs med, kanske även vidic, ja, de äldre, de yngre bör nog spelas mer kontinuerligt. Sen självklart de som utgör stommen, rooney, carrick

 21. assov

  8 december, 2013 at 12:24

  Möjligen saknas en hårtork, som spelarna är rädda för?

 22. illeMUFC

  8 december, 2013 at 12:30

  Säg vad ni vill men jag tror inte att det är svårare än så att Moyes inte är en tillräckligt bra manager. Anledningen till att jag tror det är för att dels så spelar Everton bättre än någonsin utan honom och dels för att om man tittar på alla andra storklubbar som bytte manager samtidigt, City, Chelsea, Real Madrid, Barcelona, Bayern München, i samtliga av dessa klubbar så är det bussiness as usuall och de är allihopa lika starka, om inte starkare.

  Och sen finns det United, som faller samman fullständigt efter ett managerbyte. Som sagt, säg vad ni vill men detta är vad jag tror. Jag vill backa Moyes lika mycket som varenda Unitedsupporter och det kommer jag göra också, men det kommer inte hindra mig från att tro och tänka att han kanske inte är rätt ändå.

  • Daniel

   8 december, 2013 at 12:54

   Jag håller med till viss del. Frågan är ju hur långt United styrelsen är villiga att offra innan det händer något positivt. Kan Styrelsen acceptera att United missar CL?? Knappast! Och det lär United göra. Moyes har ju tagit med sig sina kompanjoner från Everton, där ingen är van vid Europaspel!! Förutom Rooney, Carrick, Van Persie, Ferdinand och Vidic – så är alla spelare i mellanklassen i talang. Det var Sir Alex visioner och starka vilja som gjorde United till ett världslag – Han skapade helt enkelt egna stjärnor. Moyes och hans mannar besitter inte den kunskapen!! – In med Maulensteen och de andra gamla ledarna och sparka alla – utom Neville, tillbaka till Everton där de hör hemma!! Kommer Uniteds gamla ledarstab tillbaka så kommer United lyckas betydligt bättre!! 🙂

 23. Nisse

  8 december, 2013 at 13:26

  Säsongen är över. United är över. Vi kommer säkert sluta på en nionde plats eftersomvi har blivit så jävla dåliga. Ronney kommer lämna och då kommer det säkert att gå och helvete nästa säsong också. Inga bra spelare kommer att vilja gå till oss eftersom vi inte har Champions league att erbjuda. Vi kommer säkert att bli det nya dåliga Liverpool…

 24. Rayne Wooney

  8 december, 2013 at 15:32

  Allt kommer bli bra. Chilla. Det kommer att ske förändringar. Kanske inte idag, inte bästa månad eller detta året. Men allt kommer bli bra!

 25. Cantona

  8 december, 2013 at 16:03

  2014 blir Uniteds år!! Keep calm and trust David Moyes! Jag tror starkt på spelarna som finna att tillgå för att kunna vända på steken och börja leverera. Det är igen slump att United är obesegrade i Champions League, det krävs spelare för det. GGMU

 26. united blöder

  8 december, 2013 at 23:28

  Reus, Persie, Rooney, Januzaj, Carrick, Jones, Baines, Evans, Vidic, Rafael, De Gea.

  Spelare ut: Young, Anderson, Cleverley
  Spelare in: Gundogan, Herrera, Morrison/Barkley

Lämna ett svar till

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NÄSTA MATCH AVSPARK: 20/1 16.00
Burnley FC - Manchester United
Premer League
Visas på Viasat Sport Premium, Viaplay, Betsson Stream

Senaste kommentarerna

FLER Nyheter